Politika

SSP, DS i SDS u odvojenim saopštenjima o 1. maju: Radnici u Srbiji danas nemaju šta da slave

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2023

-

12:40

SSP, DS i SDS u odvojenim saopštenjima o 1. maju: Radnici u Srbiji danas nemaju šta da slave
SSP, DS i SDS u odvojenim saopštenjima o 1. maju: Radnici u Srbiji danas nemaju šta da slave - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, opozicione Stranka slobode i pravde i Demokratska stranka, ocenile su, u odvojenim saopštenjima, da radnici u Srbiji danas nemaju šta da slave, a SSP predlaže da se donese novi zakon o radu, dok DS smatra da treba ojačati kapacitete inspekcije rada i pravosudnih organa.

Predsednik Udruženja sindikata Srbije Sloga i poslanik "Ujedinjenih" Željko Veselinović rekao je da oni predlažu "evropski zakon o radu" kojim se garantuje da će minimalna zarada biti definisana tako da pokriva minimalnu potrošačku korpu.

Takođe, predviđa se i da će svi radnici nakon 12 meseci rada na određeno vreme dobiti rešenje za stalno zaposlenje, da će radni sporovi biti rešavani u roku od šest meseci, a rad nedeljom ukinut osim za poslove neophodne za vitalno funkcionisanje države.

Demokratska stranka tvrdi da statistika pokazuje da zaposleni u Srbiji nedeljno rade u proseku 43,5 sati, dok Zakon o radu propisuje radnu nedelju koja traje 40 časova.

Tvrde i da Srbiji preti "kolaps penzionog sistema", a da su zaposleni "po pravilu" prijavljeni na miminalac dok im se razlika isplaćuje "na ruke".

Demokrate ocenjuju da problem nije u važećim zakonima već u primeni i smatraju da je neophodno sprovesti niz mera za poboljšanje položaja zaposlenih u Srbiji, a pre svega ojačati kapaciteta inspekcije rada i pravosudnih organa.

Socijaldemokratska stranka tvrdi da osim retkih pojedinačnih slučajeva, u poslednjoj deceniji izostaje istinska borba radnika za njihova prava i dostojanstven život, kao i da umesto čestitke poručuje radnicima da dignu svoj glas.

Ocenjuju da je Zakonom o radu iz 2014. godine legalizovano poništavanje prava radnika, tvrde da je stvoren sistem partijskog zapošlavanja, a da je vlast od Srbije napravila "zemlju jeftine radne snage, a od radnika ponižene građane".

Predsednik Resornog odbora za saradnju sa sindikatima Socijaldemokratske stranke Dragoslav Ljubičić čestitao je radnicima Prvi maj i istakao neophodnost podizanja sindikalnih aktivnosti, dodajući da je poseban problem to što je vlast, kako tvrdi, poništila pravo na sindikalno organizovanje. 

Direktor kampanje pokreta "Kreni-Promeni" Savo Manojlović povodom Međunarodnog praznika rada ocenio je da je rast svetske ekonomije prirodno unapredio prava radnika i standard i u Srbiji, a kao ključne probleme u javnim službama i javnim preduzećima naveo diskriminaciju, te tvrdi da je zapošljavanje i napredovanje povezano sa vladajućom strankom.

Manojlović kaže da ekonomiju treba zasnovati u mnogo većoj meri na modernim tehnologijama i IT sektoru umesto na manuelnim fabrikama gde su radenici slabo plaćeni i često im je, kaže, ugroženo zdravlje, dodajući da je Srbiji potreban razvoj obrazovanja, moderno zdravstvo i stabilan sistem vladavine prava.

Komentari (0)

Srbija