Politika

Na severu Kosova mirno, kosovska policija i dalje u zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2023

-

08:40

Na severu Kosova mirno, kosovska policija i dalje u zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić
Na severu Kosova mirno, kosovska policija i dalje u zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Kosova i Metohije jutros je mirno, posle jučerašnjih sukoba kada su građani pokušali da spreče upad kosovske policije u opštinske zgrade u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, javlja reporterka Euronews Srbija.

U sedištima opština na severu Kosova i Metohije, od noćas se nalaze pripadnici kosovske policije i specijalci, a strane diplomate su tražile da prištinske vlasti obustave akciju. Policija je raspoređena i oko opštinskih zgrada, kao i vozila za razbijanje demonstracija.

Putevi na severu pokrajine su prohodni, kao i administrativni prelazi prema centralnoj Srbiji, pa se saobraćaj odvija normalno. Na administrativnom prelazu Jarinje nema blokada, od jutros nema gužvi i zastoja, a putnički i teretni saobraćaj se odvijaju bez problema. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Gužve je bilo noćas zbog povratka građana sa Kosmeta koji su se vraćali sa skupa "Srbija nade" u Beogradu. Uobičajena procedura odvija se i za teretni saobraćaj koji je juče bio u prekidu, jer pripadnici KPS nisu dozvoljavali kamionima prolaz iz, kako su rekli, bezbednosnih razloga. Identična situacija je i na prelazu Brnjak.

U petak je, nakon pokušaja građana severa Kosova i Metohije da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe.

Tom prilikom povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike. Nasilni ulazak policajaca u zgrade opštine osudile su zemlje Kvinte, Evropska unija, Kfor i Euleks, zatraživši hitno obustavljanje nasilnih akcija Prištine. Posebno oštre osude dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država.

Danas će biti održana sednica Nacionalnog saveta za bezbednost, kojoj će prisustvovati i predsednik Aleksandar Vučić.  On je izdao naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen.

Drecun: Kurtijeva namera bila je da isprovocira srpski narod

Šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je za RTS da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sa namerom izabrao jučerašnji dan za incidente na severu KiM zbog skupa u Beogradu kako bi isprovocirao srpski narod.

"Pripreme su bile u toku mesecima unazad. Bilo je samo pitanje kada će se desiti. Upozoravao sam na to", ukazuje Drecun.

Ističe da su ti incidenti "poslednja granica" Kurtija, jer posle prelaska te granice slede, kaže, opasne posledice. "Prva posledica je širok sukob sa srpskim narodom. Druga je prekid dijaloga, o kome je sada besmisleno govoriti", navodi Drecun.

Dodaje da nasilje Prištine mogu da spreče SAD i zemlje Kvinte ali, ističe, Kfor i Euleks koji su znali šta je za juče pripremano nisu zaštitili nenaoružani srpski narod.

Naglašava da Beograd preuzima akcije i diplomatske aktivnosti koje ne treba olako shvatiti, poput podizanja borbene gotovosti jer to, kaže, sprečava Kurtija da krene u progon ljudi.

"Raspoređivanje naših snaga uz administrativnu liniju je najjače upozorenje. Ovo su jednostrani i nasilni potezi Prištine", kaže Drecun.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija