Politika

Hil: Region će uspeti u onoj meri u kojoj zemlje postignu međusobnu saradnju

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

10:48

Hil: Region će uspeti u onoj meri u kojoj zemlje postignu međusobnu saradnju
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil otvorio je konferencija Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) "Regionalna ekonomska saradnja - Otvoreni Balkan: šta privreda može da očekuje?" i tom prilikom rekao da će region uspeti u onoj meri u kojoj zemlje postignu međusobnu saradnju i ukoliko u delo sprovede projekte koji brišu granice, poput "Otvorenog Balkana".

Na konferenciji, u kojoj između ostalih učestvuju ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović i ministarka za evropske integracije Tatjana Miščević, Hil je rekao da "Otvoreni Balkan" nije proces koji predvodi i može da sprovede samo jedna zemlja Zapadnog Balkana već sve zemlje, zbog čega je međusobna saradnja veoma važna.

"Mislim da je projekat Otvorenog Balkana posebno važan za poslovnu zajednicu", ocenio je Hil i dodao da je uloga Američke privredne komore koja je prisutna u regionu i da zbližava i umrežava sva tržišta Zapadnog Balkana.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da Srbija i zemlje regiona ne izmišljaju standarde međusobnog usklađivanja i liberalizacije tržišta Zapadnog Balkana i ne prave nova pravila već ih preuzimaju iz postojećih rešenja u praksi Evropske unije.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović rekao je da je Otvoreni Balkan bez ikakve sumnje jedan od najvažnijih projekata na regionalnom nivou.

"Otvoreni Balkan je najveća ekonomska i politička tema koju mi danas sprovodimo", rekao je Momirović.

Predsednik američke privredne komore u Srbiji Stefan Lazarević rekao je da "Otvoreni Balkan" ima za cilj stvaranje jedinstvenog tržišta zasnivanog na principima jedinstvenog tržišta Evropske unije, slobodnog kretanja robe i kapitala.

"Liberalizacija tokova kapitala u okviru Otvorenog Balkana je sjajna prilika za regulatore u regionu da se pripreme za veće tržište kao što je Evropska unija", rekao je Lazarević i dodao da bi "Otvoreni Balkan" morao da se proširi na ceo region da bi bio efikasan.

Konferencija "Regionalna ekonomska saradnja - Otvoreni Balkan: šta privreda može da očekuje?" bavi se postignutim i mogućim unapređenjima ekonomske saradnje u regionu u sve četiri slobode kretanja. Poseban fokus konferencije je na postignutim rezultatima vezanim za slobodno kretanje robe i mogućnostima za unapređenje slobode kretanja kapitala u okviru zemalja koje učestvuju u inicijativi "Otvoreni Balkan".

Diskusiju o postignutim rezultatima i potencijalima dalje saradnje u ovim oblastima će pratiti predstavljanje zaključaka regionalnog istraživanja koje su sprovele Američke privredne komore u Albaniji, Severnoj Makedoniji i Srbiji, pregled trenutnog stanja implementacije međunarodnih sporazuma potpisanih u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", kao i očekivanja privatnog sektora u pogledu neophodnih koraka za dalje unapređenje ekonomske razmene u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija