Politika

Novi gradonačelnik Severne Mitrovice položio zakletvu, Srpska lista dala Kurtiju rok do 1. juna

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2023

-

09:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Erden Atić, koji je na kosovskim izborima 23. aprila izabran za gradonačelnika Severne Mitrovice, položio je zakletvu u skupštini opštini na koju je prethodno okačena kosovska zastava. U međuvremenu, predstvnici Srpske liste dali su rok do 1. juna prištinskom premijeru Aljbinu Kurtiju da "prestane sa represijom nad srpskim narodom na KiM" uz poruku da će, ukoliko se ove ili slične akcije nastave, uslediti odlučan odgovor srpskog naroda. Oglasio se i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da je "okupacija Severne Mitrovice" počela.

Euronews Srbija

Inače, niko od pozvanih predstavnika KFOR-a, Euleksa, OEBS-a, Kancelarije EU u Prištini i ambasada nije prisustvovao polaganju zakletve Erdena Atića. Pripadnici KFOR-a i Euleksa su samo napolju nadgledali bezbednosnu situaciju, javlja reporterka Euronews Srbija. 

Zbog složene bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić održaće tokom dana više sastanaka sa domaćim i stranim političkim faktorima u pokušaju stabilizacije situacije.

Novi gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova izabrani su 23. aprila ove godine, na izborima na koje Srbi nisu izašli. Takođe, srpski predstavnici nisu imali kandidate, ni za odbornike, ni za gradonačelnike.

Situacija na severu KiM je trenutno potpuno mirna.

Srpska lista dala rok Kurtiju do 1. juna

Predstvnici Srpske liste dali su rok do 1. juna prištinskom premijeru Aljbinu Kurtiju da "prestane sa represijom nad srpskim narodom na KiM" uz poruku da će, ukoliko se ove ili slične akcije nastave, uslediti odlučan odgovor srpskog naroda.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je na konferenciji za novinare nakon polaganja zakletve gradonačelnika Severne Mitrovice i isticanja zastave tzv. Kosova na zgradi opštine, da je isključivo zalaganjem Srpske liste, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog naroda, kao i nadljudskim naporima sačuvan mir.

"Uspeli smo da sačuvamo mir i da obuzdamo narod da ne reaguje na provokacije koje dolaze od antisrpskog režima Aljbina Kurtija", rekao je Simić.

Istakao je da je strpljenju došao kraj, a Kurtiju dao rok do 1. juna da "prestane sa represijom nad srpskim narodom na prostorima KiM".

"Da prestane sa nekakvim otimanjem srpske zemlje koju on podvodi pod lažnu eksproprijaciju. Da prestane sa šikaniranjem srpskih građana, hapšenjem prikrivenim nekim lažnim optužnicama na kojima se nalaze Srbi. Da prestane sa progonom, zastrašivanjm i napadima na Srbe. Da prestane sa pritvaranjem Srba, jer se i dan danas širom kazamata na prostoru KiM nalaze Srbi bez ikakvog dokaza za krivicu ili za ono što im se stavlja na teret. Da prestane sa uskraćivanjem osnovnih i elementarnih prava srpskog naroda, poput prava na lečenje, na obrazovanje, prava da poput svih drugin naroda u Evropi u 21. veku imaju pravo da biraju, da izlaze na izbore i referendum što je Srbima na KiM bilo uskraćeno", istakao je Simić.

Za kraj je poručio da ukoliko se ove ili slične kacije nastave, 1. juna će uslediti odlučan odgovor srpskog naroda.

"Pravo da Srbi ostanu i opstanu na svojim ognjištima branićemo svim sredstvima", zaključio je Simić.

Petković: Počela okupacija Severne Mitrovice

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obavestio je javnost na konferenciji za štampu da je u toku razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka. Vučić je upozorio Lajčaka na sve posledice Kurtijevog ponašanja, incidenata i provokacija koje, kako Petković kaže, mogu da se pretvore u najveću krizu do sada.

"Danas je i zvanično započela okupacija severa od strane Aljbina Kurtija i Atića koji je i preuzeo dužnost tzv. gradonačelnika Severne Mitrovice. Simbol te okupacije je i ta krpa koju su istakli na zgradi opštine severne Kosovske Mitrovice. Za nas to nije i nikada neće biti zastava, koja će stajati tu koliko i sama okupacija, a to znači - ne dugo", rekao je Petković na konferenciji.

Kako kaže, "okupacija" Severne Mitrovice završice onda kada "Srbi izaberu da je kraj okupaciji".

"Nedopustivo je da neko ko je u Severnoj Mitrovici osvojio 553 glasa vodi opštinu severnu Kosovsku Mitrovicu", rekao je i nastavio:

"Jasno vam je da neko ko nema nikakav legitimitet ne može predstavljati građane te opštine kako je Erden Atić to izjavio govoreći da će biti u službi svih građana. Kojih građana, kada je samo dvoje Srba - glavom i bradom, glasalo?"

Petković je kritikovao i podršku koju su tzv. "kontejner izbori" dobili od strane međunarodne zajednice.

"I saopštenje Kvinte koja govori o tome da obe strane treba da se suzdrže od nasilja i sile, dovoljno govori da ne postoji spremnost da se ide u pravcu normalizacije odnosa, i da sve ovo Kurti radi jer ima 'vetar u leđa' i neko ga podržava. Kako možemo da gradimo mir kada imate Kurtija i one koji ga podržavaju?"

"Bićemo uz svoj narod, kao i uvek do sada, razume se i 1. juna kada su Srbi ostavili rok i međunarodnoj zajednici i Kurtiju da se urazume"

Komentari (0)

Srbija