Politika

Vučić se sastao sa američkim ambasadorom: Upoznao sam Hila sa sve težom situacijom Srba na KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2023

-

11:38

Vučić se sastao sa američkim ambasadorom: Upoznao sam Hila sa sve težom situacijom Srba na KiM
Vučić se sastao sa američkim ambasadorom: Upoznao sam Hila sa sve težom situacijom Srba na KiM - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kristofera Hila, sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji i položaju Srba na Kosovu i Metohiji, dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji i bilateralnim pitanjima.

Predsednik Vučić je poručio da situacija za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji postaje sve teža, da su izloženi gotovo svakodnevnim napadima, hapšenjima i drugim pritiscima i ukazao na sve veće nezadovoljstvo naroda kako zbog jednostranih i nelegalnih poteza privremenih organa samouprave u Prištini tako i zbog odsustva adekvatne reakcije međunarodne zajednice.

Vučić je naglasio da će Republika Srbija, kao i do sada, nastaviti da odgovornom politikom i dijalogom rešava sva otvorena pitanja u cilju boljeg života građana i dodao da očekuje podršku SAD u svim naporima usmerenim na očuvanje mira i stabilnosti u regionu i postizanje i implementaciju održivih dogovora sa Prištinom, što se prvenstveno odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je naveo da ga je upoznao sa sve težom situacijom i izazovima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, te da je ponovio zabrinutost zbog učestalih napada, hapšenja i drugih pritisaka kojima su  izloženi.

"Republika Srbija se trudi da doslednom i odgovornom politikom sačuva mir i obezbedi sigurniji i lakši život svih građana, uz poštovanje i primenu međunarodnog prava i dogovorenog u dijalogu sa Prištinom, a ambasadora Hila sam zamolio za punu podršku i angažman SAD na tom putu", naveo je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Ambasador Hil je istakao da će Sjedinjene Države sa partnerima iz Evropske unije nastaviti da se zalažu za dijalog koji će doneti konkretne rezultate i ponovio podršku SAD evropskim integracijama i razvoju Srbije i regiona.

Sagovornici su se saglasili da je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od presudnog značaja i dodali da ekonomski prosperitet i povezivanje mogu da budu od ogromne pomoći u otklanjanju političkih problema.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija