Politika

Euleks: Očekujemo da polaganje zakletve prođe bez incidenata

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2023

-

16:32

Euleks: Očekujemo da polaganje zakletve prođe bez incidenata
Euleks - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Euleks očekuje da će sutrašnje polaganje zakletve gradonačelnika preostale tri opštine na severu Kosova i Metohije, slediti primer iz Severne Mitrovice i proteći bez incidenata.

U odgovoru Tanjugu, Euleks ističe da pomno prati dešavanja na severu KiM kroz prisustvo svoje formirane policijske jedinice, rezervne policijske jedinice, kao i viših policijskih savetnika i drugog osoblja prisutnog u toj oblasti, u bliskoj saradnji sa takozvanom Kosovskom policijom i KFOR-om.

"Imajući u vidu ceremonije polaganja zakletve, formirana policijska jedinica Misije Euleksa i rezervna policijska jedinica su spremne da podrže Kosovsku policiju, kao drugu bezbednosnu formaciju, ako bude zatraženo i ako je potrebno, kako bi pomogao u održavanju stabilnosti Kosova i bezbednosti svih njegovih zajednica", navedeno je u saopštenju.

Euleks takođe ocenjuje da je bezbednosna situacija na severu Kosova mirna, ali i dalje krһka, i dodaje da će pripadnici te misije biti na oprezu.

"Očekujemo da će ceremonije polaganja zakletve i u ostalim opštinama na severu, slediti primer iz Severne Mitrovice i proteći bez incidenata i pozivamo sve uključene strane da se uzdrže od akcija i retorike koje bi to mogle da promene", zaključuje se u saopštenju Euleksa.

U četvrtak se očekuje polaganje zakletve novoizabranih gradonačelnika u opštinama Zubin Potok, Leposavić i Zvečan. Sva trojica su Albanci.

Na lokalne izbore na severu Pokrajine 23. aprila izašlo je 1.567 birača ili 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak, pošto su ih Srbi bojkotovali. Polaganje zakletvi se neće odvijati u opštinskim zgradama, već u selima naseljenim Albancima.

Komentari (0)

Srbija