Politika

Jelisejska palata: Dolazak 47 lidera zemalja u Kišinjev je snažna poruka Moskvi

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2023

-

22:05

Jelisejska palata: Dolazak 47 lidera zemalja u Kišinjev je snažna poruka Moskvi
Jelisejska palata: Dolazak 47 lidera zemalja u Kišinjev je snažna poruka Moskvi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Samit evropske političke zajednice koji se ove godine održava u Kišinjevu 1. juna okupiće 47 lidera, očekuje se i dolazak predsednika Turske koji još nije potvrđen zbog upravo završenih predsedničkih izbora, rečeno je na konferenciji za štampu Predsedništva Francuske.

Na samitu, glavne teme biće bezbednost, povezanost i energetika, saopšteno je na brifingu organizovanom na incijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona i Jelisejske palate za novinare zemalja članica Evropske političke zajednice uoči samita u Moldaviji, a koji su pratili i novinari iz Srbije.

Na pitanje kakvu će poruku sa Samita Jelisejska palata poslati Moskvi, rečeno je da je sama činjenica da će se 47 lidera okupiti u Kišinjevu jaka politička poruka sama po sebi.

Samit je, kako je rečeno, prilika i da se razgovara o pitanjima bezbednosti, regionalnim krizama, posebno o ratu u Ukrajini, da se pokaže jedinstvo u podršci Ukrajini.

U Kišinjevu će se diskutovati i o pravcima unapređenja sajber bezbednost, ali i o nekim inicijativama pokrenutim na prvom Samitu održanom u Pragu u oktobru prošle godine, rečeno je na brifingu za novinare koji je pratio i Tanjug.

Takođe, podsetili su da zbog formata Samita neće biti razgovora o procesu pregovora koji je u toku za sve zemlje kandidate.

Kao i na prvom Samitu evropske političke zajednice koji je održan u oktobru prošle godine u Pragu i na Samitu u Kišinjevu, prema ranijim najavama, očekuje se dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pored francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca Samitu će prisustvovatu, između ostalih, i premijerka Italije Đorđa Meloni, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijeri Mađarske i Hrvatske Viktor Orban i Andrej Plenković, predsednik Crne Gore Jakov Milatović. 

Iz Jelisejske palate su podsetili da će predsednik Francuske uoči Samita u Kišinjevu posetiti Bratislavu, na poziv predsednice Zuzane Čaputove i da će sutra učestvovati na samitu GLOBSEC 31. 

Makron će, kako su dodali, na GLOBSEC-u, koji se održava usred rata u Ukrajini, govoriti o budućnosti Evropske unije. 

Moldavija ima oko 2,5 miliona stanovnika i smeštena je zmeđu Ukrajine i Rumunije, a primila je više ukrajinskih izbeglica po stanovniku od bilo koje druge države, navodi Rojters.

Jedna od posledica sukoba u Ukrajini je to što je Moldavija sada opterećena enormnim uvećanjem cena hrane i energije.

Vlada u Kišinjevu optužila je Moskvu za pokušaj destabilizacije zemlje, u kojoj se uglavnom govori rumunski, tako što podstiče separatistički pokret koji deluje na mahom ruskom govornom području Pridnjestrovlje, dodaje Rojters.

Komentari (0)

Srbija