Politika

Veseljiju produžen pritvor za još dva meseca: Rizik od bekstva, opstrukcije i ponavljanja dela

Komentari

Autor: Kossev

07/07/2021

-

10:32

Veseljiju produžen pritvor za još dva meseca: Rizik od bekstva, opstrukcije i ponavljanja dela
Veseljiju produžen pritvor za još dva meseca: Rizik od bekstva, opstrukcije i ponavljanja dela - Copyright AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Bivšem pripadniku OVK, Kadriju Veseljiju, produžena je mera pritvora za još dva dodatna meseca. Rizici od bekstva, opstrukcije napretka krivičnog postupka i ponavljanja krivičnih dela protiv onih koji se suprotstavljaju OVK i dalje postoje. Veseljijev uticaj nad svojim podređenim „aktivniji je nego ikad“, smatra sudija za prethodni postupak Nikolas Giju, koji potpisuje odluku o produžetku pritvora.

Veseljijeva odbrana, ukoliko želi, sada ima rok da preda novi zahtev za puštanje iz pritvora ne kasnije od 12. avgusta.

Što se tiče tužilaštva, ukoliko Veseljijeva odbrana uloži zahtev, tužilaštvo ima rok do 16. avgusta da da svoj komentar, a potom i Veseljijeva odbrana, ne kasnije od 26. avgusta.

Neophodno da ostane u pritvoru

Sudija je u odluci konstatovao prethodne zahteve odbrane o razlozima za ukidanje pritvora kao i mišljenje specijalnog tužilaštva da Veseljijev pritvor „ostaje neophodan“ jer „nije bilo relevantnih promena okolnosti u odnosu na utvrđene razloge za određivanje mere pritvora“.

Kadri Veselji nalazi se na istoj optužnici kojom su obuhvaćeni Hašim Tači, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Do sada je u procesu protiv četvorice bivših lidera OVK u Hagu održano pet statusnih konferencija.

E-Stock/Petar Jovanović

 

Oni su uhapšeni u Prištini 4. odnosno 5. novembra prošle godine prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je 26. oktobra potvrđena optužnica u 10 tačaka i od tada su u pritvoru.

Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat, odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločina protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća, Nikolas Giju, i prethodno je odbijao u više navrata zahteve odbrane optuženih za privremeno puštanje na slobodu.

Ova sudska odluka je u skladu i sa zahtevom Specijalnog tužilaštva u Hagu za produženje mere pritvora.

U međuvremenu odbrana svo četvoro optuženih nastavlja sa podnošenjem novih žalbi na odluku Specijalnog suda o neukidanju mere pritvora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija