Politika

Šta će biti sa građanima na Kosovu koji imaju srpski pasoš: U EU i dalje sa vizom, Dačić poručuje da to mora da se reši

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/04/2023

-

16:17

Šta će biti sa građanima na Kosovu koji imaju srpski pasoš: U EU i dalje sa vizom, Dačić poručuje da to mora da se reši
Šta će biti sa građanima na Kosovu koji imaju srpski pasoš: U EU i dalje sa vizom, Dačić poručuje da to mora da se reši - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pet godina nakon što su se, prema ocenama evropskih zvaničnika, zvanično stekli uslovi, Kosovu je Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju što će građanima koji poseduju kosovske pasoše omogućuti da u Evropsku uniju putuju bez viza. Ova odluka, međutim, ostavila je u međuprostoru Srbe sa KiM čije su putne isprave srpske i koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a u Beogradu, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je to pitanje na kom Beograd insistira i koje mora da se reši.

"Zakonodavstvo je vrlo jasno - radi se o pasošima izdatim od strane kosovskih vlasti. Srpski pasoši Srba koji žive u Srbiji već imaju bezvizni režim. Mislim da je vrlo precizno formirano u okviru regulativa. I to je upravo tako, ništa manje, ništa više. Svi građani Kosova, sa putnim dokumentima koje izdaje Kosovo mogu da uživaju bezvizni režim", rekao je poslanik Evropskog parlamenta Tajs Rojten na pitanje Euronews Srbija.

Iako analitičari ocenjuju da je odluka o viznoj liberalizaciji dobra, kako za Albance sa Kosova, tako i za Srbe, posle odluke EP, stanovnici Kosova sa srpskim pasošem i dalje su bez mogućnosti da slobodno putuju. Kako stvari trenutno stoje, oni bez vize mogu jedino u Albaniju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru, a u letnjoj sezoni i u Tursku.

"To je pitanje na kojem mi insitiramo. Kada je Srbija dobila viznu liberalizaciju, EU je institirala da zbog toga što Kosovo nema, za građane koji imaju srpske pasoše to ne važi. To pitanje mora da se reši. Nova odluka će tek da stupi na snagu, ako stupi, do tad bi trebalo da se reši", rekao je Dačić za Euronews Srbija.

Euronews TV

Naime, od 2009. godine, kada je Srbiji odobren bezvizni režim sa EU, izdavanje pasoša Srbima i Albancima sa prebivalištem na Kosovu, preuzela je Koordinaciona uprava MUP u Beogradu. Kosovo te pasoše smatra nevažećim, ostale zemlje ih priznaju, ali je za putovanje sa njima u EU potrebna viza.

To je bio rezultat, piše Kosovo online, dogovora između Srbije i EU, kako bi se, nakon što je donesena odluka da se ukinu vize za građane Srbije, pasoši za one sa prebivalištem na Kosovu izuzeli iz bezviznog režima, zbog straga od ilegalnih migracija.

Pitanje je ponovo otvoreno nakon što je i kosovu omogućen bezvizni režim, a to je ujedno i podgrejalo sumnje da bi, ukoliko se pitanje sa srpskim pasošima ne reši, to moglo Srbe da podstakne da uzmu kosovska dokumenta.

"Srpska zajednica na Kosovu jedini narod u Evropi koji ne može u EU bez vize"

Kada je reč o pasošima koje izdaje Koordinaciona uprava, situacija je od 2009. godine vrlo komplikovana, kaže za Kosovo online Dušan Radaković, direktor NVO Centar za zastupanje demokratske kultre - ACDC. On je mišljenja da treba dati viznu liberalizaciju građanima sa kosovskim pasošima, kako "ovaj deo Evrope ne bi ostao 'crna rupa' i zatvor za celu EU". 

"Ovom odlukom se diskriminiše jedan narod samo zato što živi na jednom delu teritorije države. Odlukom Evropskog parlamenta nadam se da će po automatizmu svi građani koji imaju pasoše Koordinacione uprave biti uključeni u viznu liberalizaciju, jer je ceo proces i ceo problem u 'čipu' na dokumentima koji izdaje Koordinaciona uprava. Nema nikakve druge razlike sa pasošima Srbije. U suprotnom, ako se nastavi sa istom problematikom, građani, a najviše srpska zajednica na Kosovu, biće jedini narod u Evropi koji neće moći da putuje u zemlje Evropske unije bez viza", rekao je on.

Milica Rakić Andrić ispred NVO "Nova društvena inicijativa", inače autorka istraživanja "Zona posebnih pasoša", kaže za Kosovo onlajn da ovo pitanje "najviše zavisi od Srbije i u kojoj meri će Srbija insistirati na reviziji EU direktive kojom su pasoši koje izdaje Koordinaciona uprava isključeni iz bezviznog režima njenim formiranjem avgusta 2009. godine".

"Jedan od razloga za formiranje Koordinacione uprave tada je bio strah EU od 'ilegalne migracije', što je sada očigledno prevaziđeno. Ovo je i dobra prilika za kompletno ukidanje tog odeljenja Koordinacione uprave pri MUP-u i ponovno otvaranje isturenih odeljenja u Raški, Kuršumliji i drugim mestima, kako bi građanima usluga izdavanja pasoša bila što bliža i dostupnija. U zavisnosti od toga gde su rođeni, građani Srbije sa prebivalištem na Kosovu moraju da putuje ponekada i u tri različita grada da bi dobili izvode, ličnu kartu i pasoš što je nepotrebna komplikacija već dovoljno komplikovanih života", objašnjava ona.

Euronews TV

Evropska unija je kao obrazloženje za izuzimanje iz bezviznog režima pasoša Srba sa prebivalištem na Kosovu, navela opasnost od ilegalne migracije i nemogućnost da Srbija može da garantuje tačnost podataka u njima, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazuje da postoji i treći razlog.

"To je bilo pitanje koje smo postavljali od početka i nikada nam to nisu dali upravo zbog njihove želje da pokažu da je Kosovo suverena država, nezavisna država i zato su to odbijali, ali sada smo u okviru dijaloga već na prvoj onoj sesiji baš to pitanje pomenuli kada su oni počeli da govore o viznoj liberalizaciji i mislim da je gotovo nemoguće da isključe Srbe sa Kosova i Metohije, a koji ne žele da budu nečiji tuđi državljani, tako da ćemo nekakvo rešenje da tražimo i verujem da ćemo uspeti da nađemo. Ne kažem da će to biti sutra, ali se nadam da ćemo do kraja godine uspeti da pronađemo nekakvo rešenje", rekao je Vučić.

"Odluka koja bi mogla da natera Srbe da apliciraju za kosovska dokumenta"

Usvajanje vizne liberalizacije u praksi će značiti da će biti dozvoljeno putovanje i boravak u Evropskoj uniji do 90 dana u bilo kom periodu od šest meseci sa pasošima koje izdaju prištinske vlasti.  Ona bi trebalo da stupi na snagu kada i ETIAS - Evropski sistem za putne informacije i autorizaciju, ali svakako ne kasnije od 1. januara 2024.

Kako je za Euronews Srbija rekao direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj i koordinator Radne grupe nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić, ovo jeste pozitivna odluka kako za Albance sa KiM, tako i Srbe.

"Obećanje o liberalizaciji stoji od Briselskog sporazuma, uslovi su ispunjeni 2018. i nedostajala je politička volja da se to ispuni. Pozivna odluka za sve građene koji žive na ovim prostorima", rekao je on za Euronews Srbija. 

Slično smatra i direktor RTV KiM Isak Vorgučić.

"Izgleda da kako stvari stoje da će ipak biti kako je najavljeno da će 2024. godine biti bezvizni režim što je svakako dobro i za kosovske Srbe, jer mi nemamo pasoše sa kojima možemo bezvizno da putujemo u zemlje EU, a to su pasoši Koordinacione uprave ukoliko govorimo o srpskim, a jedan deo Srba ima i kosovske pasoše", rekao je on.

Međutim, Srđan Simonović iz nevladine organizacije Humani centar u Kosovskoj Mitrovici za Euronews Srbija kaže da će ova odluka na neki način naterati veliki broj građana srpske nacionalnosti da apliciraju za kosovska dokumenta. On kaže da veliki broj ljudi nema kosovska dokumenta, već i dalje koristi srpska dokumenta i srpske putne isprave i da će sada, usled nemogućnosti da dobiju validan srpski pasoš, aplicirati za kosovski.

A upravo na to poziva glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi.

"Odluka koja je doneta garantuje bezvizno putovanje na Kosovo i kosovskim građanima. Beograd nije na Kosovu. Nadam se da će građani koji imaju pasoše izdate u Beogradu iskoristiti ovaj period od osam meseci da steknu regularne pasoše Kosova, da i oni mogu da uživaju benefite odluke. Moja vlada i vlasti će uraditi sve da posreduju u tom procesu da bi do 1. januara svaki građanin Kosova imao legalan i validan pasoš", rekao je on.

Građani Kosova zadovoljni

Kosovo je mapu puta za viznu liberalizaciju dobilo 2012. godine. Evropska komisija je 2016, u toku samog procesa, postavila novi uslov, demarkaciju granice sa Crnom Gorom, a dve godine kasnije zaključila da su svi uslovi za putovanje u zemlje Šengen zone bez viza, ispunjeni. Za građane Prištine, bilo je to nezasluženo čekanje.

Euronews TV

"Naravno da sam srećna. To se trebalo davno dogoditi. Dugo se otezalo. Na sreću ja sam puno putovala. Dobijala sam vizu i živela sam i u Americi i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ja sam bila te sreće, ali sam srećna zbog drugih koji mogu da putuju i vide svet napokon", rekla je jedna građanka Kosova.

I drugi su veoma zadovoljni zbog toga što je ovo olakšanje za mlade sa Kosova.

"Ja mislim da nema građanina na Kosovu koji nije zadovoljan ovom dugo očekivanom i zasluženom momentu. Baš me raduje", navodi građanin.

Pobeda, ne samo Kosova, već demokratije i evropskog jedinstva, reakcija je kosovske predsednice, dok iz vlade u Prištini poručuju da je liberalizacija viza sada realnost.

"To je dugo očekivana vest, dugo očekivana, ali kako kaže stara izreka našeg naroda, bolje ikad nego nikad. Verujem da je Kosovo nepravedno ostalo na mapi kao crna rupa i da će brojni napaćeni građani koji su kažnjeni viznim režimom, uskoro moći slobodno da putuju u Evropsku uniju", rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kosovska opozicija takođe pozdravlja odluku o viznoj liberalizaciji, kao i predstavnici civilnog sektora, a to je dobra vest i za deo Srba sa Kosova i Metohije.

I za privrednike će od 1. januara 2024. godine nastupiti olakšanje, smatraju iz Alijanse za biznis Kosova.

"Liberalizacijom viza, Kosovo će uštedeti 20 miliona evra. Kosovari su patili od siromaštva, a još su plaćali veoma visoke troškove za dobijanje poslovne vize, zatim za spajanja porodica, turističke ili radne vize. Čekanje je bilo dugo. Liberalizacija je ipak dobrodošla, dok bi kašnjenja od 2016. do danas trebalo naplatiti onim liderima koji su blokirali ovaj proces", ističu.

Komentari (0)

Srbija