Politika

Specijalizovano tužilaštvo Kosova se protivi puštanju Tačija iz pritvora

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2021

-

10:16

Specijalizovano tužilaštvo Kosova se protivi puštanju Tačija iz pritvora
Specijalizovano tužilaštvo Kosova se protivi puštanju Tačija iz pritvora - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalizovano tužilaštvo Kosova ponovo se usprotivilo puštanju iz pritvora nekadašnjeg komandanta OVK i kosovskog predsednika hašima Tačija, ukazujući na njegov politički uticaj na Kosovu.


Tužilaštvo je u dopisu sudu u Hagu tome u prilog navelo slučaj bivšeg šefa KIA Krešnika Gašija koji je pokušao krađu dokumenata u predsedničkom sefu 6. novembra prošle godine, nakon Tačijevog odlaska u Hag. Tačijevi advokati zatražili su da mu sud ukine pritvor i dozvoli odbranu sa slobode, ili eventualno dozvoli kućni pritvor u nekoj trećij zemnji koja nije Kosovo.

Tužilaštvo se protivi, a odluku će doneti sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova. U dopisu se dalje navodi da se pomenuti incident dogodio dan nakon što je Tači uhapšen i za vreme dok su se u njegovoj rezidenciji odvijale istrage i zaplene.

“To ne samo da ne predstavlja uticaj, već su okolnosti koje su dokaz nezakonitog mešanja pristalica optuženog, štaviše pokazuju dokle su njemu podređeni spremni da idu", naveo je tužilac Džek Smit u podnesku, preneli su kosovski mediji.

"Kobno da se Tači brani sa slobode"

Zbog toga Smit smatra da bi bilo kobno da se Tači brani sa slobode, pod uslovom prebivališta obezbeđenog na Kosovu ili u trećoj zemlji. U podnesku tužioca navedeno je da je odbrana bivšeg predsednika Kosova podnela zahtev da se njemu omogući boravak u nekoliko zemalja, kao mogućih trećih zemalja, navodeć ih u 16 tačaka.

Takođe se ističe da "treća zemlja“, u kojoj bi eventualno Tači boravio, nema obavezu da se pridržava pravila Specijalizovanih veća Kosova, što bi Tačiju omogućilo da komunicira sa članovima porodice i sa bilo kim drugim.

"Njegovo puštanje u treću zemlju radikalno kompromituje uslove nadgledanja od strane Specijalizovanih veća i Specijalnog tužioca, jer Specijalni sud može da vrši svoju nadležnost samo na Kosovu, kao i policijske snage na osnovu iste nadležnosti“, navodi se u Smitovom podnesku.

Tači je u pritvoru od 5. novembra kada je uhapšen na Kosovu i prebačen u Hag, gde čeka početak suđenja. Drugoj trojici optuženih zajedno sa njim pritvor je produžen prošle sedmice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija