Politika

Američki senatori u Prištini: Ove godine sporazum o normalizaciji i ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

23:41

Američki senatori u Prištini: Ove godine sporazum o normalizaciji i ZSO
Američki senatori u Prištini: Ove godine sporazum o normalizaciji i ZSO - Copyright Facebook.com/Vjosa Osmani

veličina teksta

Aa Aa

Američki senator Kris Marfi izjavio je danas u Prištini da ove godine treba da bude postignut sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji bi trebalo da dovede "do međusobnog priznanja", i treba da bude završeno pitanje Zajednice srpskih opština.

Američki senatori Kris Marfi i Geri Piterson sastali su se u Prištini sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, i predsednikom parlamenta Glaukom Konjufcom.

Senator Marfi rekao je posle sastanka sa Kurtijem da je ovo godina kada Beograd i Priština treba da postignu sporazum o normalizaciji koji će, kako je rekao, "dovesti do međusobnog priznanja" i da ove godine bude završeno pitanje Zajednice srpskih opština.

"Imali smo veoma dobar, iskren razgovor o dijalogu. Veoma nam je drago zbog dogovora koji ste postigli sa Srbijom. Znamo da to uključuje neke teške odluke za obe strane. Srbija treba da prestane da sprečava ulazak Kosova u međunarodne organizacije. Mislimo da je razumljivo dozvoliti opštinama sa srpskom većinom da imaju priliku da koordiniraju usluge koje nude. Ali vreme je veoma važno, to je godina kada to treba učiniti i omogućiti postizanje normalizacije koja će dovesti do međusobnog priznavanja. Stoga nam je drago da čujemo o vašim planovima za implementaciju ovog sporazuma i spremni smo da vam pomognemo i u ovom poduhvatu", istakao je Marfi.

Senator Geri Piters rekao je da su zadovoljni sporazumom koji je u Ohridu postignut između Beograda i Prištine, poručujući da se sada očekuje njegova primena.

"Zadovoljni smo sporazumom i svakako se radujemo njegovoj primeni. Kosovo smatramo najproameričkom zemljom i srećni smo što svaki put podržava odluke i politiku SAD", rekao je Piters.

Kurti je ponovio da sporazum sa Srbijom treba da se sprovede u potpunosti i bezuslovno.

Naveo je da su razgovarali i o odnosima sa Srbijom i o rezultatima dijaloga, uz posredovanje Evropske unije, sa akcentom na Osnovni sporazum i Aneks za implementaciju. 

"Oni predstavljaju unapređenje odnosa dve zemlje i platforma su i prilika za njihovu potpunu normalizaciju. Stoga nam je potrebna puna, brza i bezuslovna implementacija", rekao je Kurti.

Konjufca je ponovio stav Prištine da ne može biti  formirano nijedno Udruženje ili bilo koji drugi mehanizam "koji narušava suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Kosova".

Senatori su se saastali i sa prištinskim ministrom odbrane Armendom Mehajem.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija