Politika

Zaštitnik građana: Briga o radnicima mora biti među prioritetima države

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2023

-

11:20

Zaštitnik građana: Briga o radnicima mora biti među prioritetima države
Zaštitnik građana: Briga o radnicima mora biti među prioritetima države - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Čestitajući Međunarodni praznik rada, Zaštitnik građana istakao je danas da su dostojanstven rad, pristojne i pravedne plate, sigurni i zdravi radni uslovi, kao i pravo na sindikalno organizovanje, vrednosti koje su ključne za stvaranje pravednijeg društva i zadovoljnih građana.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je u saopštenju naglasio da briga o radnicima, unapređenje njihovih prava i položaja, moraju biti među prioritetima države.

Neophodno je podići kvalitet uslova rada, naročito onima koji rade na najtežim poslovima, a pristup adekvatnoj pravnoj zaštiti kao i jednake mogućnosti za napredovanje dodatno poboljšavaju položaj radnika, ukazao je Pašalić.

Zaštitnik građana pozdravio je donošenje novog Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, i treba da donese nekoliko važnih izmena u unapređenju položaja radnika, kao što su uvođenje pojmova rada od kuće i rada na daljinu, obavezne obuke u oblasti bezbednosti, ali i odgovornost samih zaposlenih za povrede na radu. 

To je veoma važno i zbog činjenice da mnogi radnici rade u uslovima koji predstavljaju rizik po njihovo zdravlje i bezbednost, a nedovoljna primena zakona i propisa često dovodi do toga da radnici ne dobiju adekvatnu zaštitu, naveo je u saopštenju Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Komentari (0)

Srbija