Politika

Zemlje Kvinte: Rezultati lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije izbora nisu dugoročno političko rešenje

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

18/05/2023

-

23:40

Zemlje Kvinte: Rezultati lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije izbora nisu dugoročno političko rešenje
Zemlje Kvinte: Rezultati lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije izbora nisu dugoročno političko rešenje - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje Kvinte - SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Velika Britanija u zajedničkom saopštenju, poručile su da su lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova, 23. aprila, održani u skladu sa kosovskim ustavnim i zakonskim zahtevima, ali i da, zbog bojkota srpske zajednice, rezultati tih izbora nisu dugoročno političko rešenje.

“Lokalni izbori za predsednike četiri opštine na severu Kosova i za dve skupštine opštine, održani su 23. aprila, u skladu sa ustavnim i zakonskim zahtevima Kosova. Međutim, nakon bojkota značajnog dela srpske zajednice, rezultati nisu dugoročno političko rešenje za ove opštine“, navodi se u saopštenju Kvinte, a prenosi Kosovo onlajn.

Države su pozvale sve zainteresovane strane, uključujući lokalne zajednice, da hitno, zajedno rade na pronalaženju rešenja koje obezbeđuje održivu, participativnu predstavničku demokratiju u ovim opštinama.

Poručuju i da ne bi trebalo da postoje akcije ili inicijative – uključujući novoizabrane gradonačelnike i skupštine opština – koje ne služe građanima ili koje mogu povećati tenzije.

“To uključuje vršenje više od administrativnih ovlašćenja i proces preuzimanja dužnosti, jer nije potrebno da gradonačelnici polože zakletvu u opštinskim kancelarijama. Sve strane treba da se uzdrže od upotrebe sile ili radnji koje podstiču tenzije ili sukobe", navodi se u saopštenju Kvinte.

Dodaju da podržavaju dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i Srbije uz posredovanje EU, uključujući i potrebu za hitnim napretkom u uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom

Komentari (0)

Srbija