Politika

Ministar spoljnih poslova Hrvatske: Podržavamo svaki sporazum između Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

09/05/2023

-

11:23

Ministar spoljnih poslova Hrvatske: Podržavamo svaki sporazum između Beograda i Prištine
Gordan Grlić-Radman - Copyright Tanjug/HINA/Slavko Vukadin

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, prilikom posete Prištini, a nakon sastanka sa kosovskom ministarkom Donikom Gervalom, rekao je da Hrvatska podržava članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama. On je naglasio da je za Evropu veoma važna regionalna stabilnost zapadnog Balkana i da je zbog toga potreban dijalog između država. Istakao je i da je sa Gervalom razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine.

Prištinska ministarka je istakla da je sa hrvatskim kolegom razgovarala o, kako je rekla, evropskoj perspektivi Kosova i podršci Hrvatske u tom procesu, kao i o dijalogu između Beograda i Prištine.

Ranije je prištinski premijer Aljbin Kurti da je predložio model samouprave za Srbe na Kosovu i Metohiji, po ugledu na Hrvatsku, što je potvrdila i Gervala.

"Mi smo predložili taj model, jer neće biti nikakvog udruženja koje krši ustav Kosova i funkcionisanje naše države. Ono što imamo u Bosni i Hercegovini, a tiče se Srba, ovde ne može da se desi. Ovom regionu je dovoljna jedna Srpska Republika, ne treba mu druga. Od svih drugih ponuđenih modela za samoupravu, Ustav Kosova daje mnogo više prava zajednicama, u to smo se uverili“, rekla je Gervala.

"Što se tiče daljeg načina integracije srpske manjine ovde u ustavni poredak Republike Kosovo, to je unutrašnje političko pitanje Kosova i naravno, sa druge strane dijaloga između Kosova i Srbije, ali u svakom slučaju mi podržavamo svaki rezultat koji proizilazi iz dogovora. Dakle, Hrvatska će podržati svaki pristup koji ide u pravcu jednog dogovora koje prihvataju obe strane, u smislu da su obe strane zadovoljne", rekao je Grlić Radman.

On je dodao da Kosovo "zaslužuje da ostane stabilna i nezavisna i suverena zemlja".

"Razgovarajući o dijalogu između Kosova i Srbije, složili smo se kako je napredak prema normalizaciji odnosa vrlo  važan za regionalnu i evropsku stabilnost i sa te strane očekujemo određene pomake. U svakom slučaju, Kosovo zaslužuje da ostane stabilna i nezavisna i suverena zemlja. Zbog toga pozdravljamo nedavni dogovor Kosova i Srbije o usvajanju Deklaracije o nestalim osobama, jer Hrvatska ima najviše razumevanja kada govorimo o nestalim osobama i nadamo se da će to dovesti do napretka u rešavanju nerešenih slučajeva nestalih osoba od pre više od 20 godina“, zaključio je hrvatski ministar spoljnih poslova.

Komentari (0)

Srbija