Politika

Poslanici vlasti podržavaju izbor Pašalića, opozicija kritikuje

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

18:09

Poslanici vlasti podržavaju izbor Pašalića, opozicija kritikuje
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici vladajuće koalicije najavili su danas da će podržati izbor Zorana Pašalića za zaštitnika građana, dok su poslanici opozicije kritikovali njegov rad u prethodnom periodu, uz ocenu da nije reagovao u slučajevima kada je, prema njihovim tvrdnjama, to trebalo da učini.

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i poslanica Srpske napredne stranke Jelena Žarić Kovačević rekla je povodom izbora zaštitnika građana da se na javni poziv prijavilo ukupno pet kandidata koji su dostavili svoju biografiju. 

Ona je istakla da je bilo dovoljno vremena za narodne poslanike da se pripreme i da je razgovor sa kandidatima obavljen 13.aprila.

"Svi kandidati koji su se prijavili su ispunjavali uslove, a troje kandidata je dobilo podršku poslaničkih grupa i sa njima je obavljen razgovor", precizirala je Žarić Kovačević.

Ona je istakla da je aktuelni ombudsman Zoran Pašalić dobio najveću podršku poslaničkih grupa i da je predlog da on bude kandidat poslat Skupštini na odlučivanje.

Poslanica Zeleno-levog kluba Jelena Jerinić kritkovala je taj predlog, ocenivši da je reč o "pomagaču vlasti".

"Pašaliću ste prvo dali da napiše zakon koji će da mu omogući ponovni izbor na još osam godina rada u službi vernog pomagača vlasti", rekla je Jerinić.

Ona je navela da Pašalić nije reagovao u slučajevima u kojima je, tvrdi, trebalo da reaguje, pominjuću protest u julu 2020. godine.

"Tek je u januaru 2022.godine utvrđeno da su postojali propusti policijskih službenika na štetu građana, ali nije ukazao na potrebu da se identifikuju odgovorni i da se utvrdi njihova odgovornost", rekla je Jerinić.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač rekla je da će ta poslanička grupa podržati predlog kandidata za Zaštitnika građana.

Ona je spomenula da se novi zaštitnik građana bira po novom zakonu o zaštitniku građana i da će sada mandat na toj funkciji biti osam umesto dosadašnjih pet godina.

Kovač je rekla da je zaštinku građana data mogućnost da u narednih pet godina uz pravo glasa aktivno učetsvuje u radu međunarodnih i regionalnih stručnih mreža i da ima posebno pravo obraćanja na sednicama Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

"Ukoliko je zaštitnik građana, odnosno njegov rad, tako ocenjen u prethodnom periodu, smatramo da je to garancija da će ostati čuvar zakonitosti ljudskih prava i u budućnosti", rekla je Kovač.

Poslanici su tokom dana raspravljali i o kandidatima za istaknute pravnike koji bi trebalo da budu u sastavu Viskog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, kao i o predlogu Odluke o izboru Saveta državne revizorske institucije i Predlogu odluke o izboru četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Komentari (0)

Srbija