Politika

Uhapšen još jedan Srbin u Kosovskoj Mitrovici: Građani na ulicama, Petković poziva KFOR da hitno reaguje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kossev, Kosovo online

13/06/2023

-

12:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Trener kik boks kluba uhapšen je u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega su se u gradu oglasile sirene, javlja reporterka Euronews Srbija. Uhapšeni je odveden u južni deo Mitrovice, a u severnom delu su se ljudi okupili na ulicama. Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti pokazuje da je isključivo zainteresovan za sukobe na severu i da je on "bukvalno napravio opsadno stanje".

Portal Kosovo online je objavio snimak na kojem se vidi hapšenje u frizerskom salonu. Na snimku se vidi kako kosovski policajci vuku muškarca koji je na zemlji.

Ubrzo nakon hapšenja koje se dogodilo u centru Kosovske Mitrovice, građani su se okupili na raskrsnici u ulici Lole Ribara, odnosno kod Tehničke Škole i Doma zdravlja. Nešto dalje, u pravcu mosta koji vodi ka ETC-u, odnosno u Bošnjačkoj mahali, viđena su vozila specijalnih jedinica Kosovske policije.

Euronews Srbija

Kosovo online javlja da su nad gradom kružili helikopteri i dronovi, i takođe ističu da je primetno veće prisustvo policije i specijalaca u Bošnjačkoj mahali. 

Za to vreme u Zvečanu je održan skup podrške Srbima koji su uhapšeni 29. maja kada je došlo do sukoba Srba i pripadnika KFOR-a ispred opštinske zgrade.

Petković: Poziv KFOR-u da hitno interveniše

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održao je konferenciju za novinare na kojoj  je rekao da je kosovski premijer Aljbin Kurti svojim današnjim akcijama pokazao da je isključivo zainteresovan za sukobe i rat na severu Kosova. 

"Lično, po Kurtijevom nalogu je uhapšen Milun MIlenković Lune, koga je inače mesecima jurila Kosovska policija i pretila mu zato što je istaknuti borac za prava Srba na seeru Kosova. Luneta su uhapsili u podne u sentru Kosovske Mitrovice, u frizerskom salonu koji je bio opkoljen sa osam blindiranih vozila", rekao je Petković. 

Petković je naveo da je Kurti napravio opsadno stanje u Kosovskoj Mitrovici i da je ogroman broj oklopnih vozila sa juga ušao na sever, a da su pripadnici kosovske specijalne policije bacali suzavac na ljude koji su bili na ulicama u Severnoj Mitrovici i da su nišanili slučajne prolaznike.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo je pokazao fotografiju za koju je rekao da su na njoj pripradnici kosovske polciije kako nišane ljude sa podignutim rukama.

Tanjug/STR

 

"To je prava Kurtijeva polciija koja očigledno služi da bi maltretirala Srbe na severu", rekao je Petković.

Naveo je da do hapšenja dolazi u trenutku dok su porodice uhapšenih Srba u Zvačnu protestvovale. "Umesto da oslobodi Radoša i Dušana, Kurti sada hapsi još jednog Srbina", rekao je.

"Lune nije nikakav kriminalac, nema kriminalni dosije. Ono što ima su brojne medalje koje je osvajao kao istaknuti sportista , a on je trener kik boks kluba čiji su članovi mnoga talentovana deca", rekao je.

"Nalazimo se u gotovo najtežoj situaciji do sada"

Ističe da Priština nema apsolutno nikakav dokaz za ono što govori protiv uhapšenog.

"Srbija će dati sve od sebe da sačuvamo mir, da ne dođe do sukova. Ali moram da vam kažem da se nalazimo gotovo u najtežoj situaciji do sada", rekao je.

Petković je naveo i da je predsednik Aleksandar Vučić danas više puta razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU MIroslavom Lajčakom i brojnim međunarodnim zvaničnicima kako bi oni uspeli da izvrše pritisak na Kurtija

On je pozvao KFOR da hitno reaguje i interveniše, odnosno da kako je rekao, ukloni specijalne snage kosovske policije sa severa Kosova.

"Te okupatore koji napadaju goloruki narod, jer sve dok su oni prisutni na severu, neće biti mira za srpski narod", rekao je i dodao da je KFOR u obavezi da u skladu sa svojim mandatom ukloni nelegalne albanske policijske snage.

Takođe je rekao da će komandant KFOR-a sutra doći u Beograd na razgovore sa Vučićem i načelnikom Generalštaba Mojsilovićem.

Svećlja: Uhapšen vođa civilne zaštite i organizator napada na KFOR

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, potvrdio je da je uhapšena jedna osoba, navodeći da je reč o, kako je on rekao, "vođi Civilne zaštite, ali i organizatoru napada na KFOR u Zvečanu.

"Kosovska policija uhapsila je danas M. M, jednog od vođa kriminalne grupe ‘Civilna zaštite'“, naveo je Svećlja. 

On je rekao da je uhapšena osoba bila "glavni organizator napada na snage KFOR-a i Kosovsku policiju u Zvečanu“.

Svećlja tvrdi da su prilikom hapšenja napadnuti pripadnici Kosovske policije, pri čemu su trojica lakše povređena.

"Kao što sam kontinuirano naglašavao, prošlo je vreme kriminalnih bandi na severu naše zemlje. Svi pojedinci ili kriminalne grupe koji su narušili bezbednost i ustavni poredak Republike Kosovo suočiće se sa pravdom. Republika neće odstupiti", kazao je Svećlja, prenosi Kossev. 

Komentari (1)

pikolo

13.06.2023 13:36

Cuo Kurti za najavljen generalni strajk u EPS-u, a jedan od zahteva direktno ga pogadja, zahtev je isterati norvezane iz EPS-a a njegova zena radi za tu norvesku firmu. Gle kako je sve povezano, a nije se tako dogovorio...

Srbija