Politika

Šta piše u Deklaraciji o nestalim licima koja je usvojena tokom dijaloga u Briselu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/05/2023

-

19:48

Šta piše u Deklaraciji o nestalim licima koja je usvojena tokom dijaloga u Briselu
Tanjug/AP/Fred Sierakowski, EEAS, profimedia - Copyright Tanjug/AP/Fred Sierakowski, EEAS, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na portalu Spoljno-političke službe Evropske unije (EEAS) objavljena je Deklaracija o nestalim licima koja je usvojena na današnjem Dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u Briselu.

U tekstu se navodi da su obe strane preuzele obaveze ističući važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih osoba kako bi se okončala patnja njihovih najmilijih i kako bi se podstaklo trajno pomirenje i mir. Takođe je navedeno da Deklaracija prati razumevanje Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta (ICRC) o nestalim licima, što uključuje lica koja su prinudno nestala ("forcibly disappeared"). 

Podseća se i da će se se sve kategorije nestalih tretirati sa jednakim prioritetom i uvažava se posao koji je obavila Radna grupa za nestala lica kojom predsedava ICRC. Podstiče se i saradnja sa drugim relevantnim akterima u oblasti nestalih lica, posebno Međunarodnom komisijom za nestala lica (ICMP) i prepoznaje se pitanje nestalih kao humanitarno. Takođe, konstatuje se hitna potreba za dodatnim naorima da se ublaži patnja porodica.

Dve strane su se zajednički obavezale:  

- Da se osigura puna implementacija odgovarajućih obaveza u oblasti nestalih lica

- Da blisko sarađuju na identifikaciji mesta sahranjivanja i praćenju iskopavanja

- Da se obezbedi potpun pristup pouzdanim i tačnim informacijama koje pomažu da se lociraju i identifikuju preostale nestale osobe u vremenskom periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. Ovo uključuje sve materijale, beleške, naređenja, dokumenta, video zapise, audio snimke i sve druge dokumente uključujući i one sa statusom poverljivosti u posedu institucija obe strane, relevantne za ovaj kontekst

- Da se stavi na raspolaganje sva domaća i međunarodnau dokumentacija od značaja za utvrđivanje sudbine preostalih nestalih lica

- Da se koriste satelistski podaci, LIDAR i druga napredna tehnologija u otkrivanju masovnih grobnica

- Na omogućavanje i podsticanje aktivnog angažovanja porodica nestalih lica u procesu identifikovanja njihovih sudbina

- Da se adekvatno osiguraju prava i odgovori na potrebe porodica nestalih lica

- Na osnivanje i zajednički rad kroz Zajedničku komisiju kojom predsedava Evropska unija i koju posmatra ICRC sa ciljem da podrži napore za rešavanje sudbine preostalih nestalih osoba

- Da se prati i podrži rad i napredak koji je ostvarila Radna grupa za nestala lica preko Zajedničke komisije. U tom kontekstu, strane će razmotriti i ažurirati Projektni zadatak i Opšti okvir Radne grupe.

Operativni detalji biće dogovoreni na sledećem sastanku Dijaloga o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU.

Termin "prinudno nestali" naglašava okolnosti pod kojima je neko nestao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u priloženoj potpisanoj izjavi uz Deklaraciju o nestalim licima koja je večeras usvojena u Briselu naveo da termin "prinudno nestali", koji se inače koristi u deklaraciji, nije striktno pravni termin, već da naglašava okolnosti pod kojima je neko lice nestalo, bez obzira na različite pravne kvalifikacije prema međunarodnim i nacionalnim zakonima.

"Ovo pojašnjenje je dato kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi ili tumačenje termina 'prinudnog nestanaka' kao 'prisilnog nestanaka' koji ima jasno pravno značenje definisano Međunarodnom konvencijom za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka (2006)", navodi se u izjavi koju je potpisao Vučić.

Dodao je da osoba može "prinudno nestati" kao posledica dela koje je počinio pojedinac, vojska, paravojna, politička ili druga grupa ili organizacija povezana sa sukobom.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković rekao je večeras u obraćanju medijima u Briselu da je uz Deklaraciju o nestalim osobama priloženo i pismo koje je potpisao Vučić i kojim je zaštićena država Srbija.

Podsetimo, Petković je 5. aprila rekao da je u tekstu deklaracije o nestalim licima koji je dan ranije usaglašen u Briselu, zahvaljujući naporima Beograda odbačen termin "prisilno nestali" (enforced disappearances) koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

On je u saopštenju ukazao da Beograd to nije dozvolio niti dopustio u ovoj Deklaraciji, kao i da je plan Prištine osujećen.

"Umesto tog termina, usvojen je termin 'prinudno nestali' (forcibly disappeared) koji nije nikakva pravna kategorija i koji se ne nalazi ni u jednoj međunarodnoj konvenciji, već isključivo opisuje okolnosti pod kojim se nestanak desio i zato ne može da proizvede nikakvo pravno dejstvo po interese države Srbije, niti njenu odgovornost", objasnio je Petković.

Komentari (0)

Srbija