Politika

Vuletić: Priština će u Briselu pokušati da relativizuje ZSO, biće dobro ako bude pomaka po pitanju nestalih

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2023

-

18:59

Vuletić: Priština će u Briselu pokušati da relativizuje ZSO, biće dobro ako bude pomaka po pitanju nestalih
Vuletić: Priština će u Briselu pokušati da relativizuje ZSO, biće dobro ako bude pomaka po pitanju nestalih - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je da će Priština tokom susreta u Briselu, u okviru nastavka dijaloga zakazanog za 2. maj, pokušati da relativizuje Zajednicu srpskih opština (ZSO), ali je i dodao da očekuje napredak na polju rešavanja sudbine nestalih.

"Plašim se da se ono što je u Ohridu bilo postavljeno sa optimizmom neće odvijati na takav način u Briselu", rekao je Vuletić za Tanjug.

Vuletić je naveo da će u Briselu biti dve tačke dnevnog reda - nestali i ZSO.

"Ne očekujem pomak, biće dobro ako se napravi neki pomak po pitanju nestalih, to bi bilo važno i nekakav maksimum koji možemo da očekujemo od dešavanja 2. maja", rekao je on i dodao da mu nije baš jasno zašto Priština odugovlači sa formiranjem ZSO kada je jasno da bez ZSO ne može biti pomaka u nastavku dijaloga i normalizaciji donosa.

Naveo je da očekuje da se Priština i dalje suprotstavlja ZSO, i naglasio da je očigledno da Priština čitavu stvar pokušava da postavi kao gotovu stvar, da je "reč o dve nezavisne države koje nemaju uticaj jedna na drugu", a da su na terenu dobili 100 odsto glasova.

FoNet/Evropski savet

 

Prema njegovim rečima, to je jedno nerazumno ponašanje Prištine koje preti da nas uvede u stanje koje smo imali pre kraja godine, a što ne odgovora ni međunarodnoj zajednici. Vuletić je izrazio žaljenje i zbog toga što se, kako je ocenio, u punoj meri nije shvatila poruka jedinstva koji su Srbi poslali bojkotom izbora.

"Albanci se ponašaju kao da vladaju čitavim severom KiM, kao da je sve normalno što mi sluti na dve strane da se želi da se izazove konflikt koji bi doveo da se u krajnjoj meri učini pritisak koji bi vodio ka iseljavanju Srba ili sukoba koji ne znam šta bi mogao imati za kraj", rekao je on.

"Otvaranje mosta na Ibru nerazumno"

Vuletić je dodao da pretpostavlja da svako nasilje nad Srbima ne bi moglo da ostane bez odgovora Beograda, i da se to dobro zna.

Komentarišući nameru Prištine da otvori most na Ibru kaže da je to nešto nerazumno i nada se da do toga neće doći jer bi moglo da dovode do uznemiravanja i potencijalnih sukoba.

Podsetio je da se čulo i od specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da je takav predlog nerazuman.

Ako Priština otvori most, to bi mi govorilo da možda deo Zapada priželjkuje sukob bez obzira na uverenje da želi stabilizaciju odnosa, rekao je Vuletić i naglasio da Zapad ipak može to da spreči, ali da će stav prema otvaranju mosta biti dobar indikator kako se Zapad odnosi prema čitavom regionu.

Vezano za redovnu šestomesečnu sednicu o KiM u SB UN, održanu pre tri dana, Vuletić kaže da SB UN odavno nije centralno mesto na kojem se donose najvažnije odluke o KiM i da se one donose na relaciji Kvinta-Priština- Beograd.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Podrivanje autoriteta SB UN počelo je onoga trenutka kada je bez odluke SB izvršena agresija na SRJ, rekao je Vuletić i dodao da je poslednji izveštaj o KiM za SB UN pripreman ranije i da u njemu nisu mogla da se nađu dešavanja vezana za izbore.

Dodao je da su i izveštaju u tom smislu istaknute lepe reči da obe strane spuste tenzije, da se umiri retorika, da se ide ka određenim rešenjima, ali nije dovoljno naglašeno da se jednako uvaže interesi obe strane.

Problem je što nije dovoljno naglašeno da nastavak razgovora nije moguć bez formiranja ZSO, rekao je Vuletić.

Ocenio je da su stvari počele da se relativiziju već par dana nakon susreta u Ohridu iz usta glasnogovornika Prištine.

Prema Vuletiću, to što je rekao Danijel Server, da se suviše popušta Srbiji, bio je signal da u centrima moći u kojima se odlučuje šta će se i kako će se odvijati stvari na KiM jača frakcija koja premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju daje vetar u leđa da dovede u pitanje realizaciju ideje o ZSO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija