Politika

Hovenijer: Formiranje ZSO hitan zadatak za Prištinu

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2023

-

07:40

Hovenijer: Formiranje ZSO hitan zadatak za Prištinu
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, rekao je da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom һitan zadatak za Kosovo.

Hovenijer je rekao da je ZSO suštinski element u sporazumu za normalizaciju odnosa sa Beogradom i da kao takva mora da se primeni, kako bi se obezbedilo članstvo u evropskim i evroatlantskim strukturama, prenosi prištinski Reporteri.

"Kosovo se 2013. godine obavezalo na stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Dugo smo bili veoma jasni i očekujemo da će to biti urađeno, a sada je to još һitnije pitanje jer je to suštinski element odgovornosti Kosova i posvećenosti Kosova čak i Briselskom sporazumu, ali i kada je u pitanju sporazum o normalizaciji odnosa", izjavio je Hovenijer na RTV 21.

On je rekao da SAD pozdravlјaju nacrt vizije ZSO kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ali da se sada mora ući u praktična pitanja izrade statuta kojim se ta vizija sprovodi.

"Svestan sam da je Upravlјački tim izneo predlog za sto, svestan sam da su mnogi lјudi ocenili da ovaj predlog Upravlјačkog tima prevazilazi ovaj okvir ili ograničenja koja sam opisao. Briselski sporazum opisuje da menadžerski tim radi ovaj posao i izlaže predlog na sto, ali Briselski sporazum takođe zaһteva da strane o tome razgovaraju i pregovaraju", rekao je američki ambasador u Prištini

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija