Politika

Protest ispred opštine Zvečan zbog uhapšenih Srba: Građani traže njihovo puštanje na slobodu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

13/06/2023

-

12:05

Protest ispred opštine Zvečan zbog uhapšenih Srba: Građani traže njihovo puštanje na slobodu
Protest ispred opštine Zvečan zbog uhapšenih Srba: Građani traže njihovo puštanje na slobodu - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Srbi su se okupili danas ispred zgrade opštine Zvečan kako bi izrazio miran protest zbog hašenja Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića koji su, kako tvrde, protivpravno uhapšeni tokom protesta pre dve nedelje.

Među okupljenima su porodice Petrovića i Obrenovića, njegov advokat, predstavnici Srpske liste i brojni građani.

Okupljeni građani nose transparente kojima traže slobodu za uhapšene Srbe i pitaju međunarodnu zajednicu zašto ne reaguje. 

Na transparentima piše "Svi smo mi Radoš i Dušan", "Radoš i Dušan stradaju bez krivice!", "EVROPO, da li vidiš nepravdu nad Radošem i Dušanom?"...

Tanjug/STR

 

Reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup prenela je da protest protiče mirno i da su građani preko puta pripadnika KFOR-a koji su i dalje ispred opštine u kojoj su pripadnici kosovske policije.

Građani su poručili da će nastaviti sa mirnim protestima sve do ispunjenja zahteva, a to je povlačenje specijalne jedinice kosovske policije sa severa Kosova, puštanje na slobodu svih, kako su rekli, nevino uhapšenih Srba i omogućavanje vraćanja u opštine svih zaposlenih. 

Na protestu se obratila predsednica Udruženja roditelja dece sa smetnjama u razvoju Ivana Rakić, čiji je štićenik bio i Dušan Obrenović. 

Građani su jutros zatražili puštanje na slobodu Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, a advokat Dusana Obrenovića rekao je da dvojica uhapšenih Srba nisu bacili nijedan kamenčić na pripadnike KFOR-a i specijalne jedinice kosovske policije.

Kako je javila reporterka Euronews Srbija, na protestu se danas obratila Dušanova sestra Selma Muratović, koja je poručila da ima samo njega i zamolila da se on pusti na slobodu jer je nevin.

Muratović je rekla je da je tokom posete u pritvoru videla brata svog isprebijanog i da je te slike i dan danas progone.

"Navršilo se dve nedelje od kako su mi oteli brata, kako su ga uhapsili bez ikakve krivice dok je mirno sedeo na zemlji i protestovao protiv nepravde i protiv sile. Dve nedelje kako strahujemo i strepimo za njega, dve nedelje koje su kao dve godine. Svaki dan je muka. Kada sam ga posetila u pritvoru bio je sav pretučen i prebijen, te slike njega sa povredama me i danas bole. Šta je moj Dušan bilo kome kriv? Šta je nažao uradio? Ništa. Nikoga ne mrzimo, nikome zlo ne mislimo, a drže ga u zatvoru kao najvećeg kriminalca. Da li to neko na svetu, u Evropi vidi? Da li neko vidi njegove rane, naš muk? Da li neko vidi dokaze da su nevini?", rekla je ona.

Kako je navela, želi da pruži podršku i porodici  Radoša Petrovića, jer zna koliko im je teško i da dele istu muku.

"Samo tražimo slobodu, pravo i pravdu za Dušana i Radoša jer ništa nisu krivi. Hvala svima koji nas nisu zaboravili i koji se bore da istina o Dušanu i Radošu izađe na videlo", rekla je sestra Dušana Obrenovića.

Euronews

Advokat pokazao dokaze o nevinosti Petrovića i Obrenovića

Advokat Predrag Miljković pokazao je danas građanima okupljenim ispred opštine Zvečan dokaze o nevinosti Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića koji su pre dve nedelje uhapšeni dok su mirno protestvovali ispred opštine.

On je prisutnima pokazao fotografiju snimljenu na dan hapšenja na kojoj se vidi da su oni u kordon policije uvučeni pre bilo kakvih nemira, dok su mirno sedeli na zemlji, javlja dopisnik Tanjuga. 

Tanjug/STR

 

"Na samo 50 metara odavde uhapšeni su sa zemlje Dušan Obrenović i Radoš Petrović. Uhapšeni su dok su mirno protestovali, mirno izražavali svoj stav i nezadovoljstvo. Danas se mom branjeniku Dušanu stavljaju na teret četiri najozbiljnija krivična dela. Moj branjenik je nevin. Ovo što ste videli je jedina istina i ja ću se za tu istinu boriti do zadnjeg atoma snage", rekao je Miljković koji je i advokat Obrenovića.

Komentari (0)

Srbija