Politika

Petković: Još jedan napad na Kosovu, povređen Srbin koji je došao da obiđe imanje

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2021

-

13:40

Petković: Još jedan napad na Kosovu, povređen Srbin koji je došao da obiđe imanje
Petković: Još jedan napad na Kosovu, povređen Srbin koji je došao da obiđe imanje - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je u selu Dolevac juče napadnut 67. godišnji Ranko Bacić, koji je došao da obiđe svoje imanje, i da ga je napala grupa Albanaca samo zato što je Srbin.

“U Pećkoj bolnici je, zadobio je povrede i to vam sve govori u kakvim uslovima danas žive Srbi na KiM, pogotovo ovde u Metohiji, Klini, Istoku”, izjavio je Petković koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu.

Naveo je da slučaj Dragice Gašić i Bacića pokazuje da ne postoji politička volja u Prištini da se Srbi vrate i da žive na svojim imanjima koja su, kako kaže, većim delom uzurpirana.

"Zbog toga još jednom apelujemo, pre svega, na međunarodnu zajednicu i one koji su dužni da osiguraju bezbednost za naš narod na KiM, da se bolje pozabave svojim poslom, da pojačaju patrole u srpskim sredinama i tamo gde sve Srbi žive, i da na taj način probamo da sprečimo incidente koji su usmereni prema Srbima“, naveo je Petković.

Od početka godine, kako dodaje, zabeleženo je više od 73 incidenta, što znači da je u prvih šest meseci registrovan isti broj incidenata koliko ih je bilo tokom čitave prošle godine.

"To govori da su ti incidenti rezultat agresivne retorike koja dolazi iz Prištine i ukoliko ne krenemo da poštujemo jedni druge i ne stanemo sa tim teškim rečima, mi ćemo i dalje imati incidente i napade“, ukazao je Petković.

Umesto toga, kako je rekao, treba da se okrenemo dijalogu.

"U Briselu sam pre par dana celom albanskom timu rekao da mi moramo da razgovaramo jedni sa drugima. U tom trenutku Besljimi mi je rekao: “Ja tebe ne želim da slušam“, a ja sam mu odgovorio: „Ja tebe želim da slušam, jer mi moramo da razgovaramo“, rekao je Petković, dodajući da ne moramo da se volimo, ali moramo da se poštujemo, jer živimo jedni pored drugih.

On je kazao da, ako želimo da gradimo normalizaciju odnosa, da to moramo da činimo na način tako što ćemo da poštujemo jedni druge, a “ne tako što ćemo da proterujemo Dragicu Gašić, prebijamo Ranka, i da svim tim incidentima zastrašujemo narod koji živi u srpskim sredinama“.

To, kako je zaključio, nije način kao se gradi poverenje na KiM, a upravo pomirenje je, napominje, neophodno da bismo mogli da krenemo dalje, u pravcu normalizacije odnosa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija