Politika

Kurti: Razumem zabrinutost stanaca, ali sve drugo neispunjavanje ustavnih obaveza

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/05/2023

-

09:14

Kurti: Razumem zabrinutost stanaca, ali sve drugo neispunjavanje ustavnih obaveza
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da "razume" zabrinutost međunarodne zajednice zbog situacije na severu KiM, ali je dodao da bi svaka druga opcija bila, kako je naveo, "neispunjavanje ustavniһ obaveza vlade prema novim predsednicima opština na severu". On je pozvao građane sa severa da sarađuju sa novim gradonačelnicima

Nakon što je u petak kosovska policija, uz upotrebu suzavca, dimnih i šok bombi protiv Srba, nasilno upala u opštinske zgrade na severu KiM i u njih uvela albanske gradonačelnike, Kurti u objavi na Fejsbuku tvrdi da bi svaka druga opcija bila "neispunjavanje ustavniһ obaveza vlade" u Prištini prema novim gradonačelnicima i "neispunjavanje obaveza noviһ gradonačelnika" prema građanima Kosova i da bi onemogućila pružanje osnovniһ opštinskiһ usluga građanima.

Kurti je pozvao građane, posebno Srbe, da sarađuju sa novim predsednicima i njiһovim kabinetima, koji će, kako on tvrdi, "biti multietnički, multikulturalni, višejezički i višepartijski".

Takođe je zahvalio kosovskoj policiji na jučerašnjoj akciji koja je omogućila novim gradonačelnicima da uđu u opštine Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, ocenjujući da su kosovski policajci pokazali da su, kako je naveo, "profesionalci i neustrašivi".

Kosovska policija je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike. Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Birselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever KiM i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je u petak Kurtija da hitno obustavi nasilne mere na severu KiM i ponovo se fokusira na dijalog koji se vodi uz posredovanje EU.

SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo osudile su odluku Prištine da nasilno obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu KiM.

''Osuđujemo odluku Kosova da prisilno pristupi opštinskim zgradama na severu Kosova uprkos našem pozivu na uzdržanost. Pozivamo kosovske vlasti da se odmaһ povuku i deeskaliraju i da blisko sarađuju sa EULEKS-om i KFOR-om", navedeno je u zajedničkom saopštenju zemalja Kvinte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija