Politika

Eskobar: Obaveza Prištine je da formira ZSO, želimo da se proces odvija brže

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2023

-

14:40

Eskobar: Obaveza Prištine je da formira ZSO, želimo da se proces odvija brže
Eskobar: Obaveza Prištine je da formira ZSO, želimo da se proces odvija brže - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ponovio je danas da je obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština i dodao da želi da se procesi iz sporazuma odvijaju što brže.

Eskobar je istakao i da postoje elementi koji se očekuju da Srbija ispuni kao što su priznavanje prištinskih registarskih tablica, ličnih karata i drugih stvari.

On je ocenio da dijalog Beograda i Prištine predstavlja njihov istorijski razvoj odnosa, dodajući da je dogovor o normalizaciji pod evropskih uslovima ogromno dostignuće.

"Bilo je potrebno mnogo političke hrabrosti i to od predsednika Aleksandra Vučića i premijera (privremenih prištinskih institucija) Aljbina Kurtija da se postigne taj sporazum", rekao je Eskobar i napomenuo da je reč o pravno obavezujućem sporazumu.

Eksobar je podsetio da je i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borelj rekao da je taj sporazum legalan i obavezujući u svakom pogledu.

"Sada se postavlja pitanje kako da ga u potpunosti implementiramo jer će potpuna implementacija pomoći regionu da se isceli od tog zamrznutog konflikta koji nosi najviše podela na Balkanu još od 1999. Optimista sam da ćemo postići rešenje", rekao je Eskobar u intervjuu agenciji MINA.

Specijalni izaslanik smatra da su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i Kurti u stanju da pokažu političku hrabrost da se učine pravi koraci.

"Želimo da se ovi procesi odvijaju što brže. Ne vidim zašto se ti procesi ne bi mogli završiti do kraja leta", rekao je Eskobar.

"Otvoreni Balkan prilika za Crnu Goru"

Eskobar je rekao da na inicijativu Otvoreni Balkan gleda kao na priliku za Crnu Goru i za region u pogledu ekonomske integracije.

Eskobar je to rekao u intervjuu agenciji MINA, a u Podgorici je boravio povodom zakletve novoizabranog predsednika Jakova Milatovića.

Eskobar je ponovio da će SAD podržati sve inicijative koje približavaju Zapadni Balkan Evropi, kao i inicijative koje približavaju države regiona međusobno i koje su otvorene za sve njih. 

"Drugim riječima, dok god je Otvoreni Balkan u potpunosti usklađen sa Berlinskim procesom, ne vidim razlog da mu se suprotstavimo i podržavamo ga", kazao je Eskobar. 

To, kako je dodao, ne znači da SAD manje podržavaju Berlinski proces ili Zajedničko regionalno tržište. 

Komentari (0)

Srbija