Politika

Janjić o izborima na severu Kosova: Kvinta ocenia da su po ustavu i zakonu, a nisu, i onda se pojavio mali detalj

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2023

-

17:19

Janjić o izborima na severu Kosova: Kvinta ocenia da su po ustavu i zakonu, a nisu, i onda se pojavio mali detalj
Janjić o izborima na severu Kosova: Kvinta ocenia da su po ustavu i zakonu, a nisu, i onda se pojavio mali detalj - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Posle vanrednih izbora za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova se prema oceni direktora Foruma za etničke odnose Dušana Janjića shvatilo da to što je urađeno politički ne rešava problem.

"Od strane Kvinte je ocenjeno da su izbori po kosovskom ustavu i zakonu, a nisu, i nisu ni legitimni ni legalni. Onda se pojavio mali detalj, a đavo je uvek u detaljima, da to politički ne rešava problem", rekao je on za Tanjug i dodao da se politički problem ogleda u tome kako će oni koji su izabrani da obavljaju vlast.

Zapitao je šta objektivno mogu da rade postavljeni gradonačelnici s obzirom da nemaju kontakt sa narodom.

"Iz njihovih izjava se vidi da ih to i ne interesuje, ali su oni glavni kada je reč o raspolaganju budzetom. Ako se o onome što se na Kosovu događa govori kao o okupacijil, onda počinje nova faza i nova slika te okupacije koja se ogleda u tome da će se novac iz budzeta davati onima koji su lojalni", rekao je Janjić.

Ukazao je da kada se pogledaju rezultati delovanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija od jednostanog napuštanja institucija od strane Srpske liste, može se videti nova realnost, a to je novi etnički sastav tih institucija, jer je u međuvremenu u policiju i sudove primljeno mnogo ljudi, a među njima je veoma malo Srba.

Janjić je naveo da je očekivao mnogo veću međunarodnu diplomatsku kampanju Srbije protiv izbora na severu, kao i da mu nije jasno šta se dogodilo zbog čega je Amerika u zadnji čas prihvatila ono protiv čega je bila i čije je odlaganje tražila dva puta.

Ocenio je da je Kurti izborima na severu Kosova srušio temelje Briselskog sporazuma i pošto je Kvinta na to rekla "da" i Srbija bi trebalo da promeni igru i da umesto igre reciprociteta poveća svoje zahteve.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija