Politika

Dačić: Zbog sankcija Rusija ne bi promenila stav o KiM, ali odnosi ne bi bili isti

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

10/04/2023

-

10:46

Dačić: Zbog sankcija Rusija ne bi promenila stav o KiM, ali odnosi ne bi bili isti
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zapitao je danas zašto Prištini smeta njegova poseta Tadžikistanu, Uzbekistanu i Kirgistanu, zemljama koje nisu priznale Kosovo, kad im ne smeta što je državni sekretar SAD Entoni Blinken tamo bio prošlog meseca.

Dačić je za TV Prva rekao je da nijedna od tih, Srbiji prijateljskih zemlja, nije priznala Kosovo, a da je on prvi šef diplomatije u istoriji Srbije koji je tamo otišao.

"Predsednik Vučić smatra da treba zakoračiti u saradnju sa tim velikim zemljama. Mislim da postoji veliki potencijal za saradnju", kazao je on.

Dačić se zapitao da li Priština očekuje da predstavnici Srbije idu da lobiraju za priznanja nezavisnosti.

"Nismo mnogo ni razgovarali o Kosovu i Metohiji", rekao je šef diplomatije.

Ocenio je da Srbija ima smešno malu robnu razmenu sa tim zemljama.

Dačić je kazao da je u Uzbekistanu spomenuo saradnju oko rešavanja problema radne snage u Srbiji, jer oni imaju uređen sistem i državnu agenciju za zapošljavanje u inostranstvu. Naveo je da trenutno u Srbiji radi između 600 i 700 Uzbekistanaca.

"Te zemlje imaju tradicionalno dobar odnos prema nama i treba da se ide u posete i razvija saradnja", rekao je Dačić.

Napomenuo je i da postoji 10 pacifičkih zemalja koje srpski zvaničnici nikad nisu posetili.

Zbog sankcija Rusija ne bi promenila stav o KiM, ali odnosi ne bi bili isti 

Takođe, Dačić je izjavio i da će zvanični Beograd implementirati principe iz evropskog predloga za normalizaciju odnosa do crvenih linija, za koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno rekao da se odnose na de fakto ili de jure priznanje Kosova i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN).

Dačić je za TV Prva podsetio da ovog meseca Rusija predsedava Savetom bezbednosti UN, a planirano je da 27. aprila bude održana sednica posvećena situaciji na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, kosovski premijer Aljbin Kurti na Kosovu stvara atmosferu u kojoj bi život Srbima bio nemoguć. Naglasio je da interes Prištine nije da se sprovede sporazum, već da se proteraju Srbi, te da se stvara atmosfera da Srbima na KiM Srbija ništa više ne može da pomogne.

Kazao je da Albin Kurti želi da Srbiju predstavi kao lošeg momka, te da on i neke zemlje zapada samo čekaju da Srbija kaže da neće da razgovora.

Dačić je rekao da bi u slučaju da Srbija uvede sankcije Rusiji, odnosi Beograda i Moskve ne bi bili isti.

Od 193 države sveta, 84 priznaju Kosovo. Ako neko postavi pitanje članstva Kosova u UN, to pitanje prvo ide na Savet bezbednosti UN. Ako ne prođe, to je velika stvar, jer Rusija i Kina imaju pravo veta, predočio je Dačić.

Ne verujem da bi Moskva promenila stav, u slučaju uvođenja sankcija, ali naši odnosi ne bi bili kao sad, rekao je Dačić, naglasivši stav Srbije da osuđuje kršenje teritorijalnig integriteta Ukrajine.

"Moramo da gledamo naše interese, da sačuvamo naš evropski put, i naše nacionalne i državne interese. Interes nam je mir u regionu i stabilnost, kao i zaštita interesa našeg naroda na KiM", rekao je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija