Politika

EU i OEBS na Kosovu osudili ranjavanje Srbina, traže brzu i temeljnu istragu

Komentari

Autor: Kossev

11/04/2023

-

22:39

EU i OEBS na Kosovu osudili ranjavanje Srbina, traže brzu i temeljnu istragu
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija Evropske unije u Prištini i Misija OEBS u Prištini osudili su ranjavanje Milana Jovanovića na punktu Kosovske policije kod Zvečana i zatražila istragu i privođenje odgovornih za taj incident.

"EU na Kosovu osuđuje bezbednosni incident u kojem je sinoć ranjen kosovski Srbin u blizini punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opštini Zvečan. Sve relevantne pravosudne institucije sada treba da sprovedu brzu i temeljnu istragu i da odgovorne privedu pravdi", navodi se u objavi na Tviteru Kancelarije EU u Prištini.

 

 

Ujedno navode da sve institucije vladavine prava na Kosovu sada treba da sprovedu brzu i temeljnu istragu, a odgovorne privedu pravdi.

I Misija OEBS-a u Prištini osudila je večeras incident na severu KiM.

"Misija poziva sve relevantne institucije da sprovedu temeljnu i kredibilnu istragu o tome šta se dogodilo i da obezbede da oni koji su odgovorni za takvo nasilje zaista budu pozvani na odgovornost", navodi se u objavi Misije na Tviteru.

To je, kako dodaju iz OEBS-a, neophodno za obezbeđivanje sigurnog okruženja za sve.

Da zvaničnici i institucije Kosovske policije moraju da sprovedu temeljnu, kredibilnu istragu, poručio je prethodno i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

"Duboko smo zabrinuti zbog prvobitnog poricanja napravljenog usled nedostatka dužne pažnje", naveo je Hovenijer, te poručio da svi građani moraju da imaju poverenja u transparentnost sprovođenja zakona i sektora pravde.

Srpska lista, koja još od jutros optužuje "Kurtijeve specijalce" za "prolivanje srpske krvi", u međuvremenu je osudila izjavu američkog ambasadora, zbog, kako su naveli, izostanka "jasne osude pokušaja ubistva".

Podsetimo, Srbin M.J. iz sela Žerovnica kod Zvečana ranjen je sinoć iz vatrenog oružja na Bistričkom mostu, gde su još od decembra meseca prošle godine stacionirane specijalne jedinice Kosovske policije.

Iako je sinoć oštro demantovala umešanost u ranjavanje Srbina, Kosovska policija je danas promenila iskaz.

Priznaju da je jedan njihov policajac umešan u pucnjavu, a kao razlog za demant sinoćnih tvrdnji navode da im on prvobitno to nije priznao. Protiv njega, ali i protiv još trojice policajaca – za moguću umešanost, odmah su pokrenute mere za suspenziju, tvrdi policija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija