Politika

Falkoni: Makron je vezan za Srbiju, izbliza prati odnose dve zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2021

-

09:37

Falkoni: Makron je vezan za Srbiju, izbliza prati odnose dve zemlje
Falkoni: Makron je vezan za Srbiju, izbliza prati odnose dve zemlje - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni izjavio je da je predsednik te zemlje Emanuel Makron vezan za Srbiju, da izbliza prati odnose dve zemlje i da nije zaboravio srdačan doček u julu 2019. godine.

Falkoni je u intervjuu za današnju Politiku rekao da su odnosi dve zemlje nastavili da se razvijaju nakon Makronove posete, uprkos pandemiji koronavirusa, kao i da su francuske kompanije koje posluju u Srbiji uvećale svoje investicije, a da su stigle i nove.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Falkon kaže da je dogovor neophodan i da stabilnost i razvoj zapadnog Balkana zavise od tog pomirenja

"Od toga zavisi i njegov evropski put. Put do ovog sporazuma ide kroz pregovore koje je u Briselu vodila EU, uz snažnu podršku Francuske. Ono što je već dogovoreno mora da se sprovede u dobroj nameri i nova pitanja treba da se reše kako bi se postigao sveobuhvatan, konačan i pravno obavezujući sporazum", rekao je Falkon.

Upitan o stavu Francuske o napretku Srbije na evropskom putu, Falkon kaže da su neophodne reforme zahtevne, poput one o pravnoj državi, ali i ključne.

"Kada u Srbiji vidim izvesnu obeshrabrenost, podsećam da su od 1957. godine sve zemlje koje su se kandidovale za članstvo u EU, a koje su sprovele neophodne reforme da bi se to postiglo - sem Turske sa kojom pregovori još traju - pristupile EU", rekao je ambasador Francuske.

On pozdravlja odlučnost s kojom je Srbija prihvatila novu metodologiju za pridruživanje, koja nudi više političkog upravljanja procesom uz dijalog na visokom nivou i stepenastim pristupom politikama EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija