Politika

Opozicione stranke osudile nasilje nad Srbima: Apeli da međunarodna zajednica spreči eskalaciju

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2023

-

22:32

Opozicione stranke osudile nasilje nad Srbima: Apeli da međunarodna zajednica spreči eskalaciju
Opozicione stranke osudile nasilje nad Srbima: Apeli da međunarodna zajednica spreči eskalaciju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više opozicionih stranaka osudilo je nasilje koje vlast u Prištini sprovodi nad srpskim stanovništvom na severu KiM i zatražilo od međunarodne zajednice da učini sve kako bi se nasilje zaustavilo i situacija smirila.

Uz osudu nasilja koje sprovodi Priština, Stranka slobode i pravde ocenila je da je sprovođenje neligitimnih izbora u opštinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo i nametanje na silu tako izabranih gradonačelnika od strane Aljbina Kurtija, prouzrokovalo sve što se danas desilo.
U saopštenju Predsedništvo stranke je pozvalo međunarodnu zajednicu da učini sve što je u njenoj moći da se nasilje momentalno zaustavi i izbegnu, kako navode, "još strašnije posledice sulude politike". 

Ta stranka smatra da je neophodno organizovati nove izbore u opštinama na severu KiM na kojima bi učestvovali građani srpske nacionalnosti, kao i povratak Srba u sastav policijskih jedinica, ocenjujući da se jedino na taj način može obezbediti mir i garantovati bezbednost svim ljudima koji na ovoj teritoriji žive.

Demokratska stranka osudila je nasilno zauzimanje opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije od strane vlasti iz Prištine i pozvala Aljbina Kurtija da povuče specijalne jedinice sa severa Kosova, a Srbe pozvala da se ne sukobljavaju s KFOR-om, navodeći da je to praktično jedina oružana sila na Kosovu i Metohiji koja ih može zaštititi. 

"Broj povređenih u sukobima je već dramatično veliki i ukoliko nasilje eskalira pitanje je trenutka kada će pasti prve žrtve. Primena nasilja dovodi srpsku zajednicu u podređen položaj i daje Prištini mogućnost da izjednači odgovornost za poslednje događaje, mada je jasno da je krizu izazvala vlada Aljbina Kurtija", ocenila je DS u saopštenju.

DS je pozdravila principijelnu osudu nasilne akcije Prištine od strane zvaničnika Evropske unije i SAD i pozvala ih da preduzmu sve diplomatske i političke mere koje im stoje na raspolaganju kako bi smirili situaciju u četiri opštine na severu Kosova.

I Pokret slobodnih građana pozvao je na hitno smirivanje situacije na severu KiM i deeskalaciju nasilja koje je dovelo do ranjavanja dvoje građana. 

Oni su u apelovali na kosovske institucije da povuku nelegitimne gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, jer gradonačelnici za koje gotovo niko nije glasao koji na posao dolaze u pratnji specijalaca nisu gradonačelnici. 

"Sasvim je jasno da gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova neće moći normalno da obavljaju svoju dužnost i to im ne mogu omogućiti ni jake snage specijalne policije ni KFOR i zato je neophodno da se specijalna policija povuče, a da se proces vrati u okvire dijaloga, očuva kakav - takav mir i ljudi nastave sa svojim životima", naveo je Pokret slobodnih građana u saopštenju.

Upozoravajući na opasnost od zveckanja oružjem ocenili su da Beograd i Priština moraju da pronađu način kako da se organizuju novi izbori u opštinama na kojima bi učestvovali i Srbi sa severa, jer je ova situacija neodrživa.

Ekološki ustanak osudio je upotrebu sile, od strane pripadnika međunarodnih snaga i policije tzv. Kosova, protiv naroda u opštinama na severu KiM i istakao da su međunarodne snage tu da bi zaštitile ljude i imovinu, bez obzira na pripadnost, a ne da se otvoreno stavljaju na jednu stranu i štite je omogućujući pripadnicima organa sile tzv. Kosova da koriste i vatreno oružje.

"Pozivamo međunarodne faktore da preduzmu najoštrije mere prema izazivačima novog talasa nasilja i da definitivno obezbede mir i bezbednost svima na Kosovu i Metohiji, bez pristrasnosti i stavljanja samo na jednu stranu", naveli su iz Ekološkog ustanka.

Narodna stranka pozvala je da državno rukovodstvo Srbije  odmah i bez odlaganja učini sve što je neophodno kako bi se zaštitilo srpsko stanovništvo i prekinula eskalacija nasilja. 

"Srbi na Kosovu i Metohiji danas su najugroženija etnička grupa u Evropi i izloženi su otvorenom nasilju", navodi NS u saopštenju i ukazuje da najnoviji događaji na KiM predstavljaju najbolji primer šta su ciljevi ekstremističke vlasti Kosova i Aljbina Kurtija, a u čijem im postizanju asistira KFOR. 

Narodna stranka smatra i da sprovođenje „francusko-nemačkog“ plana može imati opasne posledice, da je jedini cilj plana trajno otimanje dela državne teritorije Srbije i da o njemu treba da se izjasne građani na referendumu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija