Politika

Poslanici Bundestaga sa Brnabić: Nemačka pomno prati dešavanja na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2023

-

16:36

Poslanici Bundestaga sa Brnabić: Nemačka pomno prati dešavanja na Kosovu i Metohiji
Poslanici Bundestaga sa Brnabić: Nemačka pomno prati dešavanja na Kosovu i Metohiji - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa poslanicima Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bundestaga sa kojima je razgovarala o bilateralnim odnosima, reformskim procesima u Srbiji, kao i o situaciji na Kosovu i Metohiji. 

Brnabić je naglasila da Srbija posebnu pažnju pridaje unapređenju bilateralnih odnosa sa Nemačkom, kao vodećim privrednim partnerom Srbije, i zahvalila Nemačkoj na podršci koju pruža u oblasti dualnog obrazovanja, saopštila je vladina pres služba. 

Vlada Srbije, kada su u pitanju ljudska prava, principijelno insistira na dijalogu i širokom inkluzivnom procesu prilikom razmatranja svih relevantnih društvenih pitanja, formulisanja politika i izrada zakonskih akata, rekla je predsednica vlade.

Dodala je i da je formiranjem Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog postavljen zakonski i institucionalni temelj za uspostavljanje društvenog dijaloga kao novog mehanizma za razmatranje svih bitnih pitanja i iznalaženje zajedničkih rešenja.  

Brnabić je ukazala i na činjenicu da su na teritoriji Kosova, u srcu Evrope, Srbima uskraćena i ugrožena osnovna ljudska prava. 

Ponovila je dosadašnju kontinuiranu spremnost Beograda za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom i i u tom kontekstu ukazala na neophodnost primene Briselskog sporazuma.

Brnabić je apelovala na Odbor za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bundestaga da preuzme aktivnu ulogu u rešavanju problema kršenja ljudskih prava na Kosovu i Metohiji i da osudi kršenja ljudskih i manjinskih prava srpske i ostalih nealbanskih zajednica.

Predsednica Odbora nemačkog Bundestaga za ljudska prava i humanitarnu pomoć Renata Alt poručila je da Nemačka pomno prati dešavanja na Kosovu i Metohiji i osuđuje svaki vid nasilja, a nastaviće da pruža podršku dijalogu, navodi se u saopštenju.

Pored članova delegacije Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć sastanku u Vladi Srbije prisustvovala je i ambasadorka Nemačke Anke Konrad. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija