Politika

Borelj: Bliski odnosi s Moskvom nisu kompatibilni s priključenjem EU; Dačić: Srbija nije vrednosno neutralna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/05/2023

-

19:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu, posle sastanka sa šefovima diplomatija EU i Zapadnog Balkana, da tokom tog susreta nije bilo pritisaka na Srbiju, kao i da je prijatno iznenađen zbog toga što su gotovo svi ministri iz EU pozitivno govorili o potrebi da zemlje Zapadnog Balkana što pre, sa konkretnim rokovima, postanu punopravne članice Unije.

Dačić je u Briselu prisustvovao radnom ručku šefova diplomatije Evropske unije i Zapadnog Balkana, a na marginama skupa Saveta za spoljne poslove, sastao sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varhejijem.

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija iz Brisela, između sastanaka sa evropskim zvaničnicima Dačić se sastao sa čelnicima EU i kolegama, ministrima Zapadnog Balkana koji su bili gosti sastanka ministara spoljnih poslova zemalja bloka. 

Oni su tokom dana imali ručak na kojem su pričali o proširenju bloka, a kako je Dačić rekao, nakon ovih sastanaka je pozitivna vest ta što je moglo da se čuje da sve zemlje podržavaju proces propširenja na region Zapadnog Balkana. Ono o čemu se takođe razgovaralo je rat u Ukrajini i odnos zemalja Zapadnog Balkana prema ovom pitanju pitanja.

Dačić je novinarima nakon sastanaka rekao da je u fokusu razgovora bilo i usaglašavanje spoljne politike Srbije sa spoljnom poliitkom EU.

"Ja sam naravno na to reagovao rekavši da mislim da mora da budu korektni prema Srbiji. Srbija nije vrednosno neutralna. Srbija je glasala za sve rezolucije u raznim međunarodnim forumima u kojima se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Sa druge strane Srbija se nije pridružila sankcijama upravo ne verujući u ispravnost takvih mera i rukovodeći se svojim nacionalnim i državnim interesima, jer je u pitanju naš teritorijalni integritet i suverenitet", rekao je Dačić.

On je takođe naveo da su sve zemlje EU iskazale solidarnost povodom tregadija koje su nedavno zadesile Srbiju. 

"Pokazali su razumevanje i pohvalili akciju koju je predložio predsednik Vučić kada je reč o vraćanju oružja koje se nalazi kod građana. Pohvalili su to što je više od 32.000 komada oružja vraćeno. Pirčali smo o pozitivnim stvarima kada je reč o sprečavanju ilegalnih migracija, brobi protiv terorizma i slično. Zakljčak je da korisno da se ovako okupljamo, a ono što može da nas raduje je da nije bilo izraženih pritisaka na Srbiju", dodao je Dačić.

On je dodao da su predstavnici Prištine i danas pokazali ekstremističko ponašanje, dodajući da je takvo njihovo ponašanje već postalo dosledno.

“Govorili su o tome da Srbija predstavlja opasnost po mir i stabilnost, da smo mi remetilački faktor, a oni faktor mira i stabilnosti, što deluje zaista, nestvarno”, rekao je Dačić novinarima u Briselu.

Podsetio je da je pre 10 godina potpisao Briselski sporazum i prokomentarisao da ne može da razume da se i posle toliko vremena slušaju ekstremističke izjave iz Prištine, a da se ne govori o tome zašto nisu formirali Zajednicu srpskih opština.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da se danas u Briselu razgovaralo o uticaju Ruisije koja, kako je naveo, pokušava da skrene kadnidate sa Zapadnog Balkana sa njihovog evropskog puta.

"Hrabre su odluke nekih od njih koje se u potpunosti slažu sa našom spoljnom politikom i sankcijama i one su dobrodošle. Naglasili smo onima koji to nisu uradili u potpunosti, ili uopšte, tu posebno pominjem Srbiju, da održavanje bliskih odnosa sa Rusijom nije kompatibilno sa procesom pristupanja EU. To je štetno i za njene nacionalne ineterse, ali nije kompatibilno ni sa pristupnim procesom", rekao je Borelj.

Kako je dodao želja EU je da nastavi sa proširenjem, i da je to prilika koju neke zemlje treba da iskoriste.

"Želimo da nastavimo sa proširenjem, šaljemo zemljama poruku da iskoriste zamajac u procesu koji je motivisan brzim napretkom Ukrajine. Ukrajina napreduje. Mora da se nastavi istim korakom. Vreme je da se ubrzaju reforme,i spreme društva za prijem, ovo je jedinstvena prilika koja treba da se oskoristi", dodao je on.

 

Komentari (0)

Srbija