Politika

Hovenijer: Izabrani gradonačelnici opština na severu imaju tehničku, a ne političku ulogu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/05/2023

-

18:51

Hovenijer: Izabrani gradonačelnici opština na severu imaju tehničku, a ne političku ulogu
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri  Hovenijer je u nakon razgovora s kosovskim premijerom rekao da Vlada Kosova ima odgovornost da hitno krene napred sa pregovorima i uspostavljanjem zajednice opština sa srpskom većinom, i da treba razraditi pitanje kako će to izgledati. 

On je naveo da je danas imao sastanak s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, na kome su razgovarali o procesu dijaloga, ekonomskim pitanjima i preuzimanju funkcija gradonačelnika na severu. 

"Sjedinjene Države su fokusirane ovde na Kosovu na niz različitih stvari, ekonomski rast i razvoj, dobru upravu, borbu protiv korupcije i naravno da pomažu Kosovu da zauzme svoje mesto u evropskim i evroatlantskim strukturama, što u velikoj meri pokušavamo da postignemo kroz dijalog", rekao je Hovenijer. 

On ističe da je na sastanku s Kurtijem ponovio važnost i značaj pune primene svih elemenata Ohridskog sporazuma i daljeg razvoja zajednice opština sa srpskom većinom.

"SAD veruju da je važno da se to uradi na način koji izbegava sukobe ili obnavljanje žarišta i povećanje tenzija na severu. Tako da smo gledali da izabrani gradonačelnici imaju tehničku, a ne političku ulogu i da preduzmu akcije koje se ne vide kao eskalacija tenzija i očekujemo od vlade da ih podrži u tome", ističe Hovenijer.

Dodaje da ne smatra kako je upotreba sile dobra ideja i način da se dobije pristup zgradama koje nisu dostupne u ovom trenutku. 

"Postoje načini da se to uradi poštujući i gradonačelnike, poštujući i njihove odgovornosti koji ne stvaraju taj nivo sukoba. Sjedinjene Države se uvek nadaju da će svaki demokratski izbor bilo gde širom sveta imati najjači mogući odziv birača i to je naš krajnji cilj i za sever", rekao je Hovenijer. 

Kako kaže, Vlada Kosova ima odgovornost da hitno krene napred sa pregovorima i uspostavljanjem zajednice opština sa srpskom većinom, i da treba razraditi pitanje kako će to izgledati. 

"Ovaj proces vodi specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak. On određuje naredne korake, ali deo našeg saveta ovoj vladi je bio da svoje ideje stavi na sto. Recite nam kakva je to vizija. Voleli bismo da ovaj proces napreduje", rekao je Hovenijer. 

Takođe, dodaje da je nekoliko puta rečeno da je neprimereno da zajednica opština sa srpskom većinom bude u suprotnosti sa ustavom Kosova ili odlukom ustavnog suda, što je rekao i premijer Kurti. 

"Svoju viziju smo vrlo jasno izložili i te pozicije ostaju. Mislim da je to manje-više u skladu sa onim što sam čuo od zvaničnika Vlade Kosova, ali je važno za vladu Kosova da stavi svoje ideje na sto, čemu se radujemo", kaže Hovenijer. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija