Politika

Ambasada Ukrajine: Nemamo informacije da Srbija šalje oružje Kijevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/04/2023

-

07:37

Ambasada Ukrajine: Nemamo informacije da Srbija šalje oružje Kijevu
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je da "nema informacija" o tome da je zvanični Beograd nameravao da pošalje oružje Ukrajini, ili je to već uradio.

U pisanom odgovoru Glasu Amerike ambasada Ukrajine je navela da nema informacija o isporuci oružja iz Srbije i da se "pri tome rukovodi i izjavama srpskih zvaničnika".

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević u sredu je demantovao navodna saznanja britanske agencije Rojters da je Srbija prodavala ili namerava da prodaje oružje Ukrajini, istakavši da "Srbija nije prodavala, niti će prodavati oružje ukrajinskoj ili ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta".

"Nekome je očigledno cilj da destabilizuje našu zemlju i da je uvuče u konflikt u kome nećemo da učestvujemo. Mi se dosledno držimo naše utvrđene politike", rekao je Vučević za Tanjug.

Istu stvar učinio je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je u saopštenju naveo da "Republika Srbija, poštujući unutrašnje i međunarodne pravne akte, ne izvozi naoružanje i vojnu opremu ni u jednu državu ukoliko bi time omogućila izbijanje ili nastavak oružanih sukoba, ugrozila očuvanje regionalnog mira i bezbednosti ili ugrozila svoje odbrambene interese".

Dačić je naglasio da se Srbija pridržava svoje politike vojne neutralnosti i sprovodi Zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost iz februara prošle godine.

Pod naslovom "Evropa: Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine", dokument u obliku grafikona navodi "procenjene stavove" 38 evropskih vlada kao odgovor na ukrajinske zahteve za vojnom pomoći.

Navodni grafikon pokazuje da je Srbija odbila da pruži obuku ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati pomoć u vidu oružja ili ju je već isporučila. Takođe se navodi "da Srbija ima i političku volju i vojnu sposobnost da u budućnosti obezbedi oružje Ukrajini".

Navodni dokument nosi oznaku Tajno i NOFORN, čime se zabranjuje distribucija stranim obaveštajnim službama i vojsci, a datiran je na 2. mart i nosi pečat Kancelarije združenih načelnika štabova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija