Politika

Nastavljeno zasedanje Skupštine Srbije, poslanici polemisali o protestima i o televizijama

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2023

-

15:34

Nastavljeno zasedanje Skupštine Srbije, poslanici polemisali o protestima i o televizijama
Nastavljeno zasedanje Skupštine Srbije, poslanici polemisali o protestima i o televizijama - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

U prepodnevnom delu sednice Skupštine Srbije, na kojoj se raspravljalo o izveštaju Saveta REM-a od oktobra do marta ove godine, poslanici vlasti i opozicije su polemisali o protestima.

Samostalni poslanik Dejan Bulatović ocenio je da je opozicija, koja organizuje proteste "Srbija protiv nasilja" zloupotrebila tragične događaje i dodao da će im se to, kako je rekao, "vratiti kao bumerang". Takođe, jedna od tema bile su i televizije čiji se program emituje preko kablovskih operatera.

Poslanica "Ujedinjenih" Danijela Grujić smatra da je REM na zahtev za oduzimanje nacionalnih frekvencija TV Pink i TV Hepi i podnošenjem ostavki članova Saveta REM-a, odgovorio, kako je rekla, nedostojnim i nesavesnim izveštajem koji se razmatra i skandaloznom odlukom o davanju dozvole za rad kablovskom kanalu Informer.

Nebojša Bakarec iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", odgovorio joj je da TV Informer nije deo izveštaja REM.

"Izveštaj koji ste vi tražili odnosi se na televizije sa nacionalnom frekvencijom. Što se tiče TV Informer, oni su dozvolu dobili kao i hiljade drugih kablovskih televizija, koje su dobile dozvolu preko REM", rekao je Bakarec.

On je zapitao Grujićevu da li je osudila govor mržnje predsednika svoje stranke Dragana Đilasa i to što su poslanice njene stranke, kako je rekao, više puta pretili smrću predsedniku Aleksandru Vučiću.

"Kažete da vlada opšte društveno rasulo, a plate danas su više nego dvostruko veće u odnosu na 2012, a nezaposlenost je smanjena na ispod 10 odsto", rekao je Bakarec.

Jovanov: Priznali ste da u Srbiji neće biti mira dok se ne ispune vaši zahtevi

Nezavisni poslanik Miloš Parandilović tvrdi da vlast drži pod kontrolom sve medije, uključujući RTS, a šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Milenko Jovanov odgovorio je Parandiloviću da je politički nastao na TV Hepi, a da je danas protiv te televizije.

Jovanov je pročitao naslov u dnevnim novinama "Danas" koji glasi: "Očigledno su Vučiću karijere Vulina i Gašića važnije od mira u Srbiji".

"Hvala vam što ste priznali da u Srbiji neće biti mira dok se ne ispune vaši zahtevi, a nećete dobiti građanski rat", poručio je Jovanov.

Veroljub Arsić iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" rekao je da ga čudi kako se pripadnici bivšeg režima ne sećaju da su prizivali Majdan i ukrajinski scenario.

"Sada oni nama govore o mržnji i nasilju. Pokušali su da prezmu vlast preko obojenih revolucija što je u stvari nasilno preuzimanje vlasti", rekao je Arsić.

On je poslanicima pročitao članak koji je objavio nemački Dojče vele u vreme kada je na vlasti bila Demokratska stranka, a u kojem se kaže sa svakog dana, prema Republičkom zavodu za statistiku, otkaz dobije 550 radnika, tako da mesečno jedan grad veličine Loznice ostane bez posla.

"Danas tražite da se prenosi vaš miting, a kada ste bili na vlasti niste mogli da obezbedite prenos Skupštine Srbije, a 2009. hteli ste čak da ukinete prenos sednica parlamenta", rekao je Arsić.

On je pročitao izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije iz 2011. u kom se naglašava zatvorenost svih javnih medija, a da poseban uticaj vladajuća struktura ima preko RTS-a.

On je takođe naveo podatke da je Telekom davao novac Pinku kada je, kako je rekao, suvlasnik bio bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Nešić pozvao članove REM-a na ostavke

Nikola Nešić iz poslaničke grupe Moramo-zajedno pozvao je članove REM-a da pokažu odgovornost i podnesu ostavke, a od parlamentarne većine zatražio da prestanu sa vređanjem.

"Poslanička većina nametnula je zamenu teza. Pretvorili smo ovu sednicu u nešto gde se mnogo više pominje N1, Nova S i Junajted medija nego TV Pink i TV Hepi", rekao je Nešić.

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve"  Milenko Jovanov rekao je da je luksemburško nezavisno regulatorno telo Alija izrekao kaznu N1 za govor mržnje.

"Zašto je luksemburškom mediju važno da izaziva građanski rat u Srbiji? 'Danas' je objavio da je očigledno da je Vučiću više stalo do Vulina i Gašića nego do mira u državi Srbije. Zašto izazivaju građanski rat? To je ugrožavanje mira, a građanski rat nećete dobiti", rekao je Jovanov.

Marijan Rističević iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" rekao je da opozicija traži od parlamentarne većine da se umeša u posao nezavisnog regulatornog tela u kojem je opozicija, kako je rekao, predložila i dobila pet članova.

"Traže i da se uključimo u slobodu medija, dok član 50 Ustava garantuje slobodu medija. Traže da se mešamo u uređivačku politiku nekih medija koji su registrovani u Srbiji i time direktno utičemo na cenzuru. Traže sve ono što bi trebalo da budu odlike diktature i kada bi sve to sabrali, oni traže da neko uvede diktaturu, umešamo se u slobodu medija", rekao je Rističević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija