Politika

Drecun: U Ohridu bez šanse za postizanje dogovora Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

11/03/2023

-

10:09

Drecun: U Ohridu bez šanse za postizanje dogovora Beograda i Prištine
Milovan Drecun - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da 18. marta na sastanku u Ohridu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, neće biti nikakvih šansi za postizanje ozbiljnijeg napretka.

Drecun je za RTS naglasio da Srbija ostaje čvrsto na pozicijama da ne može da prihvati i da se složi "sa članstvom lažne države u UN, da ne možemo da ih priznamo na bilo koji način".

Ocenio je da se specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ne ponaša na način koji može da omogući postizanje bilo kakvog sporazuma između Beograda i Prištine, posebno izjavom "da sada nije na redu formiranje Zajednice srpskih opština".

Drecun je istakao da je to ključni uslov koji je Srbija postavila i da je o tome razgovarano i na prethodnom sastanku u Briselu.

"Prvo implementacija, primena dogovora o ZSO iz Brisela, pa onda sve drugo. Lajčak sada praktično pokušava da odbrani nepopustljiv Kurtijev stav, a s druge strane EU ga nagrađuje viznom liberalizacijom", ukazao je predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Prema njegovim rečima, umesto da Priština trpi odgovarajuće kaznene mere, jer kako ukazuje, "drugačije Priština ne razume" poruke koje joj se šalju, oni je nagrađuju i ohrabruju da istrajava u svojim stavovima.

Drecun smatra da Lajčak daje kontradiktorne izjave da se ZSO neće formirati na osnovu Briselskog sporazuma već da će se sada tražiti neki drugi modaliteti da bi se, kako ocenjuje, omogućilo Kurtiju, zbog kritika javnosti i opozicije da nije izdejstvovao međusobno priznanje, da dobije bilo kakav izlaz.

"Naš Upravljački tim koji je formiran na osnovu dogovora je još 2018. godine, a nakon toga još dva puta, poslednji put aprila prošle godine, obavestio Lajčaka da je nacrt statuta pripremljen. I on sve to vreme ne uspeva da ubedi Prištinu da treba da se razmotri taj nacrt statuta. Nemoj sada da nam objašnjavaš procedure, nego uzmi nacrt statuta i stavi na dnevni red sastanka na vrhu predsednika Vučića i Kurtija i da se nakon toga uđe u proceduru formiranja ZSO", rekao je Drecun.

Komentarišući izjavu Aljbina Kutrtija "da ide u Ohrid, ali da neće prihvatiti formiranje ZSO", Drecun ocenjuje da je Kurti politički avanturista i da, umesto da formira ZSO, on ide potpuno drugim putem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija