Politika

Sve više incidenata na severu Kosova, zatraženo da KFOR pojača patrole

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2021

-

10:03

Sve više incidenata na severu Kosova, zatraženo da KFOR pojača patrole
Srđan Popović - Copyright Tanjug/Filip Krainčanić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović izjavio je danas da bezbednosna situacija u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji nije dobra i da je zatražio od KFOR-a da pojačaju patrole zbog sve češćih napada na Srbe u južnoj pokrajini.

Od početka godine registrovano je oko 80 incidenata u srpskim sredinama na KiM, a od Vidovdana je porastao broj napada na Srbe u Gračanici.

Popović je za RTS rekao da svi nedavni incidenti govore da bezbednosna situacija nije dobra navodeći da je po ko zna koji put apelovano na policiju da radi svoj posao.

"Policija amnestira ljude koji izazivaju inicidente i koje se bave kriminalom. To mora da stane", naveo je Popović.

Kako kaže, uzrok novog talasa incidenata lokalni Srbi vide u oštroj retorici iz Prištine - predsednice i premijera privremenih institucija Vjose Osmani i Aljbina Kurtija.

"Bilo da to čine zbog lokalnih izbora ili nečeg drugog, jasno je da time indoktriniraju mlade koji izazivaju incidente", smatra Popović.

Naglasio je da se Srbi na KiM institucionalno i pravno oslanjaju na državu Srbiju i istovremeno apelovao ne sve bezbednosne strukture da ozbiljno shvate situaciju u srpskim sredinama.

Popović je preneo da je na sastanku sa predstavnicima KFOR-a rekao da treba da pojačaju patrole i da su obećali da će to i učiniti i da razumeju situaciju.

"Raduje to što su obećali da na zajednickim sastancima sa Euleksom prenesu ono što smo se dogovorili", dodao je Popović.

Naveo je da je čudno što međunarodna zajednica ćuti i što nema osuda za incidente osim one koja je stigla od Jana Bratua iz kancelarije OEBS-a iz Beograda, a koji je, kako kaže, bio na KiM i poznaje situaciju.

"Bratu poznaje prilike na KiM i to je ohrabrujuće za srpski narod", kazao je Popović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija