Politika

Rama napisao nacrt plana za formiranje ZSO, poslao ga Makronu, Šolcu, Mišelu i "američkoj strani"

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2023

-

14:01

Rama napisao nacrt plana za formiranje ZSO, poslao ga Makronu, Šolcu, Mišelu i "američkoj strani"
Edi Rama - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je napisao nacrt plana za formiranje Zajednica srpski opština (ZSO) na severu KiM, i da je taj nacrt prosledio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i ''američkoj strani''.

Kako prenosi Albanijan post, Rama je naveo da je reč o nacrtu koji su ''dugo pripremali'' najviši američki i evropski stručnjaci, što je urađeno, kako je Rama naveo na konferenciji za medije, za slučaj da dođe ovaj dan.

"Za mene je neshvatljiva pozicija Kosova, a ne Srbije. Stranke ne mogu da se dogovore ko treba da piše ovaj tekst, a više se ne slažu ni oko toga šta treba da stoji u tekstu nacrta", rekao je Rama.

On je ocenio da bi ''Gordijev čvor dijaloga'' bila ZSO.

''Odavno znam da će Gordijev čvor dijaloga do kraja biti udruživanje opština sa srpskom većinom i moje je uverenje da nijedna strana ne želi to udruživanje i da će dati sve od sebe da se ovako nastavi do u beskonačnosti'', rekao je albanski premijer i dodao da je njegov nacrt poverljiv dokument, koji ''bez sumnje'' ne pretenduje da bude idealno rešenje. 

"Uveravam vas da je to dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uzima u obzir sve razloge za stvaranje ZSO i svakako vodi računa da ona bude deo organizacije života u Republici Kosovo, poštujući sve preporuke ili zaključke Ustavnog Suda Kosova'', rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija