Politika

Priština na meti kritika: Vašington oštro osudio nasilne akcije na severu, "Kurtiju neće biti lako posle reakcije SAD"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2023

-

11:01

Priština na meti kritika: Vašington oštro osudio nasilne akcije na severu, "Kurtiju neće biti lako posle reakcije SAD"
Priština na meti kritika: Vašington oštro osudio nasilne akcije na severu, "Kurtiju neće biti lako posle reakcije SAD" - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su pripadnici kosovske policije upali u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, čemu su se usprotivili građani srpske nacionalnosti pri čemu je povređeno više ljudi, Sjedinjene Američke Države najoštrije su osudile ovakvu akciju kosovske vlade. Ove poruke, tvrde analitičari, po sadržaju i ozbiljnosti, ali i po položaju ljudi u administraciji koji su ih poslali do sada su nezabeležene i najvažnije. Kosovski premijer Aljbin Kurti, međutim, ističe da "razume zabrinutost stranaca, ali da sve drugo vodi neispunjavanju ustavnih obaveza".

Dan nakon što su izbile tenzije u opštinama na severu Kosova, situacija je od jutros mirna, ali se pripadnici kosovske policije i dalje nalaze u i ispred zgrada opština u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu. Pozive na trenutno obustavljanje nasilja uputili su američki državni sekretar Entoni Blinken, senator Kris Marfi, ali i ambasadori SAD u Srbiji i Kosovu, Džefri Hovenijer i Kristofer Hil.

Tanjug

Stejt dipartment izdao je zvanično saopštenje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u kome se navodi da SAD najoštrije osuđuju nasilan ulaz u zgrade opština na severu Kosova.

"Ove akcije su oštro i nepotrebno eskalirale tenzije, potkopavajući naše napore da pomognemo u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i imaće posledice po naše bilateralne odnose sa Kosovom. Pozivamo premijera Aljbina Kurtija da preokrene kurs i sve strane da se uzdrže od bilo kakviһ daljih akcija koje će podstaći tenzije i promovisati sukob", navodi se u saopštenju. 

Za diplomatu Zorana Milivojevića ovakve poruke zvaničnika SAD su najvažnije do sada. On za Euronews Srbija kaže i da je ovo bio i važan test za američku politiku i američki pristup kada je reč o pitanju Kosova i Metohije.

Bivši kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je za Kljan Kosova da se izjave, poput poslednje poruke iz SAD da će akcije na severu imati posledice u bilateralnim odnosima SAD i Kosova, nikada nisu čule iz Vašingtona o Prištini.

Niz reakcija, Kurti "razume zabrinutost stranaca"

Osim saopštenja Stajet departmenta, Entoni Blinken je reagovao i na Tviteru gde je, između ostalog, pozivao premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi, kako je rekao, ove nasilne mere i da se ponovo fokusiraju na Dijalog koji vodi EU.

Ovu njegovu objavu podelio je i specijalni savetnik američkog Stejt Departmenta Derek Šole. Na društvenim mrežama oglasili su se i ambasador SAD na Kosovu Džef Hovenijer i američki sentaor Kris Marfi.

Hovenijer je saopštio da Sjedinjene Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe zgradama opština na severu Kosova. 

"Današnje nasilne mere moraju hitno da budu obustavljene", napisao je Hovenijer na Tviteru.

Kris Marfi izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti treba da "odmah prekine provokaciju", kada je reč o neredima na severu KiM.

"Samo što sam telefonom razgovarao sa savetnikom u Stejt Departmentu, Derekom Šoleom o ovom zabrinjavajućem razvoju događaja. Na sastanku u ponedeljak u Prištini sa premijerom Kurtijem, on nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen i on treba odmah da prekine ovu provokaciju", napisao je Marfi na svom nalogu na Tviteru.

Dodao je da su opštine sa severa "deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine", ali da se, uzimajući u obzir napetu situaciju, radi o "namerno" provokativnom i nepotrebnom koraku.

"Da, ove opštine su deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi službenici imaju tehničko zakonsko pravo pristupa ovim zgradama. Ali upravo u ovom trenutku, sa tako napetom situacijom na severu, to je namerno provokativan i nepotreban korak", poručio je Marfi.

Uz SAD, odluku Kosova "da se na silu pristupi zgradama opština na severu Kosova uprkos njihovim pozivima na uzdržanost" osudili su Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zemlje Kvinte su u zajedničkom saopštenju koje je objavljeno na sajtu Stejt Departmenta pozivale kosovske vlasti i da se odmah povuku i da blisko sarađuju sa EULEKS-om i KFOR-om.

Takođe, navode da su zabrinute zbog odluke Srbije da poveća stepen borbene gotovosti Vosjke i pozivaju sve strane na maksimalnu uzdržanost i da se izbegava zapaljiva retorika.  

Na Fejsbuku se oglasio i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i izjavio da "razume" zabrinutost međunarodne zajednice zbog situacije na severu KiM, ali je dodao da bi svaka druga opcija bila, kako je naveo, "neispunjavanje ustavnih obaveza vlade prema novim predsednicima opština na severu". 

Milivojević: Poruke SAD najvažnije do sada

Diplomata Zoran Milivojević za Euronews Srbija ovakve poruke zvaničnika SAD ocenjuje kao najvažnije do sada.

"Reakcije koje su došle iz SAD do sada su nezabeležene i po, rekao bih, visini u administraciji od kojih su došle, i po sadržaju i po ozbiljnosti da treba ispoštovati ono za šta se oni zalažu u svojim akcijama. Ovo je bio i važan test i za američku politiku i američki pristup kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, ali i ovde u regionu, jer su Amerikanci ovde uložili značajan kapital i svoj politički kredibilitet od onog trenutka kada su se aktivno uključili i kad su počeli da se direktno zalažu za ZSO i za političko rešenje", kaže Milivojević.

Dodaje da pretpostavlja da će ove reakcije prvi put posle dugo vremena proizvesti nekog efekta.

"Do sada smo imali niz verbalnih akcija sa raznih nivoa i kad je reč o američkoj administraciji i kad je reč o Evropljanima kao posrednicima, ali bez konkretnih efekata. To je sve prištinska strana ignorisala i sprovodila je jednu strategiju koja se danas završila eskalacijom", navodi on.

Dodaje da bi efekti trebalo da se svedu na vraćanje na prethodno stanje.

"Lično mislim da će Kurti pokušati da sad ovom promenom faktičkog stanja, zauzimanjem i u formalnom smislu ovih opština, nastojati da to zadrži i onda sprovodi vlast preko tog mehanizma i da onda praktično promeni politički ambijent na severu Kosova i Metohije i da mu to bude pregovaračka pozicija i zahtev da se prizna realnost i međusobno priznanje", kaže Milivojević.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Prema njegovom mišljenju, zapadni faktor i Amerikanci će u prvom trenutku reagovati da se spreči i eliminiše svaka mogućnost eskalacije i sukoba.

"Drugo, ono što bi išlo u korak vraćanju stvari u prethodno stanje je da ispoštuju ono što su već procenili, a to je da su izbori ipak nelegitimni i da ne pružaju nikavu osnovu za jednu političku stabilnost u narednom periodu. Trebalo bi praktično odustati od pokušaja da se oni nametnu kao trajnije rešenje, već da se ide u jedan politički proces koji bi vratio Srbe u institucije i vraćanje na temu ZSO", objašnjava Milivojević.

Ističe da je današnji događaji na severu Kosova ponovo vraćaju temu ZSO u prvi plan.

"To je sad definitivno pitanje svih pitanja od koga će zavisiti dalja sudbina i političkog procesa dijaloga, ali i ukupnog stanja na ovim prostorima", zaključuje diplomata.

Jučerašnja dešavanja, kako kaže, stavljaju u stranu dijalog o normalizaciji.

"Mislim da je američka reakcija upravo bila ovakva i zbog toga, jer ovo definitivno obesmišljava dijalog. Definitivno nema dijaloga, mi smo ušli u fazu eskalacije, a kad smo u toj fazi onda je sve moguće. Vraćanje dijalogu je deeskalacija, deeskalacija je vraćanje u prethodno stanje. Mora odmah da se krene u politički proces oko formiranja ZSO i oko izbora i vraćanja Srba u institucije, što jedino može da garantuje da se nastavi politički dijalog", zaključuje Milivojević.

Bivši kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je za Kljan Kosova da se izjave iz SAD, kakve su juče stigle, nikada nisu čule iz Vašingtona o Prištini.

"Takve izjave iz SAD su se i ranije čule protiv nekih zemalja i njihovih lidera, ali nikada o Kosovu. Nikome od njih nije bilo lako posle takve američke poruke", ukazao je Mustafa.

On je naveo i da posle takve reakcije SAD, vlada ne može da se povuče. Poruka SAD je, kaže, bila veoma eksplicitna.

"Ne vidim mogućnost da vlada može da se povuče iz ove situacije. Kao rezultat toga, došlo je do katastrofalnog američkog ukora Kurtiju i vladi. Sada možemo da govorimo samo o posledicama", zaključio je Mustafa.

Podsetimo, na severu KiM juče je kosovska policija nasilno upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naredbu o dizanju borbene gotovosti Vojske Srbije, a danas je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija