Politika

Hovenijer: SAD zabrinute zbog incidenta u Zvečanu, Srpska lista: Zabrinutost umesto osude

Komentari

Autor: Tviter

11/04/2023

-

19:01

Hovenijer: SAD zabrinute zbog incidenta u Zvečanu, Srpska lista: Zabrinutost umesto osude
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer naveo je da su SAD zabrinute zbog ranjavanja Srbina na severu Kosova.

"SAD su zabrinute zbog incidenta u kojem je sinoć pucano na  kosovskog  Srbina u Zvečanu Milana Jovanovića i pozivam zvaničnike i institucije kosovske policije da sprovedu temeljnu, kredibilnu istragu", napisao je na Tviteru Hovenijer.

 

 

"Duboko smo zabrinuti zbog prvobitnog poricanja napravljenog bez dužne pažnje. Svi građani moraju imati poverenja u transparentnost sprovođenja zakona i sektora pravde. Podrška SAD kosovskim institucijama vladavine prava unapređuje zajedničku viziju demokratske, multietničke države. Odgovorni za krivična dela moraju odgovarati", naveo je Hovenijer.

Srpska lista: Zabrinuti smo što je Hovenijer zabrinut

Reagovala je Srpska lista koja je lavela da su "Srpska lista i srpski narod na Kosovu i Metohiji su duboko zabrinuti što je ambasador SAD u Prištini gospodin Hovenijer zabrinut".

"Umesto da jasno osudi pokušaj ubistva Milana Jovanovića prošle noći na nelegalnom punktu Kurtijevih parapolicijskih jedinica na Bistričkom mostu, on je zabrinut?, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Kako se dalje ističe u saopštenju, tek nakon što je Srpska lista reagovala i ukazala da je Milan Jovanović žrtva oružanog napada od strane Kurtijevih specijalaca koji se nelegalno nalaze na severu Kosova i Metohije, kasno popodne se oglasio zabrinuti gospodin Hovenijer i uputio ovu sramnu izjavu kojom umanjuje odgovornost onih koji su prolili srpsku krv, čime je zabrinuti ambasador izazvao zabrinutost čitavog srpskog naroda, posebno jer on radi na normalizaciji situacije.

"Šta više, ovo nije prvi slučaj u kome se relativizuje napad na Srbe, i umanjuje odgovornost zločinaca. Podsećanja radi, zbog izgorelog automobila za šta nije utvrđena ničija odgovornost, reagovale su sve ambasade Kvinte, međunarodne misije i organizacije, a neki ambasadori čak prozivali Srpsku listu, a kada se po treći put puca u Srbina, civila, sinoć čak i na oca troje dece nema osuda od strane ambasadora Kvinte niti zahteva da se prestane sa napadima na nedužne srpske građane. Ovakvim delovanjem svim našim građanima je jasno da ambasadori Kvinte rade sve suprotno od onog što je neophodno za normalizaciju odnosa na Kosovu i Metohiji", piše u saopštenju Srpske liste.

Milan Jovanović, taksista iz Zvečana sinoć će ranjen u blizini Bistričkog mosta na putu između Kosovske Mitrovice i Leposavića kada su na njega pucali pripadnici Specijalne policije Kosova.

Povodom ranjavanja Srbina i informacija da su na njega pucali pripadnici Specijalne policije Kosova, iz policije su to najpre demantovali, da bi nekoliko sati kasnije naveli da su "četiri policajca suspendovana, a jedan se sumnjiči da je pucao iz oružja".

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija