Politika

Zašto nema sednice Skupštine: Prolećno zasedanje počelo 1. marta, a klupe i dalje prazne - nižu se kritike opozicije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2023

-

18:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izvođenje himne i počasne jedinice vojske, inače sastavni deo početka prolećnog zasedanja Narodne skupštine, ovog puta nismo ni videli ni čuli. Po zakonu o Skupštini Srbije prvog radnog dana marta počinje redovno zasedanje, ali i dalje nije održana nijedna sednica, a ni ne zna se kada će. Deo opozicije tvrdi - vlast se plaši kritika koje bi se u parlamentu mogle čuti.

Potpredsednica parlamenta iz reda vladajuće većine, inače predsednica poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije, Snežana Paunović tvrdi da je prolećno zasedanje počelo 1. marta, ali da samo nije bilo sednice.

"To što nema sednice od prvog marta do desetog aprila, to ne znači da je bilo kakva opstrukcija rada Skupštine Srbije, već da se prosto pravi koncept i o tome bi verovatno detaljnije i mogao i sa punim pravom govorio predsednik Narodne skupštine gospodin Orlić", tvrdi Paunović.

U međuvremenu, poslanici se u Skupštini sastaju uglavnom na odborima ili na konferencijama za novinare. Održana su, međutim, i dva sastanka svih opozicionih predstavnika kako bi ukazali na ovaj i brojne druge probleme s kojima se suočavaju u ovom sazivu.

"Dogovoreni su različiti koraci koji će biti sprovođeni na različitim mestima na kojima učestvujemo u procesima kao što je međupartijski dijalog sa evropskim parlamentarcima koje ćemo upozoriti na ovakvo nedopustivo stanje i nećemo dozvoliti da ovaj dijalog prođe bez konkretnih koraka koji bi mogli da vode tome da se ovde zapravo vodi jedan demokratski život i da parlament ima svoju pravu ulogu", ističe Radomir Lazović iz Pokreta Ne davimo Beograd, odnosno Zeleno-levog kluba.

S druge strane, u delu opozicije koji dolazi sa desnog političkog pola smatraju da vlast beži od najvažnije teme - pitanja Kosova i Metohije.

Lider Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kaže da SNS i predsednik Srbije Aleksadar Vučić beže od toga da se ta tema otvori i da se o njoj priča, ističući da je "čuveni francusko-nemački predlog o KiM, predlog kojim se priznaje secesija KiM".

Iz Pokreta Dveri smatraju da postoje i mnoga druga pitanja koja su pokrenuta u međuvremenu. Tamara Milenković Kerković iz Dveri navodi i transformaciju EPS i, kako kaže, "očitu spremnost da bude privatizovan u nekom sledećem koraku".

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić se nije odazvao pozivu Euronewsa Srbija da govori na ovu temu. Paunovićeva, međutim, očekuje skoro održavanje skupštine.

"Ovo je poslednja nedelja posta, mi imamo vaskršnje praznike za vikend. Sigurna sam da će čim praznici prođu sednice Skupštine Srbije biti zakazana i da tu nema u pozadini nekakvu tajnu ambiciju", dodala je Paunović.

Opozicioni poslanici koji su govorili za Euronews Srbija kažu da nemaju nikakvu informaciju o tome kada bi Skupština konačno mogla da se sastane uz tvrdnju da to ne znaju ni stručne službe.

Milenković: Sužavanje prostora za opoziciju

Govoreći o ovoj temi za Euronews Srbija, politikolog Dušan Milenković istiće da je "očigledno" da Narodna skupština i predsednik skupštine ne određuju agendu, a da je druga stvar sužavanje prostora za opoziciju.

"Svaka opoziciona stranka ima neku drugu temu koju bi htela da eksploatiše kroz rad skupštine i da podsetim samo da sazivanje plenarne sednice znači i direktan prenos na javnom servisu, jedan pristup građanima i oni na taj način sužavaju prostor za debatu i sužavaju prostor da se čuju glasovi opozicije na javnom servisu i ono što je praksa do sada bila većine to je da oni u sednice ubacuju potpuno različite tačke dnevnog reda, po 30 tačaka koje su potpuno različite tako da bi smanjili opet vreme koje imaju opozicioni političari da plasiraju svoje poruke i da kritikuju vlast", rekao je on.

Euronews

Kada je reč o tvrdnjama opozicije da je razlog to što "vlast beži od najvažnije teme", Milenković ističe da to jeste čuo od opozicionih političara sa desnog spekra zato što to jeste tema na kojoj mogu da dobiju još političkih poena. 

"Ne treba da zaboravimo da smo imali sednicu koja je bila vezana za francusko-nemački plan iako pre prihvatanja, ali su oni imali prostora da razgovaraju o tome. Naravno da žele da imaju još prostora jer će oni na tome skupljati političke poene, a vlast kako prolazi vreme verovatno mnogo lakše može da upravlja tom krizom, verovatno negde računaju na to da se malo razvodni ta situacija. Tako da očekujem da oni negde mnogo lakše dočekaju kritike kako prolazi vreme, ali ne treba da zaboravimo da postoje i druge teme, afere koje postoje i u režimu i društvu koje bi neke druge stranke htele da iskoriste", istakao je on.

Na pitanje koliko je uopšte u ovom trenutku parlament funkcionalan, Milenković ističe da ovakva situacija nije ništa novo u našem političkom sistemu. 

"To je loše i nije ništa novo. Parlament jeste funkcionalniji ako ga poredimo sa parlamentom iz 2020. prvo zato što imamo opoziciju, imamo opoziciju koja učestvuje i na odborima, ali ako pričamo o samo zakonodavnom procesu on je veoma jednosmeran", zaključio je on.

Milivojević: Reč je o opstrukciji, ali opozicija da sedi i 24 sata u Skupštini ako treba

Komentarišući za Euronews Srbija to što prolećne sednice i dalje nema, politikolog Cvijetin Milivojević kaže da trenutna situacija jeste neuobičajena, ali i da se tokom 33 godine višestranačja u Srbiji dešavalo svašta. 

Euronews

Kako je istakao, Narodna skupština je najviše predstavničko i zakonodavno telo u ovoj zemlji i sve što se tiče identiteta, integriteta i teritorijalnog integriteta jeste nadležnost skupštine, nikako predsednika i vlade. 

"Potpredsednica skupštine kaže da nije reč o opstrukciji rukovodstva skupštine, onda jedini odgovor može da bude da je reč o opstrukciji od strane vlade", kaže Milivojević i dodaje da je reč o tome da se izbegava da se na dnevnom redu skupštine čuje da postoji nekakav problem, a da je taj pregovori u vezi sa Kosovom.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije najavljuje da priprema platformu, a "platforma se donosi pre nego što uđete u ozbiljne pregovore, da se odredi neki manevarski prostor, a ne kada je nešto prihvaćeno.

"Tražiti naknadnu podršku, pa još blanko podršku za nešto što ste odlučili sami, to je u najmanju ruku degradacija onoga što bi trebalo da bude podela vlasti u zemlji", rekao je Milivojević.

On, međutim, kaže i da postoji jedna vrsta neodgovornosti kod opozicije.

"Narodni poslanici ako smatraju da je u ovom trenutku, kao što optužuju predsednika republike da je prihvatio nešto što nije po Ustavu, onda bi njihova dužost bila da insistiraju na tome da se to na svaki način čuje u Narodnoj skupštini. Vrlo jednostavno, narodni poslanik ima imunitet i ako je potrebno ima da sedi u skupštini 24 sata, niko ga ne može izbaciti", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija