Politika

Dačić u Dušanbeu: "Istorijska poseta centarnoj Aziji"

Komentari

Autor: tanjug

08/04/2023

-

13:35

Dačić u Dušanbeu: "Istorijska poseta centarnoj Aziji"
Dačić u Dušanbeu - Copyright Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, danas je, poslednjeg dana svoje posete zemljama Centralne Azije, u Tadžikistanu razgovarao sa predsednikom Emomalijem Rahmanom, šefom diplomatije Sirodžidinom Muhridinom i potpredsednikom Parlamenta Vatanzodom Mahmandalijem.  

Pored Tadžikistana, Dačić je prethodno boravio u Kirgiziji i Uzbekistanu, što je prva zvanična poseta nekog šefa srpske diplomatije u istoriji naših diplomatskih odnosa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Poseta Tadžikistanu je bila od izuzetnog značaja, imajući u vidu, kako sam rekao i tokom posete Uzbekistanu i Kirgistanu, da je Srbija zapostavila region Centralne Azije, koji je veoma važan, gde se nalazi pet nama izuzetno prijateljskih i tradicionalno bliskih zemalja, koje su na našoj strani kad je u pitanju očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta", rekao je Dačić.

U razgovorima sa tadžikistanskim zvaničnicima još jednom je potvrđena podrška Tadžikistana našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, i jasno je rečeno da oni neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, istakao je on.

Tadžikistan je izrazio spremnost da razvija odnose sa nama, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije, dodajući da je trgovinska razmena bila više nego skromna prošle godine, što svakako ne odgovara svim potencijalima za saradnju. 

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se napravi mešoviti komitet za saradnju, da se naprave biznis forumi i da se priprema polako poseta predsednika Tadžikistana Srbiji i poseta predsednika Aleksandra Vučića Tadžikistanu. 

Sumirajući razgovore u regionu, Dačić je još jednom podvukao značaj istorijske posete zemljama koje predstavljaju most prema Aziji i koje sve žele dobre odnose sa Srbijom, želeći takođe da Srbija njima bude most ka Evropi, navodi se u saopštenju. 

"Naročito je značajno da negujemo odnose sa našim prijateljima sa kojima nemamo razvijenu saradnju i da tu saradnju razvijamo. Ojačali smo našu spoljnopolitičku poziciju kad je reč o Kosovu, nijedna od tih zemalja neće priznati Kosovo i ostaće i dalje podrška principijelnim stavovima Republike Srbije", rekao je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija