Politika

Đedović: Želimo da dekarbonizujemo našu privredu do 2050. godine

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

18:50

Đedović: Želimo da dekarbonizujemo našu privredu do 2050. godine
Đedović: Želimo da dekarbonizujemo našu privredu do 2050. godine - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudastva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da je cilj da do 2050. godine privreda Srbije bude dekarbonizovana.

"Mi smo zemlja koja kao bazni energent koristi ugalj i do 2050. godine želimo da dekarbonizujemo našu privredu, da se ne oslanjamo više na fosilna goriva, već pre svega na obnovljive izvore energije" rekla je Đedovićeva za Tanjug.

Objasnila je da će taj proces iziskivati velika finasnijska sredstva, jer je zelena tranzicija skupa, ali da smo svedoci da se u Evropi ona finasira iz javnih, ali i privatnih izvora.

"Mi smo ciljeve, koje je EU stavila pred nas i zemlje u regionu za 2020. godinu ostvarili, a cilj je bio da udeo obnovljivih izvora energije bude 27 odsto, a mi smo na 26,3 odsto i jasno se približavamo tom cilju" objasnila je Đedovićeva.

Evropski Fit for 55 zakon se odnosi na cilj EU da smanji emisiju gasova staklene bašte za najmanje 55 odsto do 2030. godine, a po rečima Đedovićeve, Srbija želi da uskladi svoje ciljeve sa ciljevima EU što je moguće više, uzmajući u obzir naš energetski miks. 

Rekla je da Ministarstvo sada radi na nacionalnom energetskom klimatskom planu, koji je obavezan za zemlje EU i dodala da postoje dva aspekta tog plana.

"Jedan je udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji struje, tu nam je cilj 45 odsto udela u 2030. godini i on je realan i dostižan. Što se tiče udela obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji, to je nešto što sada pokušavamo da uskladimo i moja očekivanja su da će biti više od 30 odsto, a manje od 40 odsto udela", rekla je Đedovićeva i dodala da moramo biti ambiciozni, ali i realni.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Po njenim rečima, sedam godina je period koji za energetske projekte nije toliko dugačak, jer oni iziskuju vreme i velika sredstva, i mora se voditi računa o pravednoj tranziciji, pre svega za ljude koji rade u rudarskom sektoru.

"Moramo da obezbedimo kako će se prekvalifikovati, da li će do tada biti izgrađeni novi proizvodni kapaciteti obnovljivih izvora energije, u kojoj meri možemo da smanjujemo proizvodnju električne energije iz uglja, to su sve delovi našeg energetskog plana", naglasila je Đedovićeva.

Rekla je da će plan svakako biti u skladu sa ambicijama, pre svega onih zemalja EU koje se, kao i mi, oslanjaju na ugalj. 

Kazala je da će Srbija povećati energetsku efikasnost, da će trošiti manje električne energije, jer se u Srbiji potroši dva puta više električne energije za proizvodnju iste jedinice bruto društvenog proizvoda nego u zemljama Evrope.

Đedovićeva je rekla da ministarstvo pomaže lokalnim samoupravama da finasiraju energetsku efikanost na javnim objektima, bilo da se radi o vrtićima, školama, domovima zdravlja i komunalnim ustanovama.

"Država subvencioniše energetsku efikasnost i mere energetske efikasnosti i juče je raspisan javni konkurs za jedinice lokalne samouprave da se prijave, subvencije su oko 400 miliona dinara iz budžeta Srbije kojim upravlja Uprava za energetsku efikasnost", rekla je ministarka.

Dodala je da prednost imaju lokalne samouprave u kojima je zagađenost vazduha veća.

Komentari (0)

Srbija