Politika

Protestni skupovi opozicije u Beogradu i Novom Sadu: Pročitani zahtevi, rok za ispunjenje 12. maj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/05/2023

-

17:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Protestni skup opozicije "Srbija protiv nasilja", povodom masovnih ubistava u Srbiji, održan je ispred Narodne skupštine, a okupljeni su se potom uputili do zgrade Vlade Srbije. Okupljenima se ispred skupštine, a potom i ispred zgrade Vlade obratila nastavnica Marina Vidojević, aktivistkinja pokreta Kreni promeni, koja je ispred organizatora protesta pročitala zahteve. Kako javlja reporter Euronews Srbija, organizatori su saopštili da je rok za njihovo ispunjenje 12. maj.

Učesnici protesta tražili su smenu Saveta REM-a, kao i "gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks". Traži se i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje, kako kažu, "sluđuju građane, truju i promovišu nasilje - Pink i Hepi TV, zatim hitno ukidanje rijaliti programa".

Takođe, zatražena je i "institucionalna odgovornost i smena ministra policije Bratislava Gašića, šefa BIA Aleksandra Vulina, kao i direktno odgovornih 'za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih'", te "hitno zasedanje Narodne skupštine na kojem bi se razmotrila odgovornost republičke Vlade i bezbednosna situacija u zemlji".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Opozicioni lideri istakli su da je skup organizovan jer žele da se tragedije kakve su zadesile Srbiju "nikada više ne ponove".

Među okupljenima bili su i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i poslanik DS Srđan Milivojević, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i potpredsednica Sanda Rašković Ivić, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta, potpredsednik stranke Zajedno.

Protest u Beogradu su organizovale Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front, Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga, Pokret za preokret, Ujedinjeni... Ulice oko zgrade Skupštine su zatvorene.

Protesti i u Novom Sadu i Nišu

Okupljeni na današnjem novosadskom protestu "Sve mora da stane" takođe su krenuli u komemorativnu šetnju, kojom su odali počast žrtvama tragedija u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu. Skup je počeo na Trgu slobode minutom ćutanja za žrtve, odakle se krenulo u šetnju ka Varadinskom mostu.  Skup su organizovale nevladine organizacije i opozicione partije, koje su u pozivu navele da se skupom u Novom Sadu pruža podrška centralnom protestu u Beogradu "Srbija protiv nasilja".

"Puno bola i tuge se nagomilalo. Previše osećaja nepravde, gneva i očaja je u našim grudima. Zato moramo da pustimo krik i vapaj da sve mora da stane", rekao je na početku skupa predstavnik Mosta solidarnosti Milenko Vujić.

Kako prenosi reporter Euronews Srbija, u pitanju je jedan od najmasovnijih skupova u ovom gradu, a primetno je i odsustvo policije, te su organizatori koji su bili na čelu kolone sami zaustavljali saobraćaj.

Skup su organizovali Građanski pokret Bravo, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Europolis, Most solidarnosti, Osa, Savez antifašista Vojvodine, Šodroš Survajvor Kamp, Vojvođanska politikološka asocijacija, Demokratska stranka, Narodna stranka, Nova - Da se struka pita, Srbija centar, partija Zajedno i Zelena mreža Vojvodine.

Skup građana koji su se spontano organizovali putem društvenih mreža održan je i u Nišu.

Protest dela opozicije okupljene oko Narodne stranke, Dveri, POKS-a, Moramo-Zajedno održan je i na gradskom trgu u Čačku. Još jedan protest održan je i u Požegi na gradskom trgu pod nazivom "Sve mora da stane - Požega protiv nasilja".

Komentari (1)

Pitam

10.05.2023 08:34

A oce li da dele pola leba i pastetu?

Srbija