Politika

NAPETO NA SEVERU KOSOVA Pritvor za dvojicu privedenih Srba, manja grupa ostaje okupljena tokom noći u Zvečanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2023

-

08:12

NAPETO NA SEVERU KOSOVA Pritvor za dvojicu privedenih Srba, manja grupa ostaje okupljena tokom noći u Zvečanu
NAPETO NA SEVERU KOSOVA Pritvor za dvojicu privedenih Srba, manja grupa ostaje okupljena tokom noći u Zvečanu - Copyright Tanug

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Kosova noć je protekla mirno nakon što je u ponedeljak KFOR nasilno, uz šok bombe i suzavce, rasterao Srbe koji su bili okupljeni kod zgrade opštine Zvečan. Pripadnici KFOR-a su jutros, na ranije postavljene ograde kod zgrade opštine postavili bodljikavu žicu, a tu su i dalje prisutne kosovske specijalne jedinice. Bivši predsednik Skupštine Opštine Zvečan pozvao je u utorak građane da se okupe u najmasovnijem protestu do sada i izjavio da će se građani okupljati sve dok se njihovi zahtevi ne ispune. 

Ključni događaji:

  • KFOR u ponedeljak nasilno rasterao građane u Zvečanu
  • Noć protekla mirno, pripadnici KFOR-a i dalje oko zgrade opštine Zvečan
  • Dvojici uhapšenih Srba određen pritvor do 30 dana
  • Erdogan u odvojenim razgovorima s Kurtijem i Vučićem izrazio spremnost da doprinese dijalogu
  •  Pič: Odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u opštine na severu nije mudra
  • Gardijan: Kurti rekao da je spreman da razmotri održavanje novih izbora
  • Haradinaj: Kurti je odgovoran za situaciju na severu, rešenje je njegovo razrešenje
  • Skup podrške Srbima na KiM održan u Podgorici
  • U neredima povređeno 50 civila, kao i 30 pripadnika KFOR-a
  • Zaposleni i građani nastavljaju sa protestima i danas
  • NATO šalje još 700 vojnika na Kosovo
  • Blinken: Odluka Prištine da silom obezbedi pristup opštinama eskalirala tenzije

Dešavanja na severu Kosova pratite u našem LIVE blogu

Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

 

23. 59 Ristuča: Kurti doveo gradonačelnike uprkos sumnjama međ. zajednice

 

Komandant Kfora, general-major Anđelo Mikele Ristuča, komentarišući intervenciju Kfora na severu KiM, izjavio je da je rizik bio povezan sa činjenicom da je premijer Kurti odlučio da nastavi sa inauguracijom gradonačelnika u četiri opštine na severu, uprkos protestima Srba i sumnjama međunarodne zajednice.

On je u intervjuu za italijanski list ''Republika'' rekao da je situacija u Zvečanu kao i drugde izuzetno promenljiva i da se može iznenada promeniti tokom veoma kratkog vremenskog perioda. Ristuča je kazao da je upravo zbog toga u ponedelјak unapred pripremio veliki kontingent u četiri opštine sa srpskom većinom za inauguraciju nedavno izabranih albanskih gradonačelnika.

„Tvrdoglavost albanskih lokalnih vlasti da ne postupe u skladu sa indikacijama dobijenim od zapadnih partnera, naznakama koje služe da se olakša dijalog, posebno u svetlu napretka postignutog sporazumima u Briselu i Ohridu, u velikoj meri je oslabila ravnotežu. Da budem još precizniji, kažem da ako danas nismo ovde da oplakujemo mrtve među srpskim stanovništvom ili među albanskim policajcima, a to je zato što je intervenisao Kfor i uspeo da povrati smirenost”, kazao je Ristuča.

On je dodao da je "protest izmakao kontroli samih srpskih demonstranata, a da je kosovska policija intervenisala, situacija bi se dodatno pogoršala".

"Tako da smo intervenisali, kako nalažu pravila angažovanja našeg mandata. Ništa se za nas nije promenilo i ništa se nije promenilo posle sukoba 29. maja. Mandat rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN ostaje nepromenjen. I spremni smo za svaki slučaj", poručio je komandant Kfora.

Euronews Srbija

 

22.53 Kosovska policija: Oštećena tri policijska vozila, povređen jedan policajac

Bezbednosna situacija u prepodnevnim časovima protekla je mirno, dok su u popodnevnim zabeleženi incidenti kada su oštećena tri vozila Kosovske policije, dok je tom prilikom jedan policijac zadobio povrede, oglasila se Kosovska policija nakon današnjih protesta u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

„U početku je protest protekao mirno, ali su popodnevnim časovima, u različitim vremenskim intervalima, pojedini osumnjičeni građani gađali tri vozila Kosovske policije, pri čemu su na dva razbijena stakla“, saopštila je KP.

Usled ovih napada, navode, jedan policijski službenik je zadobio povrede.

„Takođe, tokom današnjeg protesta pojedini mediji/novinari su opstruirani i napadnuti, a njihova vozila su vandalizovali pojedinci/kriminalne grupe“, saopštila je KP.

22.15 Predstavnik OEBS za istočnu Evropu osudio nasilje na severu KiM

Specijalni predstavnik parlamentarne skupštine OEBS-a za istočnu Evropu Mihael Link danas je najoštrije osudio nasilje ''primenjeno nad građanima, medijima, organima za sprovođenje zakona i pripadnicima KFOR-a''.

U saopštenju OEBS-a se dodaje da predstavnik Link pomno prati situaciju. 

"Pre dva meseca sam pozdravio napredak koji je postignut na sastanku na visokom nivou u Ohridu u razgovorima Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima, ali nažalost, ovih dana smo mogli da vidimo nemile scene na ulicama severa Kosova. Osnovno pravo na protest treba da se sprovodi mirno i bez upotrebe nasilja protiv organa za sprovođenje zakona, koji zauzvrat ne bi trebalo da koriste prekomernu silu. Mediji moraju biti u mogućnosti da nesmetano izveštavaju'', rekao je Link.

On je pozvao sve aktere da rade na deeskalaciji, dodajući ''da je bilo dovoljno nasilja''.

''Dogovoreni nemačko-francuski plan i aneks dogovoren u Ohridu trebalo bi da dobiju svoju konačnu finu melodiju na pregovaračkom stolu uz pomoć EU'', rekao je on.

U saopštenju se dodaje da OEBS i njegova Parlamentarna skupština podržavaju napore regiona Zapadnog Balkana u ostvarivanju napretka u reformama i demokratizaciji. 

22.03 Makron i Šolc sutra sa Vučićem i Osmani 

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Makron je ovu vest saopštio tokom govora na konferenciji GLOBSEC održanoj u Bratislavi.

Ovi sastanci će biti održani odvojeno između francuskog predsednika i nemačke kancelarke sa liderima Kosova i Srbije. Sastanci će biti organizovani na marginama samita Evropske političke zajednice u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu.

21.56 Erdogan sa Kurtijem: Turska spremna da pruži doprinos procesu dijaloga

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o događajima na severu Kosova, preneo je Reporteri. Prethodno, Erdogan je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U razgovorima je bilo reči o tenzijama na severu Kosova, a Erdogan je ocenio da je dijalog jedini metod za dugoročni mir i stabilnost u regionu, saopšteno je iz turskog predsedništva.

"Tokom razgovora u kojima su razmatrani bilateralni odnosi i regionalna pitanja, predsednik Erdogan je, u vezi sa dešavanjima na severu Kosova, izjavio da je obezbeđivanje napretka u procesu dijaloga jedini metod za izgradnju dugoročnog mira i stabilnosti u regionu", navodi se u saopštenju. Turski predsednik je napomenuo da je "Turska spremna da pruži neophodan doprinos procesu dijaloga".

21.52 Vučević sa ministrima odbrane Mađarske i Italije o situaciji na KiM

Ministar odbrane Miloš Vučević razgovarao je juče telefonom sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Šalajem Bobrovničkim, dok je danas, takođe telefonskim putem, sa italijanskim kolegom Gvidom Krozetoom razmenio mišljenja u vezi sa aktuelnom bezbednosnom situacijom na KiM, saopštilo je Ministasrtvo odbrane. Opširnije u odvojenoj vesti.

21.38  Skup podrške Srbima na KiM održan u Podgorici

Skup podrške Srbima na Kosovu i Metohiji održan je u Podgorici. Učesnici su nakon okupljanja ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja krenuli u protestnu šetnju. Organizator skupa nije poznat, a jedan od okupljenih je rekao da se radi o grupi građana, prenose Vijesti.

Poziv na okupljanje upućen je putem društvenih mreža.

Okupljeni su nosili zastave Srbije i stare crnogorske trobojke. Pojedinci su bili u majicama na kojima piše "Nema predaje", "Kosovo je Srbija", "Rusija-Crna Gora", a bilo ih je i sa likom Vladimira Putina, prenose Vijesti. Nakon sat vremena mirno su se razišli.

Skupu su prisustvovali predstavnici Narodne koalicije "Složno i tačka" Dejan Vukšić, Marko Milačić i Vladislav Dajković, kao i Slađana Kaluđerović i Bogdan Božović iz Socijalističke narodne partije.

 

 

20.59 Pič: Odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u opštine na severu nije mudra

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič saopštio je posle sastanaka koje je danas imao sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, da je odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu KiM imala teške posledice i da nije bila mudra.

Ambasada Velike Britanije u Prištini navela je na Tviteru da je Pič danas u Prištini razgovarao sa premijerom Aljbinom Kurtijem, zamenicom premijera Donikom Gervalom, ministrom odbrane Armendom Mehajem, kao i ambasadorom SAD Džefrijem Hovenijerom.

"Na sastancima sa predstavnicima vlade preneo sam jasnu poruku - akcija kosovske vlade da nametnu gradonačelnike u zgrade opština na severu silom nije bila mudra i imala je teške posledice. Sada je trenutak da sve strane deeskaliraju situaciju", naveo je Pič.

On je dodao da pažljivo prati razvoj događaja kao i da razgovara sa partnerima u Vašingtonu, Briselu i šire.

"Ti razgovori su mi dali do znanja da su najnoviji događaji naneli štetu međunarodnom imidžu Kosova", naveo je Pič. Dodao je da je Velika Britanija ''stajala uz Kosovo i u dobrim, i u lošim vremenima, i da će to nastaviti da čini, ali da će jednostrane akcije to samo mnogo otežati''.

 

 

20.01 Haradinaj: Kurti je odgovoran za situaciju na severu, rešenje je njegovo razrešenje

Lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je zabrinut zbog situacije na severu koju je nazvao "ozbiljnom" i ocenio da je premijer Aljbin Kurti pokazao bezobrazluk prema američkom državnom sekretaru i, umesto da sarađuje sa SAD, napravio svoj plan i podstakao sukobe koji odgovaraju Srbiji i Rusiji.

Haradinaj je posle vanredne sednice Predsedništva AAK rekao da je za situaciju na svereu odgovoran Kurti i zato treba da napusti vladu jer "predstavlja opasnost po zemlju", objavili je portal KoSSev, pozivajući se na izveštaje prištinskih medija posle sednice predsedništva AAK.

"Ono što je ovu situaciju učinilo veoma lošom jeste Kurtijev bezobrazluk da se američkom sekretaru (Entoniju Blinkenu) obraća preko medija i u ime Kosova. Kurti je otišao u krajnost", rekao je Haradinaj.

Jedino rešenje za to je, smatra Haradinaj, da se Kurtijevoj Vladi izglasa nepoverenje.

"Stav Alijanse je da se pokrene inicijativa za izglasavanje nepoverenja premijeru Kurtiju. Predlog se zasniva na dva nedavna događaja, a prvi je opasnost po suverenitet i bezbednost na severu, a drugi je raspad odnosa sa SAD i EU. Počećemo razgovore sa političkim spektrom i sa društvom uopšte i smatram da je to predlog rešenja za nastalu situaciju", ocenio je Haradinaj, nekadašnji premijer Kosova u radoblju od 9. septembra 2017. do 3. februar 2020. i Kurtijev prethodnik na čelu Vlade Kosova.

18.37 Vučić zamolio Erdogana da upotrebi ugled kako bi u regionu zavlado mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i čestitao mu izbornu pobedu, uz želje da i u ovom mandatu uspešno vodi zemlju putem razvoja.

Predsednik Turske se interesovao za aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji, te ga je predsednik Vučić upoznao sa hronologijom događaja koji su vodili u eskalaciju nasilja nad tamošnjom srpskom zajednicom. Takođe je zamolio šefa turske države da upotrebi ugled i uticaj svoje zemlje kako bi u regionu opstao mir i zavladala stabilnost, saopštilo je Predsedništvo

Predsednik Vučić pozvao je predsednika Erdogana da poseti Srbiju.

18.33 Petković: Priština rešena da u eskalaciji ide do kraja

Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je Kfor nasumično i neosnovano zadržao a potom i predao zločinačkoj policiji Aljbina Kurtija, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosovu i Metohiji, saopštio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković.  

Reagujući na izricanje pritvora dvojici Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu, Petković je istakao da "ponašanje Kurtijeve policije i njegovog inkvizitorskog pravosuđa nastavlja da nas udaljava od svakog pokušaja normalizacije odnosa i potvrđuje rešenost Prištine da u eskalaciji ide do kraja, ne mareći za zdravlje i živote ljudi". 

08.10 Gardijan: Kurti rekao da je spreman da razmotri održavanje novih izbora

Prema pisanju britanskog Gardijana, kosvski premijer Aljbin Kurti rekao je da je spreman da razmotri održavanje prevremenih izbora u opštinama sa srpskom većinom.

16.47 Većina okupljenih razišla se u Zvečanu, manja grupa ostaje da dežura tokom noći

Većina građana okupljenih na današnjem protestu u Zvečanu razišla se, ali je manja grupa ostala i donela suncobran i klupe kako bi "dežurala" tokom noći.

Građani koji su ostali planiraju da sve vreme tokom noći neko bude ispred zgrade opštine.

16.14  Osnovni sud u Prištini: Dvojici uhapšenih Srba na severu KiM određen pritvor od 30 dan
Dvojici uhapšenih Srba Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana, saopštio je danas novinarima Obrenovićev advokat Predrag Miljković. 

Petrović i Obrenović, koje je KFOR pre dva dana predao kosovskoj policiji, prebačeni su jutros iz policijskog pritvora u Kosovskoj Mitrovici u sudski pritvor u Prištini, rekao je ranije danas bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Kosovska policija brutalno je pretukla Obrenovića prilikom hapšenja 29. maja i uvođenja u stanicu u južnom delu Kosovske Mitrovice, rekao je ranije  Predrag Miljković navodeći da je njegov klijent zadobio povrede glave, posekotine, poderotine i hematome po glavi.

16.12 Zvečan: Čeka se odluka Kfora o bezbednosnim zahtevima Srpske liste

Predsednik Srpske liste Goran Rakić uputio je Kforu zahtev da obezbedi sve prilaze Zvečanu i gradske ulice u samom gradu, koji će Kfor razmotriti, saznaje izveštač Tanjuga.

Kako saznaje Tanjug, visoki oficir Kfora koji je učestvovao u pregovorima zatražio je od Rakića garancije da niko neće "vređati pripadnike Kfora, dirati njihova vozila i zastave na vozilima", a pošto je predsednik Srpske liste pružio tražene garancije, sada se čeka odluka Kfora.

Oficir Kfora je tokom pregovora potvrdio da će razgovarati sa svojim timom o zahtevu Srpske liste pošto dobije garancije. Rakić je oficiru Kfora pružio tražene garancije i sada se čeka konačna odluka.

16.06 Žarko Rakić: Pritisak na Prištinu i Kurtija mora biti jači da bi on popustio

Spoljno-politički komentator Žarko Rakić izjavio je danas za Tanjug da pritisak međunarodne zajednice na Aljbina Kurtija i Prištinu mora da bude neuporedivo jači, kako bi Kurti popustio.

Kaže da je pritisak dela međunarodne zajednice, odnosno SAD jači i vidljiviji od onoga što radi onaj drugi deo, a to je EU koja šalje neke posrednike i pokušava da obnovi dijalog na najvišem nivou između Beograda i Prištine, ali da svakako treba izvršiti mnogo snažniji pritisak na vlasti u Prištini i na Kurtija.

Sankcije Prištini u vidu otkazivanja učešća kosovskih bezbednosnih snaga u međunarodnoj vojnoj vežbi Difender Jurop, Rakić smatra opomenom Kurtiju i simboličnim potezom, koji nema neke dalekosežne posledice, jer se, prema dosadašnjim iskustvima, pokazalo da Kurti popušta tek kada pritisak bude neuporedivo jači.

15.50 Rakić sa oficirom Kfora: Obezbedite sve prilaze Zvečanu

Predsednik Srpske liste Goran Rakić razgovarao je danas sa visokim oficirom Kfora, kojem je preneo da Srpska lista traži da Kfor obezbedi sve prilaze Zvečanu jer se, kako je naveo, na nekoliko prilaza nalazi kosovska policija i specijalci što "iritira građane i preti da ponovo dovede do eskalacije". 

Kako je javila reporterka Euronews Srbija, visoki oficir Kfora je naveo da će razgovarati sa pretpostavljenim i da će to razmotriti sa svojim timom. 

Situacija je u Zvečanu mirna, javila je naša reporterka.

Reporterka Euronews Srbija je rekla da je bilo privođenja nekih maloletnika zbog srpskih obeležja koje su imali na majicama, koji su pušteni. Dodala je da je Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koji su uhapšeni u ponedeljak prilikom sukoba pripadnika Kfora i građana Zvečana, Osnovni sud u Prištini odredio pritvor od 30 dana. 

15.45 Rakić: Tri zahteva za Frisa, a onda povlačenje kosovske policije sa severa i ZSO

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je danas da su zameniku generalnog sekretara EU za mir, bezbednost i odbranu Šarlu Frisu upućena tri zahteva tokom sastanka - da se oslobode dvojica uhapšenih Srba, da se povuku specijalne policijske snage iz opštinskih zgrada sa severa i da nelegitimno izabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu KiM.

On je dodao da je tokom sastanka zatraženo da se, nakon ispunjenja ovih zahteva, povuku sve specijalne jedinice kosovske policije sa cele teritorije severa i započne formiranje Zajednice srpskih opština.

Sastanku su prisustvovali i šefovi misija EULEKS i EU, dodao je Rakić na Instagramu. 

 

15.17 Vučević u garnizonu Raška

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević obišao je danas deo zadejstvovanih snaga Vojske Srbije i u razgovoru sa njenim pripadnicima na matičnim i izdvojenim lokacijama uverio se u njihovu spremnost i odlučnost za izvršavanje svih dodeljenih zadataka, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

Vučević će nastaviti obilazak dela preventivno razmeštenih snaga Vojske Srbije.

Vučević je danas boravio u garnizonu Raška gde je razmešten deo snaga Vojske Srbije.  

Tanjug/ Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije

 

Jevtić: Napustili smo sednicu SO Štrpce, pokazali smo otpor prema politici Prištine

Gradonačelnik opštine Štrpce Dalibor Jevtić, opštinsko rukovodstvo i odbornici srpske nacionalnosti napustili su danas petu redovnu sednicu Skupštine opštine u znak podrške Srbima na severu Kosova i Metohije.

Jevtić je izjavio da su oni na taj način pokazali i otpor prema politici Prištine.

Jevtić je na početku sednice rekao da oseća obavezu da kao predsednik opštine izrazi jasan stav povodom dešavanja sa severu KiM i naglasio da sve ono što se dešava poslednjih nekoliko dana pogađa i utiče na sve Srbe na Kosmetu.

14.56 Kurti: Odluka Amerike nefer i katastrofa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da je odluka Sjedinjenih Američkih Država da se Kosovu obustavi učešće u vojnoj vežbi u Evropi pod američkim vođstvom "nefer i katastrofa", prenosi Fonet.

"Ono što smo videli je suspenzija sa vežbe 'Defender Europe 23', za koju smo se pripremali dve godine. To je katastrofa. Mislim da nije fer, ali ko sam ja da odlučujem", rekao je Kurti za Radio Slobodna Evropa u Bratislavi.

"Još jednom dozvolite mi da naglasim da su SAD nezamenljiv prijatelj, partner i saveznik za našu bezbednost i odbranu, za našu demokratiju i razvoj", naveo je Kurti.

14.47 Seljimi: Tri članice EU razmatraju da traže suspenziju vizne liberalizacije za Kosovo

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi naveo je na Tviteru da prema najnovijim informacijama, tri zemlje članice EU razmatraju da zatraže suspendovanje IPA fondova i viznu liberalizaciju za Kosovo.

"Najnovije informacije sa razmatranja unutar EU: najmanje tri zemlje članice EU (neću ih ovde imenovati) razmatraju da zatraže suspendovanje IPA fondova i visnu liberalizaciju za Kosovo. To su drastični, neprihvatljivi potezi. Sada su nam potrebna konkretna rešenja da predloži Kosovo", napisao je Seljimi na Tviteru.

 

 

14.35 Borelj posle sastanka s Kurtijem: Potrebna hitna deeskalacija i dijalog

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je danas, posle sastanka u Bratislavi s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da je potrebna hitna deeskalacija na severu KiM, rešenje kroz dijalog i povratak radu na sprovođenju postignutog sporazuma s Beogradom.  

Borelj je napisao na Tviteru da se sa Kurtijem sastao u Bratislavi, gde se održava globalni bezbednosni forum, da bi razgovarali o tenzijama na severu KiM.

"Trenutna situacija je opasna i neodrživa", istakao je Borelj i naveo da je On je naveo da je potrebna hitna deeskalacija situacije, postizanje rešenja kroz dijalog i povratak radu na sprovođenju postignutog sporazuma.

14.18 Orlić: Očekujemo da cela međunarodna javnost oštro osudi nasilje i da se Kurtijevi specijalci hitno povuku 

Predsednik Skupštine Srbije  Vladimir Orlić upoznao je danas delegaciju Poslaničke grupe prijateljstva sa  Srbijom u Državnom zboru Slovenije sa teškom situacijom za Srbe na KiM i još jednim talasom organizovanog nasilja sa kojim se suočavaju. 

"Umesto da se tenzije spuste i situacija relaksira, Aljbin Kurti radi sve suprotno – pokušava da dovede do velike eskalacije i uništi mir. Da je upravo Kurti izvor problema nedvosmisleno je jasno svima, i to prethodnih dana otvoreno saopštava i međunarodna zajednica“, rekao je Orlić, saopšteno je iz parlamenta.

"Očekujemo da cela međunarodna javnost oštro osudi nasilje, da se Kurtijevi specijalci hitno povuku i da se Srbima na KiM garantuje bezbednost“, rekao je Orlić.

14.05 Fon der Lajen: Nedavne tenzije zabrinjavajuće, poziv na vraćanje smirenosti

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je, na bezbednosnom forumu u Bratislavi, u delu govora posvećenom Zapadnom Balkanu, izjavila da su "nedavne tenzije" zabrinjavajuće.    

"Nedavne tenzije su naravno zabrinjavajuće. Pozivam sve strane da se udalje od konfrontacije i da preduzmu mere za vraćanje smirenosti", rekla je ona na forumu "GLOBSEC 2023". Fon der Lajen nije precizirala na koje tenzije misli.

Ona je u govoru, koji je najvećim delom bio posvećen ratu u Ukrajini, rekla da su "udarni talasi koje je poslao Putinov agresorski rat stigli i do naših šest partnera sa Zapadnog Balkana". 

14.00 Kosovska policija: U saradnji sa Kforom brinemo o bezbednost tri opštine

Kosovska policija saopštila je da i danas, u saradnji sa Kforom i nadležnim institucijama, "brine o bezbednosti" tri opštine na severu KiM - Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gde su nastavljeni protesti građana. 

Priznajući pravo na javna okupljanja putem mirnih protesta, policija se, kako se navodi u saopštenju, i danas stara po službenoj dužnosti "o održavanju javnog reda i mira", preneo je Reporteri.
 

13.48 Jovanović: Međunarodna zajednica ima kapacitet da urazumi Prištinu

Milan Jovanović iz Foruma za bezbednost i demokratiju rekao je danas za Tanjug da je u ovom trenutku dijalog Beograd i Prištine pretrpeo ozbiljan udarac i da se treba nadati nastavku dijaloga što bi bilo korisno za obe strane, a posebno za Srbiju.

Smatra da međunarodna zajednica ima kapacitet da urazumi Prištinu i da ona mora da pokaže jasnu manifestaciju svojih kapaciteta kako bi očuvala mir i stabilnost na Kosovu, što im je poverio i UN, odnosno KFOR, koji je već to potvrdio nagoveštajem slanja novog kontigenta od 700 vojnika.
Jovanović kaže da je zbog nereagovanja Aljbina Kurtija na zahteve da preduzme određene korake za deeskalaciju situacije na severu Kosova, za Kosovo završena priča u vojnim vežbama Difender Jurop.
Ističe da je za veću brigu sinoćnja izjava Aljbina Kurtija koja je data CNN-u, u kojoj Kurti kaže, da on neće povući policiju sa severa Kosova, da ne bi demokratiju predao "crnim falangama".

13.40 Hil: Priština će snositi posledice jer nije poslušala savete SAD

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da će Priština snositi posledice jer nije poslušala savete Sjedinjenih Američkih Država, da će se to odraziti na odnose sa Vašingtonom, ali da ni on nije upoznat sa svim detaljima.

On je to rekao novinarima u Beogradu i dodao da mora da se postigne napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, formiranju ZSO i nastavku dijaloga.

"Naš državni sekretar Entoni Blinken je jasno rekao da se suprotstavlja svim potezima koje je Kurti učinio što je u suprotnosti sa svim savetima koje smo davali i Blinken je rekao da će to imati posledice. Moramo da nastojimo da ne izgubimo kompas i pravac kretanja, a to je formiranje ZSO, normalizacija odnosa. Potrebno je da se region Blakana miri i da se nastavi u pravcu EU i evroatlanstskih integracija", rekao je Hil.

13.39 Jakšić: Poslednji žuti karton za Kurtija od Amerikanaca 

Spoljno-politički komentator lista "Politika" Boško Jakšić kaže da je zaista teško objasniti Kurtijevo ponašanje, kao i da kosovski premijert oliko rizikuje svoju političku budućnost da je to neobjašnijvo. 

"On (Kurti) je već jedanput skinut sa vlasti zato što se suprotstavio Amerikancima, a već više nedelja uvećava se rezervoar nestrpljenja u Americi zbog njegovog ponašanja, on ga ne koriguje. Upozorenja koje je dobio i do Blinkena, i otkazivanje učešća Kosova u zajedničkim manevrima, od odluke o zabrani putovanja, to je poslednji žuti karton koji je podignut Prištini, a pre svega Kurtiju. Ukoliko nastavi da se ponaša ovako, plašim se da je on na kraju svoje političke karijera jer on ne može da preživi sukobljavanje sa najvećim kosovskim savezikom od koga zavisi i budućnost nezavisnog Kosova", rekao je Jakšić za Euronews Srbija.

S druge strane, dodaje Jakšić, zapad posebno Amerikanci, pokazuju sada da su, ipak, naučili neke lekcije iz "ovih balkanskih ujdurmi" i da sada na osnovu toga neće više da odugovlače i ponavljaju da trpe da im i Vučić i Kurti stalno poručuju da ih obaveze koje su prihvatili u Briselu ili Ohridu ne obavezuju", rekao je Jakšić za Euronews Srbija.

Euronews

13.28 Petković: Umesto što mu se pričinjava "rulja", bolje da Kurti opozove "lažne gradonačelnike i besne specijalce"

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da je "umesto što mu se od srpskih lekara, radnika opština, studenata ispred srpskih objekata pričinjava besna rulja" bolje da opozove svoje "lažne gradonačelnike i besne specijalce koji pucaju Srbima u leđa". 

13.24 Kurti: Postoje dva puta da se reše tenzije

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio da za rešenje za tenzije na severu Kosova postoje dva puta, prvi da se ljudi povuku sa ulica i onda smanji broj policajaca i drugi da se brzo, u potpunosti primene dogovoreni sporazumi. 

"Postoje dva puta, vladavina prava i da se rulja vrati u Srbiju ili u zatvor na Kosovu, a onda da se smanji broj policajaca u zgradama opština. A drugi put je da se brzo, u potpunosti, bezuslovno i bez odlaganja primeni osnovni sporazum", rekao je Kurti na forumu "Globosec 2023" u Bratislavi.

Kurti je rekao da se naporno radi na pronalaženju rešenja za situaciju na severu KiM, prenela je Koha. Kurti je naveo da smatra da je prisustvo policije na severu razumno sve dok postoje, kako je naveo, "bande na ulicama". 

On je rekao da razume da se protesti održavaju zbog zahteva da se održe novi lokalni izbori na severu KiM.

Kurti je, komentarišući preporuke da novi albanski gradonačelnici na severu KiM ne bi trebalo da obavljaju svoje dužnosti u opštinskim objektima, rekao da bi to bilo kao da "podstiče stvaranje paralelnih struktura za paralelne strukture". 

Kurti je napomenuo da je međunarodna zajednica prihvatila izborni proces  na severu KiM, kao i njegove rezultate, kao i da se čudi zbog konstatacije da se međunarodna zajednica protivi ulasku albanskih gradonačelnika u opštinske objekte.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

 

13.20 Makron: Priština snosi odgovornost za nemire na severu

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Bratislavi da Priština snosi odgovornost za nemire na severu Kosova i izrazio nadu da će se kasnije ove nedelje sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i liderima Beograda i Prištine.

Makron je na konferenciji za novinare u Bratislavi, gde se održava bezbednosni forum "Globsec 2023", rekao da vlasti u Prištini snose odgovornost za nemire koji su, kako je primetio, naglo porasli otkako su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u opštinama na severu, u kojima većinu čine Srbi.

Dodao je da se nada da će se kasnije ove nedelje sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i "liderima Kosova i Srbije", prenosi Rojters.

12.10 Žiofre: Situacija na severu Kosova zabrinjavajuća, naći mirno rešenje i vratiti se dijalogu

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre istakao je danas da je situacija na severu Kosova i Metohije zabrinjavajuća i osuđujući nasilje ukazao na to da se mora obezbediti povratak dijalogu Beograda i Prištine.

"U ponedeljak smo nažalost videli ozbiljno nasilje koje moramo osuditi. Videli smo da je dosta ljudi povređeno među demonstrantima, ali takođe i među pripadnicima KFOR-a koji su bili tamo da bi sprečili nasilje", rekao je Žiofre novinarima odgovarajući na pitanje o stavu EU povodom nasilnog upada kosovske policije u zgrade opština na severu Kosova i Metohije i postavljanja gradonačelnika koji su izabrani na izborima koje je bojkotovala srpska većina.

Naglasio je da se mora obezbediti povratak dijalogu Beograda i Prištine, jer kako je ocenio, jedino političko rešenje može vratiti situaciju u normalnost i u korist lokalnog stanovništva.

12.07 EULEKS: Pažljivo pratimo slučaj brutalno pretučenog Dušana Obrenovića

EULEKS pažljivo prati slučaj Srbina Dušana Obrenovića, koga je brutalno pretukla kosovska policija prilikom hapšenja, saopštila je danas Tanjugu Kancelarija za štampu i javno informisanje Euleksa. Obrenović je jedan od četvorice Srba uhapšenih u Zvečanu tokom protesta Srba,

Tokom saslušanja o pritvoru Euleksovi posmatrači će moći da se raspitaju kod advokata o postupanju sa pritvorenikom, naveo je EULEKS.

Osim toga, Euleks preko svoje Jedinice za praćenje slučajeva nastavlja da pažljivo prati više od 60 slučajeva koji se odnose na kosovske Srbe ili eventualno utiču na odnose među zajednicama, istakao je Euleks.

12.00 Smanjio se broj okupljenih građana i pripadnika Kfora u Zvečanu

Kako javlja naša reporterka, situacija u Zvečanu je mirna je mirna. Jutros se okupilo nekoliko hiljada ljudi,a trenutno se taj broj i sada se taj broj smanjio za više desetina puta.

Pripadnici Kfora su raspoređeni u daleko manjem broju nego ovih dana, prenosi naša Reporterka. Oni su postavili jutros bodljikavu žicu, a na metalnu ogradu ispred bodljikave žice su gradjani postavili srpske zastave. Nema sukoba ni u Leposaviću ni u Zubinom Potoku.

Kako je javila naša reporterka, u Leposaviću su građani stavili oko ruke žute trake, aludirajući na holokaust i na, kako su rekli, život Srba na Kosovu. 

Euronews

11.54 Krieziu: Kurti danas u Bratislavi sa Boreljom i Lajčakom

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se danas u Bratislavi sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, izjavio je portparol vlade u Prištini Perparim Krieziu.

On je rekao da Kurti u Bratislavi učestvuje na Globalnoj bezbednosnoj konferenciji, prenosi Reporteri. 

Prema rečima Krieziua, Kurti će u Bratislavi boraviti jedan dan.

11.53 Elek: Stanje Dragiše Galjaka kritično, nalazi se na jedinci intenzivne nege

Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek izjavio je danas da je stanje Dragiše Galjaka (58) koji je u ponedeljak povređen u Zvečanu kritično i da se on i dalje nalazi na jedinici intenzivne nege.

"Tokom protekle noći je Dragiša Galjak primio dve jedinice krvi i njegovo stanje je i dalje kritično", rekao je Elek za Tanjug.

On je podsetio da je Galjak primljen sa dve prostrelne rane u predelu karlice i levog kažiprsta i da su povrede nastale upotrebom bojeve municije od strane pripadnika kosovske policije.

Elek je rekao da je posle nemira u Zvečanu u Kliničko-bolničkom centru (KBC) u Kosovskoj Mitrovici zbrinuto 52 ljudi, a da je samo Galjak zadržan.

11.01 Milović pozvao građane da budu mirni: Ne želimo da se ponovi sukob s KFOR-om

Srbima koji su okupljeni kod zgrade opštine Zvečan obratio se, u ime lekara i medicinskog osoblja, bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović, koji je pozvao građane na miran protest i da ne provociraju pripadnike KFOR-a, već da mirno i dostojanstveno nastave proteste, "dok Aljbin Kurti ne prestane sa okupacijom severa KiM i ne povuče specijalce".

Milović se zahvalio lekarima i medicinskom osoblju što danonoćno pružaju pomoć svim građanima, bez obzira na nacionalnost i veru. Posebno im se zahvalio za pomoć koji su pružili pre dva dana, kada je bilo mnogo povređenih.

Srbi ne žele da se ikada više ponovi dan kada je došlo do sukoba KFOR-a i građana, rekao je Milović.

Pozvao je građane da budu jedinstveni i ostave po strani partijske i lične podele.
Zahvalio je na podršci počasnom građaninu opštine Zvečan Novaku Đokoviću, na šta su građani odgovorili skandiranjem "Nole, Nole".

10.30 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbiaj iz Zvečana

Euronews

09.18 Milosavljević: Čekamo informacije o uhapšenima, razvijena srpska zastava duga 250 metara

Srđan Milosavljević, bivši predsednik Skupštine opštine Zvečan ponovio je da su zahtevi povlačenje specijalnih jedinica policije iz opština sa severa KiM.

"Da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu KiM, da se naši neosnovano uhapšeni građani Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste na slobodu, jer nisu krivi što su živi. Imamo informacije da su advokati na terenu i čekamo povratne informacije o tome da li će biti pušteni na slobodu", rekao je Milosavljević.

09.17 Razvijena zastava Srbije duga 250 metara

08.59 Lajčak: Apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, potrebno političko rešenje 

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ocenio je da su događaji na severu KiM apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ističući da je moguće samo političko rešenje, kroz postojeći dijalog. Opširnije u posebnom tekstu.

08.50 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija iz Zvečana

Kako javlja naša reporterka, situacija je mirna, a od jutros se veliki broj građana okuplja ispred zgrada opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan. Oni traže ispunjenje zahteva, a to su povlačenje kosovskih specijalnih jedinica, te da novoizabrani gradonačelnici ne dolaze da rade iz tih zgrada.

Euronews

08.49 Kako dalje posle novih napetosti i sukoba na Kosovu i Metohiji?

Eskalacija nasilja na Kosovu i Metohiji i reakcije koje su nakon toga stigle od međunarodne zajednice, a posebno iz SAD bile su tema emisije Euronews centar. Svoje stavove izneli su urednik portala Kosovo online Miloš Garić, pravnik Milan Antonijević i Aleksandar Arsenijević, predsednik građanske inicijative Srpski opstanak iz Kosovske Mitrovice. Opširnije u video prilogu.

Euronews

08.29 Vučević: Bezbednosna situacija na severu KiM visoko rizična, definisali smo crvene linije

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže da je bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini. Poručuje i da su definisane crvene linije. Govoreći o tome koliki bezbednosni rizik u ovom trenutku na severu Kosova i Metohije, ministar odbrane kaže da je "veliki, verovatno najveći mogući".

"Ako bismo mogli to tako da rangiramo imajući u vidu ne samo ovo što se dešavalo prethodna dva dana, pre svega u ponedeljak, nego sve ono što se dešavalo nedeljama i mesecima unazad, na šta je zvanična Srbija upozoravala, predsednik Republike pričao i sa međunarodnim predstavnicima, ali i obaveštavao javnost u Srbiji kakav je mogući scenario i, nažalost, se to i desilo", rekao je Vučević za RTS. Opširnije u posebnom tekstu.

08.14 Zvečan od jutros

07.47 Hovenijer: Prva sankcija za Kosovo otkazivanje zajedničkih vojnih vežbi

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vežbi "Defender Evropa 2023", prva posledica za Vladu Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da deeskalira situaciju na severu. Opširnije u posebnom tekstu.

07.35 Blinken: Odluka Prištine da silom obezbedi pristup opštinama eskalirala tenzije

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je odluka vlade u Prištini, da prisilno pristupi opštinskim zgradama na severu pokrajine, snažno i nepotrebno eskalirala tenzije. Blinken je pozvao sve strane da preduzmu hitne mere za deeskalaciju tenzija.

"Premijer Kurti i njegova vlada treba da obezbede da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da povuku policijske snage iz okoline", naveo je Blinken u saopštenju Stejt departmenta.

Od predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije zatraženo je da "spuste bezbednosni status oružanih snaga  i pozovu Srbe na KiM da prestanu da izazivaju KFOR i uzdrže se od daljeg nasilja", naglasio je Blinken u saopštenju.

SAD su osudile, kako se kaže, neprihvatljivo nasilje protiv pripadnika KFOR-a, policije i novinara na KiM i pozvale Prištinu i Beograd da se odmah ponovo posvete uključivanju u dijalog koji vodi EU radi normalizacije odnosa.

07.31 KFOR razvlači bodljikavu žicu oko zgrade opštine u Zvečanu

Kfor razvlači bodljikavu žicu i ojačava blokadu zgrade opštine u Zvečanu, javlja RTS. Vojnikci KFOR-a su u opremi za razbijanje demonstracija. Tu su i specijalci policije sa blindiranim vozilima.

07.00 Mirna noć na severu Kosova

Na severu Kosova i Metohije noć je protekla je mirno. Ispred zgrade Opštine Leposavić tokom cele noći bila je prisutna manja grupa građana, a u jutarnjim časovima počelo je okupljanje građana u Zvečanu. 

Komentari (0)

Srbija