Politika

Stranka Ramuša Haradinaja traži garancije od Kurtija da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja

Komentari

Autor: FoNet

09/04/2023

-

13:43

Stranka Ramuša Haradinaja traži garancije od Kurtija da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja
Skupština Kosova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Stranka Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija garancije da Zajednica srpskih opština (ZSO) neće imati izvršna ovlašćenja, prenosi Koha.

U stranci Ramuša Haradinaja pozdravljaju uslove koji su postavljeni za formiranje ZSO ali kažu i da za osnovu treba uzeti američka opredeljenja u kojima se ističe da neće dozvoliti da ZSO ima izvršna ovlašćenja i stvaranje trećeg nivoa vlasti, prenosi Kosovo onlajn.

Poslanica ABK Time Kadrijaj kaže da su podržali osnovni sporazum sa Srbijom ali da mora da se vodi računa o implementacionom aneksu i da sve bude "u skladu sa Ustavom, kao i da se poštuje suverenitet i integritet Kosova".

"Tražimo garanciju da Zajednica nema izvršna ovlašćenja, da na Kosovu ne postoji treći nivo vlasti i da se poštuje Ustav. Poštovanje presude Ustavnog suda je ono što tražimo ", kaže ona.

Kadrijaj traži da se na narednom sastanku na visokom nivou potpiše deklaracija o nestalim osobama "jer je greh za članove porodica nestalih da ni 24 godine nakon rata nemaju gde da stave buket cveća."

"Ovo je otvorena rana koju treba zatvoriti. Dobro je da postoji i trostrana nadzorna komisija koja prati implementaciju dogovora koji se postižu.”, kaže Kadrijaj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija