Aktuelno

Ranjen Srbin na severu Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kosovo onlajn

11/04/2023

-

07:27

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Milan Jovanović, taksista iz Zvečana koji je sinoć ranjen u blizini Bistričkog mosta na putu između Kosovske Mitrovice i Leposavića, operisan je sinoć nešto posle 22 časa u Kliničko–bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici.

Kako saznaje Euronews Srbija, njegovo stanje je stabilno i nije u životnoj opasnosti, a dr Zlatan Elek iz KBC "Kosovska Mitrovica" kaže da se Jovanović trenutno nalazi na intenzivnoj nezi.

"Povrede su u predelu iznad desne ključne kosti i on je sinoć hitno operisan, zaustavljeno je krvarenje i stabilnih je vitalnih parametara trenutno. Kod nas je u jedinici intenzivne nege i biće do daljnjeg dok ne odradimo danas još određeni deo dijagnostičkih postupaka. Iako je stabilno, svaka povreda vatrenim oružjem je životno ugrožavajuća po pacijenta", rekao je Elek u izjavi za medije.

Euronews

Povređeni Jovanović oglasio se za TV Most i opisao kako je došlo do ranjavanja.

"Bili su tu džipovi Rosu, ali njih vani nije bilo. Kad sam prošao kroz punkt dvadesetak metara, čuo se pucanj, puklo je staklo pozadi i napred i osetio sam bol u ramenu, onda krv kako se sliva... Iskreno, u tom trenutku mi nije bilo svejedno, uplašen, požurio sam da stignem do kuće. Međutim, nisam ni stigao kući, negde kod Šarenog Kamena, tu sam negde stao. Ko me je našao - ne znam, samo su mi rekli jutros da su me ovi iz doma zdravlja doveli tu", rekao je Jovanović.

Povodom ranjavanja Srbina i informacija da su na njega pucali pripadnici Specijalne policije Kosova, iz policije su to najpre demantovali. 

"Stoga, na pisanje ili pitanja koja su upućena Kosovskoj policiji od strane pojedinih srpskih medija, da li je Kosovska policija umešana u pucnjavu i ranjavanje lica sinoć na Bistričkom mostu, odgovaramo da je na osnovu zvaničnih informacija dokazano da Kosovska policija nije uključena u nikakav slučaj pucnjave, te ostaje posvećena istraživanju načina na koji je povređeno lice koje se nalazi na lečenju u bolničkom centru u Severnoj Mitrovici“, zaključuju iz Kosovske policije.

Kosovska policija: Suspendovana četiri policajca, jedan osumnjičen da je pucao

Nekoliko sati nakon što se Kosovska policija oglasila saopštenjem u kojem je tvrdila da nijedan njen službenik nije bio umešan u ranjavanje Jovanovića usledilo je novo saopštenje u kome se navodi da su "četiri policajca suspendovana, a jedan se sumnjiči da je pucao iz oružja".

U saopštenju kosovske policije se navodi da je kao rezultat intenzivne istrage sa relevantnim policijskim jedinicama sa regionalnog i centralnog nivoa, sa ciljem da se što pre rasvetli ovaj slučaj, omogućeno pribavljanje dokaza koji ukazuju na sumnju u moguću umešanost policijskog službenika u pucnjavu. 

"Na osnovu dostavljenih informacija i dokaza, preduzete su mere suspenzije policijskog službenika, pošto nije prijavio slučaj i svoje učešće u slučaju, zbog čega je Kosovska policija izdala obaveštenje da nije umešana u razmeni ili pucnjavi iz vatrenog oružja. Takođe, mere suspenzije su preduzete i protiv još tri moguća službenika umešana u slučaj", navodi se u saopštenju.

U cilju daljeg informisanja javnosti o postupanju policije i nalazima službenih istraga, sumnja se da je u ovaj slučaj umešan policijski službenik pa je Kosovska policija, po zakonskim procedurama, odmah obavestila Policijski Inspektorat Kosova i nadležno tužilaštvo, navodi se u soaštenju.

"Policija Kosova će nastaviti da obavlja službene dužnosti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, na pravičan i nepristrasan način, bez obzira na to ko je uključen u slučaj i ni pod kojim okolnostima, neće postupati drugačije, samo u skladu sa zakonima na snazi.  Istovremeno, Policija Kosova će blisko sarađivati sa Policijskim Inspektoratom i Državnim Tužilaštvom, kako bi nastavili da pozivaju na odgovornost policajce, koji krše i ne postupaju po najvišim etičkim i profesionalnim standardima", piše u saopštenju.

Petković: Par milimetara ga je delilo od toga da izgubi život

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković osudio je napad na Milana Jovanovića koji je sinoć zadobio prostrelnu ranu na Bistričkom mostu.

"Razgovarao sam sa njegovom sestrom Nadicom i lekarima. Milanova rana je sa desne strane grudnog koša i par milimetara ga je delilo od toga da izgubi život", rekao je Petković za TV Prva i nastavio:

"Reč je o porodičnom čoveku, koji ima troje dece, taksisti. Na tom, slobodno mogu da kažem potpuno nelegalnom punktu kod Bistričkog mosta, Kosovska policija svakog dana zaustavlja Srbe i maltretira ih. Više puta smo govorili da oni nemaju prava da budu na severu KiM, jer je to suprotno svim sporazumima. Međutim, Aljbin Kurti i Priština ne haju za to, krše sve sporazume, dodanim provokacijama pokušavaju da izazaoovu neku neprimereneu reakciju Srba na KiM, jer su očigledni tenzije i kriza danas potrebni samo Prištini, jer je to jedini način da se izbegne ZSO", istakao je.

Euronews

 

Petković je podsetio da je zabeleženo preko 300 incidenata od trenutka kada je kosovski premijer Aljbin Kurti došao na vlast, a da je samo u poslednjih mesec dana 12 opljačkanih kuća. 

"Videćete reakciju Kosovske polcije, oni imaju dva pristupa, ili sa jedne strane da kriminalizuju Srbe ili će da demantuje navode", dodao je Petković.

Petković je upitao zašto policija ne pokaže snimke sa Bistričkog mosta.

"Tražio sam i prošli put od Dželjalja Svečlje da pokaže snimke, nije to hteo da uradi", rekao je Petković.

Petković ističe da je po ko zna koji put da je pala srpska krv.

"Kurti ne želi mir, ne želi ništa da sprovodi od dogovorneog. Mi činimo sve što je do nas da sačuvamo mur, bezebendost, da Srbi i severno i južno do Ibra žive u miru", rekao je Petković.

Srpska lista: Pokušaj ubistva Jovanovića, Kurtijevi specijalci hitno da se povuku

Srpska lista danas je najoštrije osudila "pokušaj ubistva Srbina Milana Jovanovića od strane Kurtijevih specijalaca na Bistričkom mostu", na putu Kosovska Mitrovica - Leposavić i zatražila njihovo hitno povlačenje, kažnjavanje odgovornih za pokušaj ubistva Jovanovića, ali i Miljana Delevića, i objavljivanje video snimaka koje su napravile kamere na Bistričkom mostu za oba pomenuta događaja.

"Pozivamo međunarodne predstavnike da najhitnije osude divljanje ovih parapolicijskih jedinica koje sprovode represiju nad običnim građanima, i zahtevaju njihovo povlačenje sa severa Kosova i Metohije, kako bi se na ovom prostoru vratio mir i sprečilo ugrožavanje života ali i mira i sigurnosti svih građana", navodi Srpska lista.

Euronews

 

Kako se navodi u saopštenju, Srpska lista zahteva najhitnije povlačenje svih specijalnih jedinica nelegalno prisutnih na severu Kosova i Metohije, koji kontinuirano maltretiraju srpski narod na ovom prostoru.

"Kurtijevi specijalci koji su nelegalno prisutni na severu Kosova i Metohije ponovo su prolili srpsku krv i pokušali ubistvo našeg sugrađanina Milana Jovanovića iz Zvečana na Bistričkom mostu", navodi Srpska lista.

Prema saopštenju, "ovaj zloglasni, nelegalni punkt albanskih specijalaca je postao simbol represije režima Aljbina Kurtija nad Srbima, na kome je po drugi put pokušano ubistvo Srbina".

"Dodatan bes građana izaziva saznanje da se odgovorni za napade na Srbe kriju od strane najviših predstavnika vlasti u Prištini i nadležnog ministra (unutrašnjih poslova Dželjala) Svećlje, koji očigledno podržava protivzakonito delovanje ovih jedinica", ocenila je Srpska lista.

 

 

Komentari (0)

Srbija