Politika

Vučić za Rojters: Priština da napravi ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2023

-

16:30

Vučić za Rojters: Priština da napravi ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima
Vučić za Rojters: Priština da napravi ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Priština mora da napravi određene ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima na severu Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, Srbi na severu KiM su uvek spremni za razgovore, ali zauzvrat mora nešto da im se ponudi.

"Svi Srbi na severu smatraju da je Srbija njihova zemlja, a ne Kosovo. To je realnost", rekao je Vučić u intervjuu za Rojters.

On je ukazao da i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština, kao i da još uvek nije došlo do povlačenja kosovskih specijalaca i albanskih gradonačelnika.

Odgovarajući na navode kosovske predsednice Vjose Osmani koja je optužila Beograd za mešanje u izborni proces na severu KiM, Vučić je rekao da je "zastrašujuće šta ti ljudi pričaju".

On je poručio da kosovski premijer Aljbin Kurti nije spreman za kompromis.

"Siguran sam da Kurti neće uložiti ni minut svog vremena, ni kap znoja da pronađe kompromisno rešenje", rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da će srpska vojska ostati u stanju visoke pripravnosti, a ne u stanju najviše borbene gotovosti "jer to mnogo košta".

Dodao je da je Srbija u pregovorima sa Francuskom o kupovini borbenih aviona "Rafal", kao i da pregovara o daljem jačanju svoje vojske zapadnim oružjem.

Vučić je poručio da Srbija ostaje na evropskom putu, kao i da je uspela da izbalansira svoju spoljnu politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa sa istorijskim saveznikom Rusijom i Kinom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija