Politika

Kurti: Izneću svoju viziju statuta ZSO posle dogovora o njenim principima

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2023

-

16:04

Kurti: Izneću svoju viziju statuta ZSO posle dogovora o njenim principima
Aljbin Kurti - Copyright Tanjug AP/Franc Zhurda

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da će konkretizovati svoju viziju nacrta statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) ukoliko postoji načelni dogovor o njenim principima.

On je ponovio svoje neslaganje sa nacrtom statuta ZSO, koji je sastavio bivši Upravljački tim, preneo je Dukađini.

Kurti je na današnjoj plenarnoj sednici skupštine rekao da ne može da napiše statut ZSO, a zatim da traži kompromis o njemu, a da se prethodno ne dogovori o njenim principima.

"Mogu da produbim ovo (viziju statuta SZO), ali produbljivanje podrazumeva načelnu kompatibilnost. Dakle, kada se u principu dogovorimo, uključujući i one stubove koje ste pomenuli da sam u principu rekao, onda možemo slobodno da produbimo tekst", rekao je Kurti odgovarajući na pitanja poslanice PDK Arijane Musljiu-Šoši da li je počeo izradu statuta ZSO i da li je formiran tim koji će se baviti tim pitanjem.

Kurti je rekao da je njegova iznesena vizija zasnovana na hrvatskom modelu za nacionalne manjine, kao i da je na poslednjem sastanku u dijalogu na visokom nivou u Briselu 2. maja predstavio svoj viziju ZSO na osnovu onoga što je, kako je dodao, navedeno u članu 7 Osnovnog sporazuma o normalizaciji i poručio da se detaljima može govoriti tek kada se postigne načelni dogovor.

"Moja vlada se nije složila sa nacrtom Upravljačkog tima jer je on po sadržaju i formi imitirao Republiku Srpsku u BiH. Shodno tome, predložio sam nacrt vizije za sprovođenje člana 7 Osnovnog sporazuma i u vezi sa članom 10, za šta nisam dobio odobrenje prvo druge strane, a potom i zvaničnog Brisela, koji ovo pitanje i dalje smatra otvorenim. Od sada možemo da razgovaramo u okviru briselskog dijaloga o primeni člana 7 Sporazuma prema mojoj viziji predstavljenoj u Briselu, koja predstavlja slovo i duh Ustava naše Republike, transatlantski konsenzus demokratskih vrednosti", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija