Politika

Les: Dijalog Beograda i Prištine u ćorsokaku, dokaz je nedostatak dogovora u poslednjoj rundi

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

13:45

Les: Dijalog Beograda i Prištine u ćorsokaku, dokaz je nedostatak dogovora u poslednjoj rundi
Medija centar Beograd - Copyright Medija centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Saradnik centra za geopolitiku pri univerzitetu Kembridž Timoti Les izjavio je danas da nedostatak bilo kakvog dogovora u poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine vidi kao dodatni dokaz da je dijalog već u ćorsokaku, kao i da nikada nije zaista ni počeo.

"Moguće da će dve strane postići napredak u relativno nekontroverznijim pitanjima kao što su nestale osobe. Međutim, u ovom trenutku ne vidim realne šanse za napredak u ključnim elementima sporazuma - autonomiji kosovskih Srba i de fakto priznanju nezavisnosti Kosova od strane Srbije", rekao je Les za Tanjug.

On je, komentarišući aktuelna dešavanja na KiM, rekao da smatra da se Zapad uspaničio od potencijalnog prelivanja sukoba na Balkan nakon ruske invazije na Ukrajinu pre godinu dana, posebno nakon kampanje lobiranja na Kosovu, zbog čega su zaključili da status Kosova mora hitno da se reši.

"Međutim, ni Srbija ni Kosovo nisu bili zainteresovani za postizanje sporazuma, barem onog  zasnovanog na staroj ideji da Kosovo daje autonomiju Srbima i da Srbija kasnije prizna Kosovo. Kosovo se nadalo, i još se nada, da će postići punu nezavisnost, odnosno članstvo u UN, EU i NATO, na način koji mu omogućava da izbegne davanje autonomije Srbima, ako je potrebno, zaobilazeći Srbiju i apelujući direktno na Zapad", smatra Les.

"Srbija, takođe, nije zainteresovana za sporazum u kojem na kraju mora da prizna Kosovo bez veće kompenzacije od obične autonomije za kosovske Srbe", rekao je Les.

"EU nije uspela da promeni jednačinu"

Kao odgovor na to, ocenjuje, EU je rešila da oživi plan koji je bio na stolu prošle decenije i koji je ranije bio uzaludan.

"EU tada nije uspela da promeni jednačinu na bilo koji smislen način uvođenjem novih 'šargarepa' ili 'štapova'. Predložena nagrada - članstvo u EU, praktično je mrtvo slovo na papiru, a nejasna perspektiva članstva ne opravdava veliki ustupak u kratkom roku za bilo koju stranu", kaže Les.

"U slučaju Kosova, evropski lideri su imali dve šargarepe - liberalizaciju viznog režima i članstvo u Savetu Evrope, koje su unapred ponudili, što znači da ovi podsticaji više nemaju efekta. U međuvremenu, pretnje sankcijama Srbiji zavise od sporazuma na nivou EU, gde Srbija ima saveznike poput Mađarske", dodaje.

Sada, godinu dana kasnije, hitnost rešavanja pitanja KiM se smanjuje, ističe Les, navodeći da je "Ukrajina uspela da obuzda Rusiju" i da "ne postoji neposredan rizik od prelivanja nasilja na Balkan".

"Na međunarodnom planu pažnja zapadnih lidera usmerena je na Kinu i Tajvan, a kod kuće na probleme uzrokovane visokom inflacijom i padom životnog standarda. U SAD, sada počinje novi izborni ciklus. Niko nije posebno zabrinut za Balkan i, barem u mojoj zemlji, Velikoj Britaniji, mediji praktično ne obraćaju pažnju na region", rekao je on.

Time se, objašnjava Les, postavlja granica koliki će pritisak Zapad izvršiti na Beograd i Prištinu da postignu dogovor. 

"Ako nema rešenja, Zapad da drži poklopac na stvarima"

Prema njegovim rečima, ako rešenje nije moguće, sledeća najbolja opcija za Zapad je da drži "poklopac na stvarima", pozivajući sve strane da izbegavaju provokacije, dok sam izbegava bilo kakve akcije koje bi mogle da destabilizuju situaciju. 

"To je rizik kojeg je Zapad jasno svestan. Ne može sebi da priušti da otuđi Srbiju koja zadržava opciju destabilizirajućeg poteza kao što je blokada reke Ibar i de fakto aneksija severa, dok se približava Kini i Rusiji. Zapadu je, takođe, potrebna Srbija da obuzda bosanske Srbe. U međuvremenu, Zapad ne želi da otuđi kosovske Albance koji su nervozni i nepredvidivi", smatra Les.

Dodaje i da ne vidi da zapadni lideri pristaju na bilo kakve korake koji mogu da uzburkaju stvari ili, šire, bilo kakav napredak u dijalogu.

"Interes Srbije je da zamrzne pitanje Kosova, u očekivanju promene predsedništva u SAD i izgleda za bolji dogovor od sadašnjeg, uključujući promene granica. Uz to, Zapad će pristati na status kvo iz straha od destabilizacije delikatne situacije", istakao je Les.

"Što se tiče Kosova, ono će nastaviti da agituje za punu nezavisnost uobičajenim sredstvima - lobiranjem zapadnih prestonica, nastojanjem da se integriše sever i tako dalje", zaključio je Les.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija