Politika

Drecun: Bezbednosna situacija na KiM na granici preko koje dolazi do sukoba

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2023

-

10:48

Drecun: Bezbednosna situacija na KiM na granici preko koje dolazi do sukoba
Milovan Drecun - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas, povodom polaganja zakletve gradonačelnika Severne Mitrovice, da je bezbednosna situacija na KiM dostigla maksimalnu granicu, preko koje dolazi do sukoba. 

Drecun je za RTS rekao da je u toku proces miniranja dijaloga od strane Prištine uz podršku zemalja Kvinte, potpuno odbacivanje Nacrta statuta Zajednice srpskih opština koji je uradio Upravljački tim i uvođenje u igru "nekakve Kurtijeve samouprave za Srbe", čija je suština zapravo da se prizna lažna država Kosovo od strane Beograda.

Istovremeno, naveo je Drecun, Kurti pokušava da uspostavi punu i apsolutnu kontrolu nad severom Kosova u dva pravca - jedan je administrativni, tako što će zaposesti četiri opštine na severu posle farsičnih "nazovi izbora", a drugi pravac je pravo policijsko vojno zaposedanje severa Kosova. 

Upozorava da je opasno to što u Prištini nagoveštavaju da će završiti proceduru otvaranja mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i to što ljudima počinju da skidaju tablice sa automobila koji nisu preregistrovani, da naplaćuju i kazne.

"Posebno je opasno što pripremaju drugi deo realizacije njihovog plana, uz podršku Kvinte, a to je pravo policijsko vojno zaposedanje severa Kosova. Već su stacionirali pripadnike specijalnih parapolicijskih jedinica na severu Kosova, doneli su odredbu takozvane vlade o eksproprijaciji srpske zemlje u opštinama gde nameravaju da prave nove baze", ukazuje Drecun.

Ocenio je da je bezbednosna situacija dostigla maksimalnu granicu, preko koje dolazi do sukoba.

"Srpski narod mora da reaguje na ugrožavanje osnovnih ljudskih prava, ali i opstanka na severu Kosova i Metohije", zaključuje predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija