Politika

KRIZA NA KOSOVU Burno u prištinskoj skupštini, Šeholi: Kurti će snositi posledice, ali je problem što će i narod

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/06/2023

-

10:44

KRIZA NA KOSOVU Burno u prištinskoj skupštini, Šeholi: Kurti će snositi posledice, ali je problem što će i narod
KRIZA NA KOSOVU Burno u prištinskoj skupštini, Šeholi: Kurti će snositi posledice, ali je problem što će i narod - Copyright EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

U opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić noć je protekla mirno, a od jutros, sedmog dana krize u te tri opštine na severu KiM, građani se ponovo okupljaju zahtevajući povlačenje albanskih gradonačelnika iz zgrada opštine i povlačenje tzv. kosovskih specijalnih jedinica. Manje grupe građana bile su prisutne i tokom noći u Zvečanu i Leposaviću, a KFOR je i dalje raspoređen na glavnoj raskrsnici u Zvečanu, kao i na ostale četiri tačke kako bi sprečio incidente. U međuvremenu, kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da je uklanjanje "nasilnih protesta" ispred opština na severu i puna primena Briselskog sporazum put ka deeskalaciji situacije, do novih izbora. Kurti je to objavio na Tviteru, nakon razgovora sa američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šahin.

Ključni događaji

  • KFOR u ponedeljak nasilno rasterao građane u Zvečanu
  • Dvojici uhapšenih Srba određen pritvor do 30 dana
  • Zaposleni u opštinama na severu i građani nastavljaju sa protestima i danas
  • Kurti: Za eskalaciju na severu kriv Beograd
  • Lajčak i Eskobar u Beogradu 5. i 6. juna
  • Makron i Šolc traže nove izbore na severu KiM
  • Borelj: Izneli smo tri jasna zahteva
  • Kirbi: Priština da obezbedi da izabrani albanski gradonačelnici obavlјaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija

23.24 Svečlja: Identifikovana većina organizatora protesta, biće uhapšeni

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je danas je identifikovana većina organizatora protesta na severu KiM i upozorio da će oni biti uhapšeni. 

Svečlja je za prištinski RTK rekao da je kosovska policija, u saradnji sa obaveštajnom agencijom iz Prištine i savezničkim službama, identifikovala većinu organizatora protesta, koje je nazvao "kriminalcima". 

On je rekao da je bezbednosna situacija na severu KiM mirnija u odnosu na protekle dane, kada je, kako je naveo, bilo incidenata i ekstremno nasilnih akcija, kako tvrdi, "fašističke policije dirigovane iz Beograda". 

22.40 Vučić: Situacija komplikovana, svakog dana može da dođe do eskalacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, povodom krize na severu Kosova, da je situacija za Srbiju komlikovana zato što svakog dana može da dođe do eskalacije jer kosovski premijer Aljbin Kurti neće da prestane da šalje specijalne policijske snage na sever.  

Vučić je rekao da je danas jedan Albanac napisao dobar tekst i naveo je da "Kurti mašta o ratu i da bude ratni premijer, odnosno kao on to misli Zelenski".  

"Nije njemu problem da neko drugi ratuje. Neće on. Malo oni, a mnogo više NATO. Želi da Srbija i NATO uđu u sukob. A nama je sve interes, ali nikako da uđemo u sukob sa NATO. A moramo da pomognemo našem narodu. Zato je naša situacija komplikovana", rekao je Aleksandar Vučić, gostujući na TV Prva. Opširnije u posebnoj vesti

19.38 Zećiri se protivi novim izborima u Zubinom Potoku

Albanski predsednik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri usprotivio se održavanju novih izbora u severnim opštinama na Kosovu i Metohiji, rekavši da nema razloga za ponavljanjem i da bi novi izbori mogli da izazovu još napetiju atmosferu.

"Ne razmišljam u tom pravcu. Želim širu analizu, da se vidi ima li potrebe da se ide na izbore. Ne vidim razloge zašto treba ući u izbore, koji mogu dodatno da zakomplikuju situaciju", istakao je Zećiri za "Kljan Kosova".

On je rekao da će se konsultovati sa strankom Demokratska partija Kosova (DPK), čiji je član.

"Naravno da ću se konsultovati sa strankom, ali i biračima, da vidim razlog zašto bih se povukao sa pozicije. Nisam ušao da se povučem, već da analiziram okolnosti", rekao je Zećiri.

19.24 Pendarovski: NATO neće dozvoliti da se tenzije preliju sa severa KiM

NATO neće dozvoliti da se tenzije na severu KiM prošire na zemlje u okruženju, kao ni unutar KiM, izjavio je danas predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

''Ocene Alijanse su da dolazi do tačke ključanja na severu Kosova, međutim, snage Alijanse, koje će u međuvremenu biti pojačane dodatnim brojem vojnika, biće dovoljne da se ne dozvoli da se nestabilnost proširi i na druge delove KiM, a kamoli prema drugim delovima regiona'', rekao je Pendarovski.

19.12 Mojsilović obišao razmeštene snage Vojske Srbije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je deo snaga Vojske Srbije zadejstvovanih u skladu sa odlukom vrhovnog komandanta i predsednika republike.

General Mojsilović je juče i danas tokom boravka na terenu održao sastanak sa najodgovornijim starešinama Vojske Srbije na izdvojenom komandnom mestu Generalštaba i potom obišao više jedinica u rejonima njihovog razmeštaja.

Tom prilikom je ostvario neposredan uvid u osposobljenost i borbenu gotovost angažovanih sastava Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO i specijalnih snaga Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojska Srbije/ vs.rs

 

18.30 Erden Atić doneo odluku da promeni pečat Severne Mitrovice

Pečat Opštine Severna Mitrovica promenjen je danas, na osnovu odluke albanskog gradonačelnika Erdena Atića, potvrdio je za Tanjug odbornik u toj skupštini Skender Sadiku.

"Opština je do sada imala pečat sa natpisom Administrativna kancelarija Severna Mitrovica, pa sada mislimo da treba da bude Opština Severna Mitrovica", rekao je Skender Sadiku za Tanjug.

16.58 Senator Marfi: Nekoliko najvažnijih elemenata deeskalacije

Američki senator Kris Marfi rekao je da su ključni koraci ka deeskalaciji sukoba na severu Kosova da se Kosovska specijalna policija povuče, a da Srbija preduzme stvarne korake da okonča proteste.

Takođe, on je na Tviteru napisao i da je za mir neophodno da se zakažu novi izbori, da pristup opštinskim zgradama bude ograničen na civilne službenike, kao i da budu ispoštovani svi prethodni sporazumi između Srbije i Kosova, uključujući i ZSO.

"Nekoliko najvažnijih elemenata deeskalacije: Kosovska specijalna policija se povlači/Srbija preduzima stvarne korake da okonča proteste. Zakazati nove izbori, pristup opštinskim zgradama ograničen na civilne službenike, poštovati prethodne sporazume Srbije i Kosova, uključujući ZSO", napisao je Marfi.

16.11 Osmani: Pridružujem se pozivu na nove izbore na severu Kosova

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, koji predsedava OEBS-om, izjavio je da podržava raspisivanje novih izbora u severnim opštinama na Kosovu, kao i povratak Srba u institucije.

"Pridružujem se pozivu za održavanje novih izbora i povratak kosovskih Srba u institucije i punu primenu sporazuma, uključujući i onog poslednjeg u Ohridu“, napisao je Osmani na Tviteru.

Osmani je dodao da kao predsedavajući OEBS-a podržava dijalog.

"Kao predsedavajući OEBS-a podržavam dijalog koji vodi EU, kao jedini način da se smanje tenzije i obezbedi dugoročna stabilnost. OEBS je spreman da pomogn", napisao je Osmani.

15.25 Lajčak i Eskobar u Beogradu 5. i 6. juna

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar boraviće u ponedeljak i utorak u Beogradu i Prištini, potvrđeno je danas Tanjugu u EU. Kako je rečeno, glavni cilj zajedničke posete jeste smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije.

15.18 Kurti: Za eskalaciju na severu kriv Beograd

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je danas da je Beograd kriv za eksalaciju situacije na severu Kosova i Metohije, kao i da je eskalacija bila planirana i da ima svoje autore. Kurti je u Skupštini u Prištini rekao da je situacija na severu eskalirala kada su se "kriminalne grupe" vratile sa mitinga koji je 26. maja održan u Beogradu.

"Imamo dovoljno snimaka koji dokazuju da je eskalacija bila planirana, dobro organizovana i da je imala autora. Autor je zvanični Beograd, koji se pobrinuo, da se upozorenja na eskalaciju ukoliko se policija ne povuče i gradonačelnici ne odu, pretvore u stvarnost. Povećanje zabrinutosti zbog eskalacije dovelo je do toga da Srbija mobiliše kriminalne grupe da zaista eskaliraju situaciju", rekao je Kurti.

14.33 Šeholi: Kurti će videti posledice, ali je problem što će i narod osetiti tu izolaciju

Fatmir Šeholi, direktor Instituta za razvoj i međuetničku sradnju u razgovoru za Euronews Srbija označio je kosovskog premijera Aljbina Kurtija glavnim krivcem za eskalaciju nemira na severu Kosova.

"On želi da demokratizuje Srbiju, a ne zna da u svojoj avliji ima toliko problema i stvari koje treba da reši", kaže Šeholi.

Šeholi je mišljenja da pripadnici KFOR-a trenutno čuvaju specijalne policijske jedinice, kao i da su Kurtijeva opravdanja fraze "političkog folklorizma koji više na Kosovu ne može da prođe".

Euronews

Osvrnuo se i na dokument koji je objavio Albanian post, a navodno potiče od EU i SAD u kojem se predlažu koraci za deeskalaciju situacije na Severu.

"Dokument EU i SAD je merodavan. Poručujem svim Srbima na Kosovu da se strpe još koji dan u ovoj ujdurmi jer ovo neće trajati dugo. Ko god se okrenuo protiv Amerike i NATO-a, a kriv je, on će sigurno snositi odgovornost. Kurti će videti posledice, ali je problem što ćemo i mi kao narod osetiti tu izolaciju"

Šeholi ističe da su gradonačelnici koji su pobedili na lokalnim izborima još juče trebali da predaju ostavku, ali da očekuje da će se i to desiti u narednih pet, šest dana.

"Srbi treba da znaju da Zajednica srpskih opština ne može biti formirana ako nisu u institucijama. Hajmo da završimo izbore, pa da formiramo ZSO tamo u septembru, oktobru. A da li će Kurti do tada biti premijer - teško. On mora da podnese ostavku, suprotstavio nas je glavnim sponzorima Kosova, takav ne može biti premijer", zaključuje Šeholi.

14.14 Burno na sednici skupštine u Prištini

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, vanredna sednica skuštine u Prištini još traje i protiče u međusobnom optuživanju vlasti i članova opozicije. Dok kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da je dobio u nasleđe probleme koji su nastali dogovorom prethodne vlasti sa Vučićem o navodnoj podeli Kosova i formiranju ZSO, njega optužuju da je zapravo on dogovorio autonomiju, razmenu teritorija, ali i ugrozio živote pripradnika kosovske policije na Severu. Osim toga, opozicija mu zamera da je Kosovo doživelo da SAD imaju neprijateljski stav prema Prištini.

Dalje, opozicija traži da se podhitno normalizuju odnosi sa SAD, deeskalaciju situacije i nastavak dijaloga kako je to dogovoreno u Ohridu, a prethodno u Briselu.

Opozicija je Kurtija optužila da nije ispunio predizborna obećanja, princip reciprociteta, kao i da više ne spominje međusobno priznanje. S druge strane, on kaže da je reakcija Zapada "preterana", kao i da kosovske institucije reaguju po zakonu, ali i da su gradonačelnici opština "izabrani po zakonu".

Ramuš Haradinaj je tražio da se počne sa raspravom o smeni Aljbina Kurtija zbog, kako kaže, "štete koju je naneo državi Kosovo".

13.30 Petković: Kurtijeve pretnje i targetiranje ljudi su neprikriveni teror

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, time što objavljuje spiskove ljudi čija je jedina krivica to što ne pristaju na nasilje i ponižavanje od strane "prištinskih falangista", radi isto što i svi fašisti u istoriji, koji su nastojali da kriminalizuju i dehumanizuju svoje žrtve.

"Kurtijeve pretnje i targetiranje ljudi su neprikriveni teror i najava su totalne eskalacije, koju, nadamo se, niko odgovoran u međunarodnoj zajednici ne želi i ne podržava", zaključio je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kako je rekao, na taj svoj spisak Kurti je mogao da stavi bilo kog Srbina ili Srpkinju sa severa Kosova i Metohije, jer je srpski narod u četiri opštine severno od Ibra ujedinjen u otporu njegovoj strahovladi, navodi se u saopštenju.

"Srbi ne pristaju na teror i na to da budu streljani kao divljač, i koliko god Kurtijevih fašista dođe na sever Kosova i Metohije da oklopnim transporterima, automatskim puškama i snajperima otima slobodu srpskom narodu, uvek će biti onih koji će biti spremni da im pruže miran i dostojanstven otpor, jer srpski narod ljubi slobodu iznad svega", rekao je Petković.

"Prema njegovim rečima objavljivanjem spiskova za odstrel uglednih Srba i srpskih političkih lidera na severu pokrajine, Kurti je i zvanično obznanio fašistički karakter svoje vlade, i za taoce uzeo sve one stanovnike Kosova i Metohije koji samo žele mir, stabilnost i priliku da žive u koliko-toliko normalnom  mirnodopskom društvu"

Tanjug/Miloš Milošević

 

"Kurti ništa ne shvata - ni slobodoljubivu prirodu srpskog naroda, ni činjenicu da su ga dojučerašnji međunarodni sponzori pustili niz vodu, jer konačno su shvatili da jedna agresivna i neuračunljiva osoba poput njega čitav region vodi u strahote omraza i sukoba", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Dodaje da kao što je na vlast došao silom i nasiljem, bacanjem suzavca na političke neistomišljenike i prevrtanjem kamiona sa robom "pogrešne nacionalnosti", tako danas pokušava da istim sredstvima spreči "neumitno - svoj odlazak u političku istoriju".

13.00 Objave evropskih i američkih političara o tenzijama na Kosovu

Euronews TV

12.40 U Gračanici veliki skup podrške Srbima sa severa KiM

Veliki broj ljudi okupio se danas u  centru Gračanice na skupu podrške Srbima sa severa KiM. Sa narodom su i politički predstavnici, a na miting su peške stigli i radnici Doma zdravlja iz Donje Gušterice. Okupljeni nose transparente "Gračanica je uz braću i sestre sa severa", "Braćo, i nas bole vaše rane", "Sloboda za Radoša i Dušana", "Srce Gračanice kuca za Srbe sa severa", kao i "Predsedniče Vučiću, čuvaj našu Gračanicu".

11.24 Na protestu u Zvečanu obratili se radnici opštine, srednje škole i rudnika Trepča

Radnici opštine, srednje škole i flotacije rudnika Trepča iz Leposavića obratili su se danas građanima okupljenim u velikom broju u Zvečanu, na protestu sa zahtevom povlačenja kosovskih specijalaca i albanskog gradonačelnika iz zgrade opštine. Oni su na današnjem protestu ukazali da već nekoliko dana ne mogu da obavljaju svoj posao.

Đaci osnovnih i srednjih škola ne pohađaju nastavu od ponedeljka, a školska godina se završava za nekoliko dana.

Ispred opštine Zvečan okupio se veliki broj građana koji su jutros istakli i transparente na kojima piše: "Zašto mi Kurti snajperom nišani dete?", "Mi nismo kriminalci, samo hoćemo slobodu", "Nećete nas oterati iz naše kuće", "Svi smo mi Radoš i Dušan" i "Hoćemo mir, a ne suzavac i šok bombe".

09.56 U Prištini vanredna sednica skupštine

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, za 10 časova je u Prištini zakazana vanredna sednica skupštine, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti situacija na severu. Očekuju se žestoke kritike na račun vlade Aljbina Kurtija zbog neusaglašavanja svojih poteza sa međunarodnim partnerima, posebno SAD, zbog čega su usledile i sankcije. Partija Ramuša Haradinaja Alijansa za budućnost Kosova, najavila je i aktivnosti za rušenje vlade Aljbina Kurtija.

09.30 Pripadnici KFOR-a i dalje ispred opštinskih zgrada

Reporterka Euronews Srbija potvrdila je da je noć u svim opštinama na severu Kosova protekla mirno. Kako navodi, ispred opštinskih zgrada su i dalje pripadnici KFOR-a, koji su u Zvečanu i dodatno raspoređenu u skladu sa zahtevima Srpske liste, kako bi sprečili prolazak kosovskih specijalaca u blizini ulica na kojima se okupljaju građani.

Euronews

U zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić nalaze se kosovski specijalci, a gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Peci, izabran 23. aprila, sa stotinak glasova, već četvrtu noć je u zgradi opštine u tom gradu, zajedno sa pripadnicima kosovske policije i specijalne policije, dok zgradu obezbeđuju pripadnici američkog KFOR-a. Juče je bivši predsednik opštine Leposavić, Zoran Todić, preko posrednika iz KFOR-a pozvao Pecija da slobodno izađe i da građani neće preduzimati nikakvu silu prema njemu.

08.40 Kurti: Uklanjanje nasilnih protesta i primena Briselskog sporazuma put ka deeskalaciji do novih izbora

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da je uklanjanje "nasilnih protesta" ispred opština na severu i puna primena Briselskog sporazum put ka deeskalaciji situacije, do novih izbora. Kurti je to objavio na Tviteru, nakon razgovora sa američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šahin.

"Uvek je dobro razgovarati sa senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šahin. Hvala im na dugogodišnjoj podršci Kosovu. Uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primena Briselskog sporazuma je put ka deeskalaciji, do novih izbora", napisao je Kurti.

Kurti je večeras razgovarao i sa zamenikom savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Fajnerom.

"Drago mi je da sam razgovarao sa Džonom Fajnerom, zamenikom savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost. Zahvalio sam mu se na pozivu i posvećenom radu SAD na deeskalaciji tenzija. To zahteva hitan prekid nasilja rulje koju sponzoriše Beograd nad vojnicima do novih izbora u tim opštinama", napisao je Kurti.

07.00 Makron i Šolc traže nove izbore na severu KiM

Francuska i Nemačka pozvale su juče Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu Kosova i Metohije u kojima je došlo do tenzija, rekao je francuski predesednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žosep Borelj održali sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske zajednice u Moldaviji. Opširnije u posebnoj vesti.

Komentari (0)

Srbija